Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři cestují – Čínská zeď

Publikováno: 25.12.10
Počet zobrazení: 2589
  Autor článku: Dagmar
Velká čínská zeď je největší stavbou, jakou kdy lidská ruka na této planetě zbudovala. Je tak mohutná, že je viditelná z vesmíru, avšak ne pouhým lidským okem, ale zeď z vesmíru zachytí radar, o této skutečnosti je vědci stále vedena polemika.

Jako každá starodávná památka, je i tato opředena mnohými legendami a pověstmi, které se dochovali i našim generacím Hovoří o stech a tisících mladíků pohřbených v základech i o jejich dívkách, které na ně marně doma čekaly. Snad i proto nese Zeď občas také méně lichotivá přízviska jako „Zeď slz“ nebo „nejdelší hřbitov na světě“.

Velká čínská zeď se táhne napříč Čínou v křivce, která je podobná dračímu tělu. Vznikala po dobu více než 1800 let a vede od Žlutého moře přibližně od Pekingu až k Nefritové bráně v Ťia-ju-kuanu.

Výstavbu Velké čínské zdi započal v 3. stol. př. n. l. čínský císař Čchin Š’chuang.
Dnešní podobu získala zeď víceméně za vlády dynastie Ming v 15.-16. stol. n. l., kdy bylo převážně hliněné opevnění zpevněno kamením a pálenými cihlami.
Použitý materiál se různých částech zdi rozchází. Obnova trvala přes sto let a odhaduje se, že bylo použito kolem 60 milionů kubických metrů těchto materiálů.

Za celkovou délku bývá často uváděna délka zdi 6 700 km. Skutečná délka však stále zůstává častým námětem a diskuzí čínských i evropských odborníků.
Velká čínská zeď ohromuje nejen svou neobyčejnou délkou, ale i ostatními rozměry. Ty se opět liší jednak v závislosti na době, v které byla část zbudována, jednak na regionu, kde se nachází. Průměrná šířka u paty zdi dosahuje 7 až 8 metrů, společně s cimbuřím má úctyhodnou výšku až 9 metrů.

Zeď začíná v blízkostí jezera Bo-Hai, severovýchodně od Pekingu a vede přes severní Čínu do pouště Gobi. Vzdušná čára mezi oběma koncovými body měří 2 450 kilometrů. Nejjednodušší, a proto nejfrekventovanější přístup k Čínské zdi je na hoře Badaling, 76 kilometrů severozápadně od Pekingu. S turisty sem vyjíždí autobusy i helikoptéry.
V roce 1987 byla tato památka zapsána do seznamu UNESCO a od roku 2007 figuruje v seznamu Nových sedmi divů světa.

Rarita – výhradně za Čínskou zdí žije tzv. prasoopice, což je dáno buď příznivým klimatem nebo přátelskostí místních obyvatel. Domorodci je chovají ve svých domovech jako mazlíčka. Je velmi inteligentní, naučí se lehce žít s lidmi a mít svého pána, kterého prakticky neopouští. Někteří jedinci jsou dokonce schopní ovládnou lidskou řeč.

Fotografie jsou v naší fotogalerii (včetně prasoopice a pohledu z vesmíru)

Autor: Dagmar, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

28.02.2011 12:36  helena Grycova (h_grycova@hotmail.com)

Rada ctu vase stranky, pokud byste potrebovali pro vase cesty pruvodce, jsem k dispozici Jsem aktivni duchodkyne, jazyky - anglictina, francouzstina i slabe cinstina Budu se tesit na odpoved Helena Grycova Praha 732303679
http://facebook

Zanechte komentář: