Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vánoce s realitou

Publikováno: 21.12.10
Počet zobrazení: 1379
  Autor článku: Dagmar
Dětství dnešní starší a už hodně staré generace si na Vánoční svátky pamatuje úplně jinak. Byly to pravé křesťanské svátky, které byly oslavou zrození Ježíše Krista, byly chudé, ale pointa byla jasná a zřetelná, s rodinou pohromadě a se spoustou zvyků a zvyklostí, které se pravidelně a přesně prováděly.

Dnešní doba tyto svátky přenesla poněkud jinam a tak se zdá, že se rozděluje na skupiny lidí, které tyto svátky slaví buď jako dřív ve jménu zrození Ježíška, pokud je rodina nábožensky založena. Zde se dodržují celá léta všechny zvyky a nejde zde o dary, které sahají v dnešních zbohatlých rodinách až mnohdy do mnoha tisíců, kam by se dala zařadit druhá skupina oslavenců Vánoc, která představuje luxusní umělé stromky a nejrůznější drahé vánoční doplňky, a hlavně kupu dárků v nádherných drahých papírech, pořízení nových aut, zařízení bytu a další radosti. Zde je už pointa Vánoc zcela ztracena a lidé se předhání v cenách darů.

Anebo si ve jménu Vánoc pořídí po čem touží. Třetí skupina, která není křesťansky založena a tyto svátky jim z nějakých důvodů nepřipadají k oslavám, tak Vánoce slavit přestala, někteří úplně, někteří už jen symbolicky. Mnozí pochopili, že kvůli jednomu večeru nestojí za to být unavený, zničený a vystresovaný, mnohým se o Vánocích přihodilo něco zlého, takže je neslaví vůbec.

Každá rodina by měla tyto nejznámější svátky slavit podle svého zájmu a přesvědčení, každému co jeho jest.
Vánoce jsou svátky zejména pro malé děti, pro které jsou něčím naprosto výjimečným, a proto by se jim měly vytvořit krásné a nezapomenutelné chvíle u vánočního stromku a nejen u něj, které si budou pamatovat do daleké dospělosti a které v nich zanechají své krásné stopy a o tom vůbec není cena dárků, čímž se mnozí dospělí trápí, když na ně nemají dostatek financí.

Některé rodiny proto dokonce slaví Vánoce na půjčku, je to těžké a každý musí pochopit sám, i děti pochopí, když rodina nemá dostatek financí na bohaté Vánoce a myslím, že děti to dokáží pochopit i lépe než dospělí, dokáží se přizpůsobit lépe než dospělí a hlavně záleží jak jsou vedeny, jestli materiálně či naopak, jak by to k Vánocům mělo patřit. Pokud si to dospělí uvědomí, nepřivedou se tak do malérů, jako už tomu v mnoha případech bylo, kdy splatit půjčku se stalo zničujícím problémem.

V rodinách, které mají rády hory a sport se o Vánocích vypraví za sněhem do některých našich i zahraničních horských středisek. To jsou určitě příjemně strávené zimní svátky, prázdniny pro děti zvláště pokud jsou se sněhovou nadílkou, příjemná vánoční a Silvestrovská nálada a navíc spoustu sportu a pohybu na čerstvém vzduchu. Ale opět, málokterá rodina v naší zemi si to může dovolit z finančního rozpočtu tuto dovolenou zaplatit.

Pokud zůstáváte někdo o Vánocích úplně sám, nepropadejte žádným chmurům, panice, slzám, smutku, sebelítosti či dokonce depresi, uvědomte si, že je to jen jediný den, který se dá přežít i s trochou lítosti a když se chce plakat, nechť se oči vypláčí, ale vše po tomto dni bude jako dřív. Vzpomeňte si, co si ostatní lidé zkoušejí mnohdy za peklo s přípravami Vánoc, ano, asi byste si to s nimi i vyměnili, ale bohužel jednou každý zůstane sám, pokud samotu nepředejde smrt. Proto je třeba to tak i brát a když je přece jen zle, zavolat linku důvěry, kde jsou pro takové smutné samotáře nachystáni hodní lidé, kteří Vám pomohou zcela jistě z nejhoršího. Depresivní náladě nesmíte propadnout, mějte nachystáno jak na ni vyzrajete.

V každém případě mějte nachystanou svou bezplatnou linku důvěry a to se stane Vaší jistotou případný smutek překonat.

A jestliže máte starou maminku, babičku, otce, dědy nebo víte o někom, kdo je absolutně sám, například soused, kamarád, protože žijí úplně sami a opravdu nemají vůbec kam jít, nenechávejte je o Vánocích samotné, i když se vymlouvají, že chtějí být sami, přemluvte je, uděláte pro ně více než si myslíte a dokonce než si myslí oni sami. Jsou přesvědčeni, že vše zvládnou, sice zvládnou (mnohdy), ale ty nepříjemné smutné nekonečné hodiny, těch by si zasloužil snad každý být ušetřen, alespoň v tyto Vánoční svátky.

A po Vánocích a Novém roce je všechno jakoby se nic nedělo, kamarádky nebo kamarádi s rodinami mají zase čas na návštěvu, obchody jsou zase všechny otevřené, na ulicích je zase rušno, každý na Vánoce rychle zapomněl a život jde dál v těch stejných kolejích a hlavně opadla ta vánoční depresivní nálada smutných opuštěných seniorů nebo mnohdy i mladých lidí.

Přesto, ať jsou Vaše Vánoce VESELÉ A NAPLNĚNÉ !!!!

Autor: Dagmar, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: