Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Vánoční cukroví
Autorka článku: Marcela Nováková Už přemýšlíte nad vánočním pečením? Zatím je čas jen na vybírání receptů – některé Vám nabízíme. |
DVOUBAREVNÉ SLEPOVANÉ HŘEBÍNKY
Suroviny : 300 g hladké mouky, 180 g másla nebo Hery, 90 g moučkového cukru, špetka soli, půl lžičky citrónové kůry, 3 žloutky, půl balíčku vanilkového cukru, 1 lžička kakaa.
Broskvový džem na slepení.
Z uvedených surovin bez kakaa vypracujeme těsto, asi pětinu oddělíme a zapracujeme do ní kakao. Obě těsta zabalíme a necháme v chladnu odpočinout. Potom těsta (každé zvlášť) rozválíme na sílu 2 mm a z tmavého nařežeme proužky, které rozložíme (nejlépe rovnoběžně) na světlé těsto tak, aby mezery byly zhruba stejně široké, jako nařezané proužky. Potom plát opatrně přejedeme válečkem, aby se obě těsta spojila. Z plátu vykrájíme hřebínky a pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé hřebínky po dvou slepíme broskvovým džemem.
Odkrojky těsta znovu zpracujeme a použijeme na jiné cukroví – tyto odkrojky byly použity na mramorové rohlíčky s karamelovým krémem.
KÁVOVÁ ESÍČKA S NUGÁTOVÝM KRÉMEM
Suroviny : 375 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 125 g moučkového cukru, 1 rov-ná lžička mleté zrnkové kávy, 50 g strouhaných vlašských ořechů, špetka soli, 1 lžíce kakaa, 4 žloutky.
Nugátový krém Carla, čokoládová poleva (čokoláda na vaření a 100% tuk v poměru 3:1), bílá cukrářská poleva, zrnka pražené kávy.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, necháme je odpočinout a rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrájíme esíčka a pečeme je asi 7 minut při 170°C. Esíčka slepujeme po dvou nugátovým krémem a horní namáčíme do čokoládové polevy. Do tekuté čokolády kápne-me bílou polevu, libovolně ji roztáhneme párátkem a ozdobíme zrnkem kávy.
KOKOSOVÉ DORTÍČKY S MANDLOVOU NÁPLNÍ
Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g másla, citrónová kůra a šťáva, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 60 g strouhaného kokosu, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru.
Mandlová náplň: 250 ml kokosového mléka, 100 g krupicového cukru a 200 g strou-haných oloupaných mandlí, 150 g změklé bílé čokolády a mandlový likér podle chuti.
Poleva: moučkový cukr, 1 lžíce horké vody, 2 lžíce mandlového likéru, kousek bílku.
Proužky mandlí a rozpuštěná tmavá čokoláda na ozdobu.
Na náplň vaříme kokosové mléko s krupicovým cukrem a mandlemi tak dlouho, až se od-paří většina tekutiny a hmota zhoustne. Odstavíme, necháme vychladnout a vmícháme změklou bílou čokoládu a mandlový likér. Uložíme do chladničky a necháme mírně ztuhnout.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladnu odpočinout. Těsto pak rozválíme na sílu 3 mm a vykrájíme malá kolečka. Pečeme je při 170°C po dobu asi 7 minut na plechu s pečícím papírem. Upečená zchladlá kolečka potřeme náplní a po dvou slepíme. Slepené dortíčky přelijeme likérovou polevou a ozdobíme proužky mandlí. Po zaschnutí polevy ještě dortíčky přestříkáme rozpuštěnou čokoládou.
OŘECHOVÉ OVÁLKY S ČOKOLÁDOVÝM KRÉMEM
Suroviny: 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 2 vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, půl lžičky mleté skořice, kůra z poloviny citronu.
Čokoládový krém: 100 g másla, 2 žloutky, 1 lžíce moučkového cukru, 200 g čokolády na vaření, podle chuti rum.
Poleva z bílé čokolády, tmavá čokoláda a sušené třešně na ozdobení.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu vláčné těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme asi dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme špičaté ozoubkované oválky. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a pečeme asi 7 minut při 170°C. Na krém vyšleháme změklé máslo, s moučkovým cukrem, zašleháme žloutky a změklou čokoládu a nakonec přidáme rum podle chuti. Upečené zchladlé oválky po dvou slepíme krémem, přelijeme polevou z bílé čokolády a ozdobíme motivem z rozpuštěné tmavé čokolády a kouskem sušené třešně.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet