Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vánoční cukroví 6

Publikováno: 2.12.10
Počet zobrazení: 6802
  Autorka článku: Marcela Nováková
Už přemýšlíte nad vánočním pečením? Zatím je čas jen na vybírání receptů – některé Vám nabízíme.

Linecké kopretinky s malinovým džemem
Suroviny : 400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 1 menší vejce, 2 rovné lžíce rybízové marmelády, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra.

Malinový džem na slepení, citrónová poleva a obarvený krupicový cukr na ozdobení.
Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a uložíme asi na dvě hodiny do chladničky. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a plastovou vykrajovačkou s pružinkou vykrájíme malé kopretinky. Přendáme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 170°C 6-7 minut dorůžova. Upečené zchladlé kopretinky potřeme hustší citrónovou polevou a polovině z nich posypeme střed zlatě obarveným cukrem. Necháme polevu zaschnout a potom slepujeme kopretinky po dvou malinovým džemem, jednu hladkou a jednu sypanou cukrem.

Mandlové oválky s čokoládovou náplní
Suroviny : 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g strouhaných oloupa-ných mandlí, 3 žloutky, 200 g másla, špetka soli, půl lžičky mleté skořice, citrónová kůra.
Náplň: 200 g změklé čokolády, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g piškotových drobečků, podle chuti mandlový likér nebo rum – promícháme a uložíme na chladné místo.
Poleva z bílé čokolády, ozdoby z modelovací hmoty, cukrové ozdoby a bílo zlatý cukrový máček.
Na válu vypracujeme z uvedených surovin těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout. Vychlazené těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme hladké oválky. Pečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení při 170°C po dobu asi 7 minut. Upečené zchladlé oválky spojíme po dvou čokoládovou náplní, přelijeme polevou a ozdobíme.

Skořicové lístečky s rynglovou marmeládou
Rozpočet: 400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 3 žloutky, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra a 1 rovná lžička mleté skořice.

Domácí rynglová marmeláda na slepení, citrónová poleva bílá a zelená a bílo zlatý cukrový máček.
Z uvedených surovin vypracujeme linecké těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme lístečky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu 6-7 minut při 170°C. Upečené zchladlé lístečky slepíme po dvou rynglovou marmeládou, potřeme bílou citrónovou polevou, do které ihned kápneme trošku zelené polevy a roztáhneme ji párátkem. Nakonec lístečky posypeme několika zrnky cukrového máčku.

Oříškové podkůvky s jahodovým džemem Suroviny : 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných pražených lískových oříšků, 2 vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, špetka tlučeného hřebíčku, kůra z poloviny menšího pomeranče.
Jahodový džem na slepení, rozpuštěná bílá čokoláda na polití a sekané pistáciové oříšky na ozdobení.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm, formičkou vykrájíme podkůvky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Pečeme při 170°C po dobu 6-7 minut. Upečené zchladlé podkůvky po dvou slepíme jahodovým džemem, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a ozdobíme nadrobno nasekanými pistáciovými oříšky.

Limetkové koláčky s ořechy
Suroviny : 300 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g moučkového cukru, limet-ková kůra a šťáva, špetka soli, 2-3 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.
Ořechová hmota: 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g meruňkové marmelády, 50 g moučkového cukru, 50 g piškotových drobečků, 1 bílek.
Půlky vlašských ořechů na ozdobení.
Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Z uvedených surovin umícháme tužší hmotu.
Na válu vypracujeme obvyklým způsobem linecké těsto, necháme je odpočinout, rozválíme na sílu 4 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Na střed každého kolečka dáme trochu ořechové hmoty a do ní přitiskneme půlku vlašského ořechu. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme je při 160°C asi 10 minut. Dále již nezdobíme.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: