Dnes je 22.09.2024, Svátek má Darina, zítra Berta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Majetnost našich důchodců

Publikováno: 29.11.10
Počet zobrazení: 2007
  Autorka článku: Alena Marková
Majetnost či nemajetnost našich důchodců je téma sice často diskutované, ale zcela zbytečné.

Někteří důchodci peníze mají a někteří ne. Je to stejné, jako u osob s dětmi, studentů, kominíků nebo žen s dětmi. Záleží na tom, jaké má kdo možnosti a jak hospodaří s penězi.

Osobně se přikláním k názoru, že drtivá většina důchodců úspory má. Problém spočívá jinde.
Naši důchodci – na rozdíl od seniorů na západ i a v podstatě i na východ – od naší státní hranice nejsou ochotni své úspory použít. Mají je pěkně na hromádce ve spořitelně, bance nebo libovolném finančním produktu a odmítají ho použít.

V naší zemi je zažitý názor, že po nás „musí něco zbýt“, že musíme pomáhat svým dospělým dětem ( nejspíš do té doby, než samy půjdou do důchodu), případně vnoučatům, které mají k majetku zcela specifický vztah, se kterým generace starších vůbec nesouhlasí ( „nevaž se – odvaž se“, „žij dnes a ne zítra“, „půjčíme vám na pračku i na motorku“ …).

To je názor , který se diametrálně liší od seniorů v zahraničí. Ti mají ve svých úsporách jasno. Celý život spořili proto, aby se jim nesnížila životní úroveň – a také si ji nesnižují. Cestují, věnují se svým koníčkům, dopřejí si vše, nač neměli v produktivním věku čas a peníze. Konec konců – kdy také? Času už nemají nazbyt.

To českého důchodce ani nenapadne, Jediné výlety podniká mezi Kauflandem, Lídlem a Plusem, popovídá si ne setkáních v kavárně, ale spíš v čekárně u lékaře, ve veřejné dopravě nebo ve frontě na cokoli.

Nabízí se tedy otázka, zda si tu svou „chudobu“ náhodou nezpůsobujeme sami. Sami jste své úspory pořídli, sami bychom je také měli utratit. Pokud jsme je dokázali nahospodařit i přesto, že jsme neměli ani tušení, že je budeme muset v důchodu použít, použijme je tedy na zpříjemnění svého života.

Naši potomci mají ponětí hraničící s jistotou, že spořit musí, protože oni nebudou mít ani ten státní důchod, který máme my. My můžeme brát své úspory jako přilepšení a udržení životního standartu, oni je možná budou muset použít na základní životní potřeby. Nicméně znají tuto skutečnost už v produktivním věku, nechť se tedy podle ní zařídí.

A my vzhůru do lázní, na nákup pro radost nebo do kavárny poklábosit s kamarádkou nebo kamarádem.
Autor: Alena Marková, Foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

12.02.2011 17:22  Zdenka (olzd@seznam.cz)

Ta paní co psala jako první,tak bych jí jen řekla ,že každý nemá tu možnost pracovat jako ona .At mi ukáže firmu kde chtějí důchodce.Tady v mém bydlišti všechny důchodce propustily.A co ty kteří nemohou ze zdravotních důvodu pracovat.Tak at se chlubí dál. Jak se má dobře v důchodu já to říct nemohu.
http://majetnostduchodcu

10.12.2010 14:03  Lady

Je fakt, že když jsem jednou u nějakého zákazníka potkala paní, která nabízela založení a jeho výhodnost důchodového fondu, tak jsem si málem poťukala na čelo, proč bych to měla dělat. Jenže když nám to tak krásně předvedla tak mi ji bylo trochu líto, že nikdo nechce, tak holt jsem se u ní zapsala a dnes jsem ráda, že ten fond mám. Jsem sice už v důchodu, ale pořád pracuji - v podstatě jsme ve firmě už převážně důchodci, ale dokud zdraví dovolí a firma funguje, tak pracovat chci a až po odchodu do důchodu jsem si navýšila měsíční platby na fond a každý rok mi to tam pěkně narůstá. A to si skoro každý rok dovolím dvě zahraniční dovolené u moře, sice žádné all inclusive, ale mě to stačí.

07.12.2010 23:21  Lída

Ano, pokud bych něco měla - ale nemám. My celý život platili odvody na zdrav.péči a důchody. Nyní abychom za zdrav.péči platili a částku na důchody vláda rozfofrovala. Teď jsme v očích mladé generace přítěž, protože nás "musí živit" - a mnohými médii je toto mínění vlastně podporováno. To málo, co jsem měla, dávno padlo na "mimořádné výdaje", protože s důchodem taktak vyjdu. Z obchodů levné zboží mizí a místo něj mají 3x tak drahou jinou značku.

01.12.2010 18:52  Miloslav

Je to zdánlivě hezký článek, ale bohužel důchodci ve většině případů na úspory své museli šáhnout, protože cenové relace neodpovídají nárůstu starobních důchodů a dostavají se do větší a větší cenové chudoby.Bydlím v bytě 1+1 kde jsaou v tomto domě pouze tyhle byty a u nás je průměrný důchod 9.790,-Kč a protože zde bydlí většinou rozvedené ženy mají problém jak vyjít s důchodem, když majitelé půjdou na tržní nájem tak bez služeb zaplatí 110/m2, pak služby (vodu,teplo) za výtah a společné osvětlení, kde mají na inkaso,léky atd. Už dnes je slyším jak tajně pláčou nad svým stářím a dobou která s nimi nemá žádný soucit.

29.11.2010 20:00  Jaroslav

Oni totiž ti důchodci na západě vědí, že to co doplácí za léky, za co platí za lék. péči, co platí jako nájem v době kdy vstupují do důchodu, budou platit i v době odchodu ze světa, prostě mají jistotu. Ta naše jistota je naopak v tom, že víme že to co platí letos nebude již platit ani za rok, zda si nebudeme muset platit ošetření a jak je uvedeno v závěru ti mladí ani nevědí, zda důchod vůbec dostanou. Tak co chcete srovnávat, není co.jen za moji dobu v důchodu jsem zažil podstatné změny (cenových relací).

Zanechte komentář: