Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vánoční cukroví

Publikováno: 21.11.10
Počet zobrazení: 11553
  Autorka článku: Marcela Nováková
Už přemýšlíte nad vánočním pečením? Zatím je čas jen na vybírání receptů – některé Vám nabízíme.

DVOUBAREVNÉ SLEPOVANÉ HŘEBÍNKY

Suroviny : 300 g hladké mouky, 180 g másla nebo Hery, 90 g moučkového cukru, špetka soli, půl lžičky citrónové kůry, 3 žloutky, půl balíčku vanilkového cukru, 1 lžička kakaa.
Broskvový džem na slepení.
Z uvedených surovin bez kakaa vypracujeme těsto, asi pětinu oddělíme a zapracujeme do ní kakao. Obě těsta zabalíme a necháme v chladnu odpočinout. Potom těsta (každé zvlášť) rozválíme na sílu 2 mm a z tmavého nařežeme proužky, které rozložíme (nejlépe rovnoběžně) na světlé těsto tak, aby mezery byly zhruba stejně široké, jako nařezané proužky. Potom plát opatrně přejedeme válečkem, aby se obě těsta spojila. Z plátu vykrájíme hřebínky a pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé hřebínky po dvou slepíme broskvovým džemem.
Odkrojky těsta znovu zpracujeme a použijeme na jiné cukroví – tyto odkrojky byly použity na mramorové rohlíčky s karamelovým krémem.

KÁVOVÁ ESÍČKA S NUGÁTOVÝM KRÉMEM
Suroviny : 375 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 125 g moučkového cukru, 1 rov-ná lžička mleté zrnkové kávy, 50 g strouhaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 4 žloutky.
Nugátový krém Carla, čokoládová poleva (čokoláda na vaření a 100% tuk v poměru 3:1), bílá cukrářská poleva, zrnka pražené kávy.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme esíčka a pečeme je asi 7 minut při 170°C. Esíčka slepujeme po dvou nugátovým krémem a horní namáčíme do čokoládové polevy. Do tekuté čokolády kápne-me bílou polevu, libovolně ji roztáhneme párátkem a ozdobíme zrnkem kávy.

KOKOSOVÉ DORTÍČKY S MANDLOVOU NÁPLNÍ
Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g másla, citrónová kůra a šťáva, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 60 g strouhaného kokosu, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru.
Mandlová náplň: 250 ml kokosového mléka, 100 g krupicového cukru a 200 g strou-haných oloupaných mandlí, 150 g změklé bílé čokolády a mandlový likér podle chuti.
Poleva: moučkový cukr, 1 lžíce horké vody, 2 lžíce mandlového likéru, kousek bílku.
Proužky mandlí a rozpuštěná tmavá čokoláda na ozdobu.
Na náplň vaříme kokosové mléko s krupicovým cukrem a mandlemi tak dlouho, až se od-paří většina tekutiny a hmota zhoustne. Odstavíme, necháme vychladnout a vmícháme změklou bílou čokoládu a mandlový likér. Uložíme do chladničky a necháme mírně ztuhnout.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladnu odpočinout. Těsto pak rozválíme na sílu 3 mm a vykrájíme malá kolečka. Pečeme je při 170°C po dobu asi 7 minut na plechu s pečícím papírem. Upečená zchladlá kolečka potřeme náplní a po dvou slepíme. Slepené dortíčky přelijeme likérovou polevou a ozdobíme proužky mandlí. Po zaschnutí polevy ještě dortíčky přestříkáme rozpuštěnou čokoládou.

OŘECHOVÉ OVÁLKY S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM
Suroviny: 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 2 vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, půl lžičky mleté skořice, kůra z poloviny citronu.
Čokoládový krém: 100 g másla, 2 žloutky, 1 lžíce moučkového cukru, 200 g čokolády na vaření, podle chuti rum.
Poleva z bílé čokolády, tmavá čokoláda a sušené třešně na ozdobení.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu vláčné těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme asi dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme špičaté ozoubkované oválky. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a pečeme asi 7 minut při 170°C. Na krém vyšleháme změklé máslo, s moučkovým cukrem, zašleháme žloutky a změklou čokoládu a nakonec přidáme rum podle chuti. Upečené zchladlé oválky po dvou slepíme krémem, přelijeme polevou z bílé čokolády a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé čokolády a kouskem sušené třešně.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

06.12.2010 22:10  Helga

Ořechové oválky nemají chybu,dnes jsem vyzkoušela.Kokosové dortíčky se mi zdají pracné,navíc nemám kokosové mléko ani likér,takže o tomto cukroví si mohu nechat jen zdát.

Zanechte komentář: