Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Senioři vaří chutně a rafinovaně 2
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná LEHKÉ LETNÍ POLÉVKY. Česká kuchyně zná polévky, které jsou velmi syté, ale v letních měsících je lépe jíst lehké polévky, které dostatečně zasytí a přitom nedělají „těžký žaludek.“ |
Kuřecí nebo slepičí polévka.
1 větší slepice nebo kuře
1 velká cibule rozkrojená na čtvetiny
1 mrkev nakrájená na větší kusy
1 pórek
1 tuřín, rozkrojený na čtvetiny
1 stvoly čapíkatého cerelu s listy nakrájené na větší kusy
2 snítky petrželky
sůl a bílý pepř
Až přivedete maso k varu, teprve potom přidejte zeleninu, sůl a bílý pepř. Přilopte a na velmi malém ohni nechte táhnout 2 ½ hoodiny. Je-li nutno, dolévejte vodou.
Vývar pak slijte přes síto. Několik minut před podáváním dejte do polévky vařit nudle, případně jinou zavářku a uvařte do měkka. Polévku podávejte horkou, posypanou jemně nasekanou petrželkou.
Zavářka.
Nudlové taštičky s hovězím nebo kuřecím masem
Množství je počítáno na 6 porcí
Tyto plněné taštičky z nudlového těsta v drůbeží polévce se podobají čínským knedlíčkům.
Nudlové těsto:Přpavíme ho z 1 vejce, šptěky soli a asi 150 g hladké mouky
Nádivka:
1 menší cibule, jemně nasekaná
1 kžíce oleje
150 g libové mletého, hovězího masa, sůl a pepř
1 vejce
2 lžíce nasekané petrželky
Uhnětené, pružné těsto, zabalíte do folie a necháte 20 minut odležet
Cibuli osmažte na oleji doměka. Přidejte maso a osolte a okořeňte pepřem.Vidličkou míchejte, drťte hrudky a smažte, dokud maso nezmění barvu. Nechte trochu vychladnout, pak vložte do mixéru s vejcem a petrželkou a rozmixujte dohladka.
Těsto se několikrát přeloží do štůsků a rozkrájí se najednou na 6 – 7 cm. Pak se štůsky rozloží do pásů, naskládají se na sebe a znovu se ještě jednou naskládají do čtverce. Do středu každého čtverce dejte lžikčku náplně a čtverec úhlopříčně přeložte. Vznikne rovnoramenný trojúhelník. Okraje pevně stiskněte, nechte 15 minut odležet. Pak vytvořte prstýnky – vrcholy trojúhelníku při přeponě spojte a pevně zmáčkněte. V mírně osolené vodě vařte 20 minut. Zpočátku porudce. Když prstýnky vyplavou nahoru, plane zmírněte a pokračujte na slabším ohni. Hotovou zavářku vyjmete dírkovamnou lžící. Před podáváním je vložte do drůbeží polévky.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet