Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři cestují – Grand kaňon

Publikováno: 18.12.10
Počet zobrazení: 1839
  Autor článku: Dagmar
Grand Kaňon se nachází v americkém státě Arizona – v severozápadní části tohoto státu a spadá pod Národní Park Grand kaňon, jež je jedním z prvních národních parků v USA.

Jeho délka je 446 km, šířka je různá, a to od 400 m po 24 km a hloubky dosahuje až 1600 m.
Je přírodní památkou nejen USA, ale celého světa. Tuto přírodní krásu navštíví ročně 5 milionů turistů. Zahynulo zde už 600 turistů, pro fotografování z nebezpečných a zakázaných míst.
Kaňon vytvořila řeka Colorado v severní Arizoně. Kaňon, modeloval tok řeky milióny let. tato řeka a její přítoky se téměř dva milióny let zařezávají vrstvu po vrstvě sedimenty celokoloradské plošiny.
Prvním Evropanem, který zaznamenal zmínku o existenci Velkého Kaňonu byl Španěl García Lopez de Cardenas v roce 1540. První vědeckou expedici vedl koncem 60. let 19. století major americké armády a geolog John Wesley Powell.
V roce 2007 byla otevřena prosklená lávka, která se tyčí nad údolím v Národním parku Grand Kaňon, sahá okolo 20-ti metrů za okraj kaňonu a prosklenou podlahu tvoří 10 cm tlusté sklo. To je schopné unést až 70 tun, což je ekvivalent pro tisíc lidí vážících 70 kilogramů, na atrakci však může být v jednom okamžiku maximálně 120 lidí. Návštěvníkům je rovněž poskytnuta speciální obuv, která má zabránit jejich uklouznutí a zároveň poškrábání skla. Lávku provozuje indiánský kmen Hualapai.
Do Grand Kaňonu se lze dostat autobusy s turisty, obletět vrtulníkem nebo přistát na některých místech vrtulníkem a lze se také k kaňonem plavit na člunech.
Je to určitě nezapomenutelný zážitek, který se naskytne jen minimu turistů. Podívejme se proto, alespoň na krásné fotografie z tohoto ojedinělého místa.

Fotografie naleznete v naší fotogalerii pod názvem Grand Kaňon

Autor: Dagmar, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: