Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 145

Publikováno: 17.12.10
Počet zobrazení: 3168
Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
V předcházejícím článku jsem slíbil, že vás seznámím s dalšími myšlenkami dr. Murphyho. První se týká rozdílu mezi člověkem, který věří moci podvědomí a druhým, který o ní pochybuje.

Dr.Murphy je uvádí toto přirovnání: „Zmagnetizovaný kousek oceli zvedne přibližně dvanáctkrát těžší břemeno, není-li však zmagnetizován, nepohne tentýž kousek kovu ani pírkem U člověka je to obdobné. Člověk prodchnutý „magnetickou silou“, tedy člověk, který si věří, který věří v nekonečnou moudrost podvědomí, je magnetem, který „zvedne“ mnohonásobně těžší břemeno než člověk, kterého stále trápí strach a pochybnosti“.

Je to logické. Člověk, který si neustále říká: „Já na to nestačím…to se stejně nepovede…já jsem smolař…udělám ze sebe jen troubu…, ten na to skutečně nebude stačit, tomu se skutečně nic nepovede, ten bude skutečně smolařem a terčem posměchu. Naproti tomu člověk, který ví jak úspěchu dosáhnout, věří si, že jakoukoli překážku zdolá, ten nepochybuje o své cestě a vítězí nad všemi břemeny.A ta cesta, o které mluvíme, je jen jedna: naučit se využívat síly a moci svého podvědomí. Tuto sílu nikdo nemusí nikde hledat, protože každý člověk už ji v sobě má. Musí jen pochopit její podstatu a poznat pravidla jejího působení. Ta pravidla, o kterých jsme již několikrát mluvili. Proto je nebudu opakovat. Jestliže tuto moc objevíme, všechno se nám ukáže v novém světle a my dokážeme ze svého nitra uvolnit sílu, s jejíž pomoci můžeme uskutečnit své sny, touhy a naděje. Jestliže tuto sílu objevíme, uvolníme svou niterní energii, s jejíž pomocí můžeme uskutečnit všechno to, po čem toužíme a nalézt tak i své správné místo v životě. A jak vidíte, jsme stále u jedné věci – myšlení. Atˇ již jde o aktivní formu odrazu objektivní reality nebo o nejvyšší formu psychické činnosti a poznání, které vzniká při společenské a pracovní činnosti lidí. Zde vyslovujeme a vytváříme určité pojmy a zákonité souvislosti. Zákonitou souvislostí je i vztah myšlení, vědomí a našeho podvědomí, které spoluvytváří i naše „Já“, stejně jako jednota duše, těla a ducha, o které jsem se již také několikrát zmínil. Jedním z důležitých cílů myšlení člověka je poznat základy vlastního bytí. To samozřejmě není „běh na krátkou trať“, ale spíše maratón, abych zůstal u tohoto přirovnání. Teprve poté, co doběhne „bájný řecký vojín“ s poselstvím o tomto vítězství, bude lidstvo dokonalejší, lidé v sobě přestanou živit nenávist, závist a zlobu a vezmou osud do vlastních rukou.

Minule jsem vám dal k posouzení výroky dvou hlav států. Úmyslně jsem je nejmenoval, abych vás při posuzování uvedených tézí neovlivnil. Dnes, jak jsem slíbil, již prozradím, že autorem prvního citátu: „Je iluzí myslet si, že vědecké bádání či podobné aktivity mají pro budoucnost státu vyšší význam než například státní správa, policie nebo zdravotnictví.“ je náš pan prezident, autorem druhého:„Věda je podstatnější pro naši prosperitu, naši bezpečnost, naše zdraví, naše prostředí a kvalitu života více než kdykoli předtím…“ je prezident USA Obama.

Vraťme se ke světu a vědě o něm. Musíme si uvědomit, že v různých dobách, v různých kulturách a v různých zemích vznikaly rozličné nauky o něm. Můžeme jim říkat směry, školy, ale také tradice. K jejich šíření se nepoužívalo jen psané slovo, ale často byly předávány ústním podáním, za pomoci meditace, snů a modliteb v chrámech, mešitách a jiných místech shromažďování lidí. Z toho také vyplývá, že znalosti a vědomosti člověka začasté závisejí na tom, kdy a kde se narodil, protože naše povědomí o světě je nutně ovlivněno kulturním a historickým úhlem pohledu. Jak už jsem říkal, každá z těchto nauk je jiná, ale jejich podstatou je život, zkušenosti, jednota těla a ducha. Každá je jiná, ale většina vidí věci v souvislostech a také si uvědomuje, že chceme-li zkoumat jednotu duše, těla a ducha, musíme zákonitě překročit hranice vědomí.

Dříve používali námořníci astroláb. To byl navigační přístroj, který přesně určoval polohu lodi vůči Slunci a hvězdám. Také my bychom měli takový „astroláb“ používat, když se vydáváme do duchovní krajiny našeho těla. Abychom věděli, kde právě „plujeme“. Protože místo, kde se nalézáme, určuje to, co vidíme. A když víme, co vidíme, pohlédneme na to nebo na to pomyslíme, můžeme to také změnit. To proto, že víme i z vlastní zkušeností, že nic není stálé. A jestliže tomu tak je, pak ke změně je třeba jen impulsu. Víme také, že život se rovná energii a energie životu. A tak si musíme tu energii doplňovat. Třeba pozitivním myšlením. A když shrneme všechno, co nám náš navigační přístroj ukázal, pak si uvědomíme, že nejsme odkázáni na slepé náhody, ale že v naší moci je tyto náhody pozitivně ovlivňovat. Jsme tedy silní vědomím své moci. Vědomím moci svého podvědomí.

Se snahou o vysvětlení světa se lidstvo potýká odedávna. A historie nás učí, že na místo odumřelého světového názoru nastupuje jiný, životaschopnější. Zpočátku je tento světonázor chápán jako absolutní, nezpochybnitelný. Postupně se však nashromáždí důkazy, které lidstvo nutí, aby nabyté vědomosti znovu modernizovalo. A tak to jde od věků. Změna je život a život je změna. Bez této změny by nebyl vývoj, pokrok. Beze změn, kterými lidstvo prošlo během miliónů let, bychom nejen neměli moderní dopravní a komunikační prostředky, ale dá se říci, že bychom stále ještě bydleli na stromech nebo v jeskyních. Příště si budeme vykládat o tom, jak myslet ve stáří.

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

Myšlení je rovněž na počátku řešení problémů, s nimiž za mnou přichází klienti do mé poradny. Zvu i vás, pokud chcete rozvíjet svou osobnost a zkvalitnit svůj život. Poradna sídlí v Brně a každý klient-ka se musí předem objednat (tel. 549 257 402 nebo 604 158 676 nebo e-mail: drzch@quick.cz). Pokud jste ze vzdálených míst, mohou to být i konzultace prostřednictvím e-mailů na podkladě znalosti knihy „Jak využívat moc podvědomí“, kterou si můžete rovněž objednat na uvedených kontaktech.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: