Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři vaří chutně a rafinovaně 2

Publikováno: 3.08.10
Počet zobrazení: 1328
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
LEHKÉ LETNÍ POLÉVKY.
Česká kuchyně zná polévky, které jsou velmi syté, ale v letních měsících je lépe jíst lehké polévky, které dostatečně zasytí a přitom nedělají „těžký žaludek.“

Kuřecí nebo slepičí polévka.

1 větší slepice nebo kuře
1 velká cibule rozkrojená na čtvetiny
1 mrkev nakrájená na větší kusy
1 pórek
1 tuřín, rozkrojený na čtvetiny
1 stvoly čapíkatého cerelu s listy nakrájené na větší kusy
2 snítky petrželky
sůl a bílý pepř

Až přivedete maso k varu, teprve potom přidejte zeleninu, sůl a bílý pepř. Přilopte a na velmi malém ohni nechte táhnout 2 ½ hoodiny. Je-li nutno, dolévejte vodou.
Vývar pak slijte přes síto. Několik minut před podáváním dejte do polévky vařit nudle, případně jinou zavářku a uvařte do měkka. Polévku podávejte horkou, posypanou jemně nasekanou petrželkou.

Zavářka.
Nudlové taštičky s hovězím nebo kuřecím masem
Množství je počítáno na 6 porcí
Tyto plněné taštičky z nudlového těsta v drůbeží polévce se podobají čínským knedlíčkům.

Nudlové těsto:Přpavíme ho z 1 vejce, šptěky soli a asi 150 g hladké mouky

Nádivka:
1 menší cibule, jemně nasekaná
1 kžíce oleje
150 g libové mletého, hovězího masa, sůl a pepř
1 vejce
2 lžíce nasekané petrželky

Uhnětené, pružné těsto, zabalíte do folie a necháte 20 minut odležet
Cibuli osmažte na oleji doměka. Přidejte maso a osolte a okořeňte pepřem.Vidličkou míchejte, drťte hrudky a smažte, dokud maso nezmění barvu. Nechte trochu vychladnout, pak vložte do mixéru s vejcem a petrželkou a rozmixujte dohladka.

Těsto se několikrát přeloží do štůsků a rozkrájí se najednou na 6 – 7 cm. Pak se štůsky rozloží do pásů, naskládají se na sebe a znovu se ještě jednou naskládají do čtverce. Do středu každého čtverce dejte lžikčku náplně a čtverec úhlopříčně přeložte. Vznikne rovnoramenný trojúhelník. Okraje pevně stiskněte, nechte 15 minut odležet. Pak vytvořte prstýnky – vrcholy trojúhelníku při přeponě spojte a pevně zmáčkněte. V mírně osolené vodě vařte 20 minut. Zpočátku porudce. Když prstýnky vyplavou nahoru, plane zmírněte a pokračujte na slabším ohni. Hotovou zavářku vyjmete dírkovamnou lžící. Před podáváním je vložte do drůbeží polévky.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: