Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zpracováváme ovoce a zeleninu 1
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná CITRUSY. POMERANČOVÁ ZAVAŘENINA.Koupíme 5 kg pomerančů s jemnou drobně zrnitou kůrou, a 5 kg krystalového cukru. Použijeme měděný kotlík. |
Pikantní zelenina
V kotlíku ohřejeme 3 litry vody. zatímco voda vaří oloupeme pomeranče.
Pomerančovou kůru hodíme do vřelé vody a necháme ji 15 minut vařit. Voda zežloutne, protože, se v ní rozpustila většina hořkých látek z pomerančové kůry; tak aspoň nebude pomerančová zavařenina příliš hořká. Vyjmeme kůru z kotlíku a opereme ji ve studené vodě. Vodu v níž se kůra vařila vylijeme. Na prkénko naklademe kůru (po čtyrech kouscích) a nožem ji nakrájíme na velmi jemné nudličky. Rozkrájenou ji nasypeme do kotlíku.
Postup
Nyní rozkrojíme každý oloupaný pomeranč na dvě polovice. Zbavíme je jader a každou půlku pomeranče rozkrojíme ještě na čtyři kousky. Ty hodíme do kotlíku, přisypeme všechen cukr, promícháme; šťáva se mísí s cukrem. Na prudkém ohni ohříváme dobré čtvrt hodiny, přičemž chvílemi sběračkou směs promícháme. Směs necháme ve varu celou hodinu, občas jen sebereme pěnu. Vypařováním se cukr koncentruje na 60 procent. Tu je pak cukr výtečným antiseptikem a zavařenina se dá uchovat celý rok, aniž ji bakterie nebo plíseň mohou zkazit. Není třeba přidávat nějaké chemikálie. Na talíř ukápneme trochu šťávy, jestliže při vychladnutí zrosolovatí můžeme zhasit plamen, zavařenina je hotova. Necháme ji půlhodinu v chladu, pak malou sběračkou naplníme 20 sklenic se šroubovacím víčkem, ještě vřelé je zašroubované obrátíme a takto necháme vystydnout.
Nakládané citróny v soli
Suroviny:
• 6-8 citrónů
• 1 kg mořské soli
• koření: koriandrová semínka, fenyklová semínka, proužek skořice, bobkový list, větvičky tymiánu
Postup přípravy:
Vezmeme 6 až 8 citrónu (podle velikosti sklenice) a nařízneme je podélně do kříže.
Nedořízneme je však až do konce, jenom chceme vytvořit prostor – kapsu umožňující nacpat do jeho nitra okořeněnou sůl.
Připravíme kořeněnou sůl.
Nejlepší k tomu je mořská sůl, kterou nasypeme do větší misky. Nachystáme koření:
koriandrová semínka, černý pepř, fenyklová semínka a kousek skořice. Koření vložíme do čisté utěrky, pak ji zatočíme a koření v ní uvězníme. Vezmeme palici a stačí jen čtyři
pořádné údery a koření máme připravené k nakládání. Rozdrcenou směs koření nasypeme do soli v misce přidáme větvičky tymiánu a celé bobkové listy a promícháme. Ochucenou solí plníme citróny. Dáme do nich co se tam vejde a sem tam tam strčíme bobkový list a větvičku tymiánu. Citróny naplněné ochucenou solí pak jeden vedle druhého nacpeme do přiměřeně velké sklenice a pěkně je upěchujeme. Volné prostory vyplníme zbývající směsi soli, sklenici uzavřeme a pořádně ji protřepeme, aby si náplň pěkně sedla. Uzavřenou sklenici s naloženými citróny ponecháme asi tak jeden měsíc, aby sůl vykonala svou práci. Sůl s bylinkami prostoupí citróny, jejich kůra změkne a sklenice se ze 3/4 zaplní solným roztokem. Pak můžeme obsah sklenice doplnit solí do celého objemu sklenice. Získáme slané ovoněné koření, které můžeme až dva roky tři roky užívat např. při macerování ryb, mas, k rýži, kus-kusu apod.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet