Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zpracováváme ovoce a zeleninu 3
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná ANGREŠTOVÝ LIKÉR. Má hlavně dietní a nepatrné léčivé účinky. Surovinou je ovoce. Můžeme z něho získat četné, biologicky aktivní substance, mimo jiné pektiny, provitamin A, vitamin C, P, ze skupiny B a mimo to lehce stravitelný fosfor, měď a železo. |
Angreštový likér I.
5 kg angreštu, 2 kg cukru, 0,75 l čisté vodky (40–50%)
Čisté, zdravé a plně zralé odstopkované plody nasypte do skleněné nádoby, přidejte cukr a zalijte vodkou. Nádobu uzavřete a postavte na slunné místo na dva týdny. Každý den protřepejte. Po dvou týdnech, za podmínky, že se již cukr úplně rozpustil, tekutinu slijte, přeceďte a nalijte do lahví.
Angreštový likér II.
1 kg angreštu, tyčinka vanilky, střední kousek kořenu zázvoru,
50 dkg cukru, 1 l lihu (50%)
Plně zralý angrešt (nejlépe červený), měkký, nepoškozený, omyjte pod tekoucí vodou, odstraňte stopky a nasypte do skleněné nádoby, lehce ho rozmačkejte (ne na kaši) tak, aby plody popraskaly. Přidejte ostatní přísady a nakonec zalijte alkoholem. Nádobu hermeticky uzavřete a postavte na slunečné místo na dva týdny. Po uplynutí této doby tekutinu slijte, přeceďte a přefiltrujte přes filtrační papír. Nalijte do lahví, zazátkujte a zavoskujte a uložte do chladné a tmavé místnosti, kde je třeba nechat likér ještě minimálně půl roku dozrát. Je velmi chutný s lehkou angreštovou příchutí, barva je závislá na barvě angreštu.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet