Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Medovník – recept nejen pro důchodkyně

Publikováno: 14.11.10
Počet zobrazení: 1941
  Autorka článku: Marcela Nováková
Nabídka medovníků v obchodech je široká, širší než jsme byli zvyklí z minulosti. Co si ho tak vyrobit doma?.

Pláty z těsta: 1 vejce, 150 g cukru, 50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody,
450 g hl. mouky, (lžíce medu, 1 vejce)

Postup:
Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme a hmota hnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min. Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink. Krémem potřeme i nahoře a po stranách. Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.

K potírání plátů: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní kávy, 1 dcl šlehačky

Krém: 250 g másla, 350 g cukru moučka (i méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink.

Posyp: perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva

MARLENKA
Ingredience: 100 g másla, 2 pol. lžíce medu, 250 g cukru, 1 kávová lžička octa, 1 pol. lž. jedlé sody, 2 vejce. 700 g hladké mouky.
Krém: 200 g másla, 1 Salko, mleté vlašské ořechy, koňak( nemusí být).
Postup:

1) Sodu s octem smícháme ve vyšším hrnku – dost vypění, do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme. Potom přidáme ocet se sodou a znovu vymícháme. Směs dáme na plamen a za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme stále, až se na povrchu objeví pěna a směs začne hnědnout, potom ihned odstavíme.
2) Po částečném vychladnutí přidáme hladkou mouku, vypracujeme těsto, rozdělíme na 7-8 kuliček, každou zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočívat na teplém místě.
3) Po odpočinutí vyválíme na slabou placku. Protože je těsto dost tuhé, je lepší nejprve udělat delší váleček, který se potom dá lépe vyvalovat na tenkou placku. Péci ve vyhřáté troubě při 190°C asi 4 minuty – nutné hlídat, podle síly placky se čas mění.
4) Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty 3 hodiny je nutné dodržet.
Můžeme také pro zkrácení času a úsporu energie vařit Salko v Papiňáku necelou hodinu (nezapomenout stáhnout var na minimum, když začne syčet!!!!).
Potom ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme ji a s máslem rozmixujeme, dále je možné přidat oříšky a trochu koňaku.
5) Jednotlivé placky se potřou krémem a jedna se rozstrouhá na poslední krém na povrchu dortu (může se smíchat s instantním kakaem, případně i oříšky).

ČOKOLÁDOVÝ MEDOVNÍK
Ingredience na pláty: 150 g másla, 150 g cukru, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 1 lžička prášku do pečiva, 400 g mouky.
Na náplň: 500 ml mléka, 2 lžíce mouky, 2 lžíce škrobu, 2 lžičky vanilkového cukru, 250g másla.

OŘECHOVÝ MEDOVNÍK

Ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g mletého cukru, 2 vejce, 200 g másla, 2 lžičky sody, 2 lžíce medu . Postup: Vypracujeme těsto, vyválíme z něj dva stejné pláty. Rozehřejeme 120 g másla, 100 g cukru, 2 lžíce medu, odstavíme a vmícháme 300 g hrubě sekaných ořechů.
Směs rozetřeme na jeden plát a oba pláty upečeme.
Na krém uvaříme pudink ze 400 ml mléka a 1 vanilkového pudinku.
Vyšleháme 1 máslo se 3 lžícemi mletého cukru, vmícháme vychladlý pudink. Upečené pláty spojíme krémem, necháme v chladu uležet do druhého dne a nakrájíme řezy.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: