Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vánoční cukroví 5

Publikováno: 30.11.10
Počet zobrazení: 4539
  Autorka článku: Marcela Nováková
Už přemýšlíte nad vánočním pečením? Zatím je čas jen na vybírání receptů – některé Vám nabízíme.

Granko dortíčky s čokoládovými kamínky
Suroviny : 400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla, 30 g Granka, špetka soli, půl lžičky mleté skořice.

Náplň: 200 g nugátového krému Carla, 200 g strouhaných lískových oříšků, 50 g granka, podle chuti rum.
Rozpuštěná tmavá čokoláda a čokoládové kamínky na ozdobení.
Na náplň smícháme nugátový krém se strouhanými oříšky, grankem a rumem. Uložíme na chladné místo.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 170°C po dobu asi 7 minut. Upečená zchladlá kolečka po dvou spojíme náplní a přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Doprostřed položíme čokoládový kamínek.

Išlské kytičky s čokoládovou polevou
Suroviny : 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 75 g strouhaných vlašských ořechů, 75 g strouhaných oloupaných mandlí, 2 menší vejce, 250 g másla, špetka soli, půl lžičky mleté skořice, citrónová kůra.
Jahodový džem, čokoládová poleva a sušené třešně na ozdobení.

Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme dvě velikosti pětilistých kytiček. Upečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení při 170°C. Doba pečení asi 7 minut. Upečené zchladlé kytičky po dvou (větší a menší) slepíme jahodovým džemem, horní kytičky potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme kousky sušených třešní.

Karamelové dortíčky s čokoládovou polevou
Suroviny : 400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce karamelové polevy v tubě a 1 karamelový pudink.
Krém: 100 g másla, 1 lžíce moučkového cukru, půl plechovky salka uvařeného na karamel, 200 g strouhaných vlašských ořechů, podle chuti rum.
Rozpuštěná tmavá a bílá čokoláda a karamelové kuličky.
Na krém vyšleháme změklé máslo a moučkový cukr do pěny. Přidáme salko uvařené na karamel, ořechy a rum, směs dobře promícháme a uložíme na chladné místo.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 3 mm a formičkou vykrájíme šestiúhelníky (nebo kolečka). Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu asi 7 minut při 170°C. Upečené zchladlé šestiúhelníky po dvou slepíme krémem a přelijeme rozpuštěnou tmavou čokoládou. Do tekuté polevy kápneme na střed dortíčků trošku rozpuštěné bílé čokolády, párátkem ji hvězdicovitě roztáhneme a nakonec ještě dortíčky ozdobíme karamelovými kuličkami.

Kávové slzičky s bílou polevou
Suroviny : 400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 g másla, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 rovná lžička mleté zrnkové kávy.
Náplň: 100 g másla, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru, 100 g čokolády, 100 g strou-haných vlašských ořechů, špetka mleté zrnkové kávy, podle chuti ořechový likér.
Rozpuštěná bílá čokoláda na polití, čokoládová kávová zrna a rozpuštěná tmavá čokoláda na ozdobení.
Na náplň vyšleháme změklé máslo, změklou čokoládu, moučkový cukr a žloutky do pěny. Přidáme kávu, ořechy a likér, směs dobře promícháme a uložíme na chladné místo.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme slzičky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu 7-8 minut při 170°C. Upečené zchladlé slzičky po dvou slepíme náplní, potřeme bílou polevou a ozdobíme kávovými zrny. Po ztuhnutí polevy nastříkáme na špičky slziček proužky z rozpuštěné tmavé čokolády.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

09.12.2010 08:31  idelbekova

je to nadhera a moc dobré mate zlaté ruce paní Marcelo

Zanechte komentář: