Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři vaří chutně a rafinovaně 1

Publikováno: 27.07.10
Počet zobrazení: 1170
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
LETNÍ JÍDLA. PIROŽKY PRO LETNÍ STŮL.
Jistě, že v těchto letních dnech trávíme čas v přírodě a na zahrádce a přitom ani tehdy nebudeme ošizovat naše zdraví o lehké, stravitelné a výživné pokrmy. I když není zrovna hlad. Z listového těsta si můžete vyrobit různé pirožky, kterými obohatíte svůj stůl a potěšíte i zahradní pracanty, své milé přátele, kteří vás přijdou navštívit.

Domácí listové těsto.

Ingredience:
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce rostlinného oleje
necelých 250 g hladké mouky
1 žloutek smíchaný s 1 lžičkou vody

Vejce našlehejte se solí, práškem do pečiva a olejem. Postupně přidávejte mouku. Těsto má být měkké, ale nelepivé. Zpočátku míchejte vidličkou, pak těsto zpracovávejte rukou. Hněteme asi 10 minut, až je velmi hladké a pružné. Jestli třeba, poprašujte moukou. Těsto potřete olejem. Trochu oleje vlijte do misky a těsto v něm několikrát převalte. Mísu zakryjte kuchyňskou folií a nechte hodinu odležet. Po hodině těsto ještě jednou prohněte a potom rozválejte na libovolnou tloušťku. Vykrájejte kruhy o půměru asi 7,5 cm. Těsto je pružné, takže ho trochu roztáhněte. Do středu každého kruhu vložte jednu lžíci náplně. Pak ho po každé straně spojte a přitlačte. Přeneste na pomaštěný plech, potřete rozetřeným žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 180 st. C asi 20 – 25 minut dozlatova. Podávejte horké.

Náplň z krémového sýra.

Postačí k naplnění 24 pirožků.

300 g tvarohu nebo krémového sýra
4 lžíce kysané smetany
sůl a bílý pepř
4 lžíce sekané pažitky nebo kopru
1 vejce, mírně rozšlehané
všechny přísdady smíchejte

Masová nápň.

1 nasekaná cibule
2 lžíce oleje
150 g netučného hovězího mletého masarykověsůl a pepř
2 lžíce sekané petrželky
Cibuli osmažte dozlatova. Přideje maso a smažte asi 8 minut, míchejte a vidličtou drťte hrudky, dokud maso nezmění barvu. Osolte a opepřete a přimíchejte petrželku. Před použitím nechte vychladnout.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: