Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vánoční cukroví 4

Publikováno: 28.11.10
Počet zobrazení: 16823
  Autorka článku: Marcela Nováková
Už přemýšlíte nad vánočním pečením? Zatím je čas jen na vybírání receptů – některé Vám nabízíme.

LIMETKOVÉ KOLÁČKY S OŘECHY
Suroviny : 300 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g moučkového cukru, limet-ková kůra a šťáva, špetka soli, 2-3 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.
Ořechová hmota: 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g meruňkové marmelády, 50 g moučkového cukru, 50 g piškotových drobečků, 1 bílek.
Půlky vlašských ořechů na ozdobení.
Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Z uvedených surovin umícháme tužší hmotu.
Na válu vypracujeme obvyklým způsobem linecké těsto, necháme je odpočinout, rozválíme na sílu 4 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Na střed každého kolečka dáme trochu ořechové hmoty a do ní přitiskneme půlku vlašského ořechu. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme je při 160°C asi 10 minut. Dále již nezdobíme.

MRAMOROVÉ ROHLÍČKY S KARAMELOVÝM KRÉMEM
Suroviny : odkrojky těsta z dvoubarevných slepovaných hřebínků.
Karamelový krém: 1 plechovka Salka uvařeného na karamel, 1 karamelový pudink, 100 ml mléka, 2 žloutky, podle chuti rum.
Rozpuštěná čokoláda na vaření.

Salko nalijeme do kastrolku a přivedeme k varu. Pudink a žloutky rozšleháme v mléce a směs vlijeme do vařícího Salka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, necháme vychladnout a přidáme rum.
Odřezky z dvoubarevného těsta zpracujeme tak, aby vzniklo mramorové těsto. Zabalíme je a necháme v chladnu odpočinout. Odleželé těsto pak rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme rohlíčky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C asi 7 minut. Upečené zchladlé rohlíčky po dvou spojíme karamelovým krémem a na závěr oba konce rohlíčků namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme okapat a ztuhnout na kuchyňské mřížce.

LINECKÉ KOSTKY OŘECHOVÉ
Suroviny – linecké těsto: 150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, špetka soli, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, citrónová kůra, 1 vejce.
Suroviny – ořechové těsto: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, citrónová kůra, 150 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce rumu, sníh ze 7 bílků se špetkou soli.
Suroviny – poleva: 7 žloutků, 300 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu.
Další suroviny: 50 g rozpuštěné čokolády na vaření, 70 g půlek vlašských ořechů
Linecké těsto – postup: Z uvedených surovin vypracujeme na válu měkké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.

Ořechové těsto – postup: Máslo s moučkovým cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, citrónovou kůru a po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.
Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát a přeneseme jej na plech vyložený papírem na pečení (nebo přímo na papíru rozválíme). Povrch těsta propícháme vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřeme ořechové těsto. Pečeme při 150°C asi 40 minut. Mezitím si připravíme polevu. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a přimícháme rum. Polevu rozetřeme na upečený teplý moučník a necháme mírně zaschnout. Řezy nakrájíme, dokud je moučník ještě vlažný. Po zaschnutí polevy nastříkáme na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.

NEPEČENÉ ČOKOLÁDOVÉ KOSTKY
Suroviny : 200 g strouhaných piškotů, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g změk-lého másla, 50 g moučkového cukru, 100 g změklé čokolády na vaření, 1 bílek, podle chuti rum.
Rozpuštěná čokoláda na polití a ozdobení (100 g čokolády na vaření, 100 g hořké čokolády, 50 g 100% tuku), celé piškoty postříkané rumem (množství podle počtu kostek) a proužky kandované pomerančové kůry na ozdobu.
Ušleháme máslo s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou. Přimícháme ořechy a piškoty, ochutíme rumem a vypracujeme tužší hmotu. Zabalíme ji do fólie a uložíme aspoň na hodi-nu do chladničky. Potom hmotu rozválíme mezi fóliemi na plát silný 1-1,5 cm a vykrájíme čtverce 4×4 cm. Znovu uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Horní plochu čtverců potom namočíme do čokoládové polevy, doprostřed položíme piškoty postříkané rumem a ozdobíme je rozpuštěnou čokoládou a proužkem kandované pomerančové kůry.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: