Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Inspirace na Vánoce a Silvestra – slané pochoutky

Publikováno: 22.12.10
Počet zobrazení: 3145
  Autorka článku: Marcela Nováková
Kolik přijde hostů? Co všechno nachystám? Z jakých surovin? Možná přijde k pivu nebo vínu vhod následující inspirace k přípravě občerstvení o svátcích.

SÝROVÉ KOULE:
250 g nastrouhaného sýra, 100 g nastrouhaného měkkého salámu, 60 g másla, 1 lžička sardelové pasty, 2 nastrouhaná vejce, trocha hořčice. Máslo utřeme se sardelovou pastou, hořčicí, vmícháme ostatní suroviny. Tvarujeme koule a obalujeme ve strouhaném sýru, necháme v chladu ztuhnout.

KULIČKY NIVA:
200 g strouhaného sýra Niva, 50 g strouhaného tvrdého sýra, trocha pálivé papriky. Sýry smícháme, příliš hustou směs zředíme trochou mléka, ochutíme paprikou. Tvarujeme kuličky, obalujeme v nastrouhaných oříšcích a necháme v chladu ztuhnout.

SÝROVÁ ROLÁDA:
300 g eidam. cihly vaříme v mikrotén. sáčku 15-20minut. Vyděláme, teplé rozválíme na velký plát, potřeme náplní, stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice. Krájíme na plátky. Náplň: 2 měkké sýry, 300 g salámu na kostičky, 120 g másla, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 cibule nakrájená najemno, sekaná petržel nebo pažitka, červená paprika, sůl – vše smícháme.

UHERSKÁ ROLÁDA:
Tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, máslo (Rama). Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Srolujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky.

ŠUNKOVÉ BALÍČKY:
1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru.Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet. Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.

ŽIDOVSKÁ POMAZÁNKA Z VAJEC A CIBULE:
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát.Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: