Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Senioři vaří chutně a rafinovaně 1
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná LETNÍ JÍDLA. PIROŽKY PRO LETNÍ STŮL. Jistě, že v těchto letních dnech trávíme čas v přírodě a na zahrádce a přitom ani tehdy nebudeme ošizovat naše zdraví o lehké, stravitelné a výživné pokrmy. I když není zrovna hlad. Z listového těsta si můžete vyrobit různé pirožky, kterými obohatíte svůj stůl a potěšíte i zahradní pracanty, své milé přátele, kteří vás přijdou navštívit. |
Domácí listové těsto.
Ingredience:
2 vejce
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce rostlinného oleje
necelých 250 g hladké mouky
1 žloutek smíchaný s 1 lžičkou vody
Vejce našlehejte se solí, práškem do pečiva a olejem. Postupně přidávejte mouku. Těsto má být měkké, ale nelepivé. Zpočátku míchejte vidličkou, pak těsto zpracovávejte rukou. Hněteme asi 10 minut, až je velmi hladké a pružné. Jestli třeba, poprašujte moukou. Těsto potřete olejem. Trochu oleje vlijte do misky a těsto v něm několikrát převalte. Mísu zakryjte kuchyňskou folií a nechte hodinu odležet. Po hodině těsto ještě jednou prohněte a potom rozválejte na libovolnou tloušťku. Vykrájejte kruhy o půměru asi 7,5 cm. Těsto je pružné, takže ho trochu roztáhněte. Do středu každého kruhu vložte jednu lžíci náplně. Pak ho po každé straně spojte a přitlačte. Přeneste na pomaštěný plech, potřete rozetřeným žloutkem a pečte v předehřáté troubě na 180 st. C asi 20 – 25 minut dozlatova. Podávejte horké.
Náplň z krémového sýra.
Postačí k naplnění 24 pirožků.
300 g tvarohu nebo krémového sýra
4 lžíce kysané smetany
sůl a bílý pepř
4 lžíce sekané pažitky nebo kopru
1 vejce, mírně rozšlehané
všechny přísdady smíchejte
Masová nápň.
1 nasekaná cibule
2 lžíce oleje
150 g netučného hovězího mletého masarykověsůl a pepř
2 lžíce sekané petrželky
Cibuli osmažte dozlatova. Přideje maso a smažte asi 8 minut, míchejte a vidličtou drťte hrudky, dokud maso nezmění barvu. Osolte a opepřete a přimíchejte petrželku. Před použitím nechte vychladnout.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet