Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

České jablko stokrát jinak

Publikováno: 3.12.10
Počet zobrazení: 1121
  Autor článku: Pavel Pillár
Chutný plod jabloní provází člověka celou známou historií a stal se součástí lidské kultury a symboliky.

Utržení jablka se stalo symbolem prvotního hříchu, jeho zdobená napodobenina je nedílnou součástí královských klenotů, právě jablko pak bylo v řecké mytologii předmětem sváru mezi třemi bohyněmi vedoucího k pádu Tróje. Především se však jedná o vynikající, lehké ovoce, které je navíc neobyčejně zdravé. V Čechách si pak dlouhodobě udržuje pozici nejoblíbenějšího ovocného plodu.

Mlsné české jazyky jablka oceňují
Jablko používají vynalézavé české hospodyně opravdu na sto a jeden způsob. Je výtečné syrové, jako mošt, sušené i v teplé kuchyni. Jeho oblíbenost však paradoxně na konci minulého století přivodila tomuto nejoblíbenějšímu tuzemského ovoci velké problémy. Všudypřítomnost jabloní totiž po revoluci vedla ke značné devalvaci jejich hodnoty, tisíce jabloní v sadech byly vykáceny. V té době navíc na vyhladovělý český trh začaly proudit exotické ovocné plody v čele s banány, kiwi něco citrusy. Časem se však situace začala vracet do normálu a spotřeba jablek se v Čechách pohybuje kolem 25 kg na obyvatele ročně, což je světový nadprůměr.

Zdraví máme jen jedno
Ovoce je standardně uváděno jako zdroj potřebných vitamínů, u jablek to pak platí dvojnásobně. Obsahují celou řadu vitaminů, minerálních látek nebo vlákniny, které má moderní člověk obecně nedostatek, Jsou prevencí proti onkologickým onemocněním i nemocím cév, jelikož neobsahují cholesterol. Díky antioxidantům zlepšují paměť a schopnost učit se. V obecném povědomí jsou za nejlepší zdroj vitamínu považovány citrusové plody, ty však bohužel náš organismus spíše ochlazují. Citrusy totiž v přirozeném prostředí tropických a subtropických oblastí dozrávají v době největšího horka a tamní obyvatelé je s oblibou využívají jako ideální osvěžení v parném létě. Zvýšené množství draslíku tomto ovoci způsobuje nadměrné pocení, což je v jižních zemích žádoucí, ale v podzimním Česku nepotřebné. Pokud se totiž hodně potíme, stačí je lehké ofouknutí pro rozjezd pořádné chřipky. V našich podmínkách je proto na podzim mnohem vhodnější jíst jablka, které našemu organismu dodají přesně to, co potřebuje.

Boj o české potraviny
Čeští sadaří svádějí o kvalitní jablka pro spotřebitele každoročně velmi tvrdý boj, jejich péče si nezadá s mravenčím úsilím pěstitelů vinné révy. O to více mrzí, že na pultech se stále častěji prosazují zahraniční produkty. Česká jablka kryjí naši spotřebu asi ze 60 % a podíl může v následujících letech dále klesat. Pěstitelé totiž jen těžko konkurují levné produkci z Polska. České jablko je přitom pro tuzemského spotřebitele nejpřirozenější volbou. I zahraniční studie ukazují, že při pěstování jablek v ČR se používá méně chemických látek než v řadě zemí, odkud jablka dovážíme. Pěstitelé totiž ve velké míře využívají tzv. integrovaným způsob, při jsou chemické vstupy maximálně nahrazovány postupy biologickými. České limity jsou obecně přísnější, než-li evropské, naše jablka mají jednu z nejnižších hodnot reziduí prostředků na ochranu rostlin z celé EU. Nehledě k tomu, že výběrem českých jablek přispíváme k rozvoji sadů, které utváří naši krajinu. A navíc – právě český zemědělec je desítkami let ověřený základní dodavatel potravin na náš stůl, právě na českých produktech vyrostly generace našich předků. A ne nadarmo se říká, že bez využití znalostí z minulosti nemáme ani budoucnost.

Autor: Pavel Pillár, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: