Dnes je 08.09.2024, Svátek má Mariana, zítra Daniela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak mají důchodci uloženy své úspory?

Publikováno: 25.10.10
Počet zobrazení: 2344
  Autorka článku: Vlasta Otychová
Mají důchodci úspory nebo nemají? Všichni svorně tvrdí, že nemohou moc ušetřit, ale naše anketa ve 4 městech ( Praha, Ostrava, Brno, Olomouc) potvrdila, že důchodci jsou spořiví a myslí na zadní kolečka. Jen o tom moc nechtějí mluvit.

OTÁZKA: Máte nějaké úspory a jak je máte uložené? V jakých situacích z nich čerpáte?

Seniorka, 71 let, Olomouc
Úspory mám zhruba 400 00 Kč a mám je na termínovaném vkladu, jiným produktům nevěřím. , v důchodu jsem přes 20 let a zatím jsem na ně nemusela sáhnout, ráda bych, aby tady dětem po mně něco zbylo, tak doufám, že je ani nebudu muset použít.

Senior, 65 let, Brno
Úspory nemám vůbec žádné, taky nevím, kde bych je vzal, dokud jsme byli se ženou dva, ještě to šlo, ale už 5 let jsem sám a je to bída. Stále se zdražuje, důchod mi tak tak stačí na běžné živobytí. Ještěže mi občas něco k jídlu donese syn.

Seniorka 75 let, Praha
Úspory mám slušné, věnovala jsem se a stále věnuji finančním produktům, jsem skromná, takže jsem žila jen z důchodu a to, co jsem vydělala, jsem také ušetřila. Třikrát ročně jedu s kamarádkou do lázní, nejvíc mi vyhovuje Třeboň v jižních Čechách. Práce s lidmi mě baví, takže to vůbec nevnímám jako nutnost pracovat v důchodu.

Senior, 70 let , Ostrava
Úspory mám asi 200 000 Kč, mám je uložené v zajištěných fondech. Nemají sice velké zhodnocení, ale líbí se mi jistot, že o peníze nemohu přijít. Stále si něco přivydělávám prací s dětmi a mládeží, dělám trenéra tenisu a peníze, které takto vydělám investuji zase do „dětí“. Letos jsem zaplatil vnučce jazykový pobyt na Maltě a moc se jí tam líbilo.

Seniorka, 80 let Brno
Ale to víte, že mám peníze, něco mám z dědictví po tetě a něco jsem našetřila. Spotřebu už moc velkou nemám, s důchodem vyjdu dobře a ušetřené peníze mohou „zahálet“. Mám je na vkladní knížce a jednou do roka si tam nechám připsat úrok. Vím, že bych nemusela, ale mám dobrý pocit, když vidím, že se peníze trochu „rozmnožují“

Senior, 65 let, Praha
Úspory mám kolem jednoho milionu, na důchod jsem myslel už 10 let před ním, bylo přece jasné, že ze státních peněz důchodci žít nemohou. Všude v zahraničí se lidé šetří, jen u nás se tomu stále hrozně diví. Přitom všichni živnostníci si platili jen minimum a teď křičí, že nebudou mít důchod. Mám známou, které zemřel manžel při havárii a ani nemá vdovský důchod a děti sirotčí. V socialismu jsme si zvykli, že se o nás stále někdo stará, chtěli jsme svobodu a teď se nám to nelíbí. Měl jsem jen průměrnou mzdu, ale kdo myslí na důchod včas, nemusí se bát.

Autor: Vlasta Otychová, Foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

26.10.2010 10:06  Zdeněk Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Průzkum potvrdil to co jsem si sám myslel - lidé si šetří nas stáří. Jen chci připomenout, že i ve stáří je třeba myslet na zadní kolečka. Úspory nejsou určeny dětem nebo vnoučatům, ale k udržení alespoň trochu důstojného života seniorů i ve vysokém věku.
http://www.vohradnik.webnode.cz

25.10.2010 14:46  Šéfredaktorka

Autor pracovně cestuje po celé republice, takže o vymyšlenost nejde.Nicméně souhlasím s názorem, že odpovědi jsou docela překvapivé. Možná je to tím, že ti majetnější senioři mlčí a ty méně majetné je více slyšet. Těžko říct, jak velké procento má ta která skupina. Když člověk někdy ve zprávách slyší, o kolik byli důvěřiví důchodci okradeni různými "podomními prodejci" a podvodníky všeho druhu, žasne, jak se jim (důchodcům) podařilo tak velkou částku uspořit. Mladý člověk - který chce mít všechno hned - to rozhodně nedokáže.

25.10.2010 10:29  JJ /70)

Pokud nejde o vymyšlenost s cílem ilustrace uvědomnělosti autora, (objel celou rep. Céca)tak obdivuji (kapitalistickou ) uvědomnělost většiny zde vyjádřených. A to měli pouze 20 let k jejímu získání, na rozdíl od frantíků, anglanů, švédů, ..kteří přesto, že na to měli celý život spoléhají na důchod "od státu" (zabedněnci neuvědomnělí),ale závidím jim, že si z něho dobře žijou, že mají léky bez doplatků,..Asi bycjo je měli poučit, že, řekl by jeden.

Zanechte komentář: