Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Vánoční cukroví 6
Autorka článku: Marcela Nováková Už přemýšlíte nad vánočním pečením? Zatím je čas jen na vybírání receptů – některé Vám nabízíme. |
Linecké kopretinky s malinovým džemem
Suroviny : 400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 1 menší vejce, 2 rovné lžíce rybízové marmelády, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra.
Malinový džem na slepení, citrónová poleva a obarvený krupicový cukr na ozdobení.
Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a uložíme asi na dvě hodiny do chladničky. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a plastovou vykrajovačkou s pružinkou vykrájíme malé kopretinky. Přendáme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 170°C 6-7 minut dorůžova. Upečené zchladlé kopretinky potřeme hustší citrónovou polevou a polovině z nich posypeme střed zlatě obarveným cukrem. Necháme polevu zaschnout a potom slepujeme kopretinky po dvou malinovým džemem, jednu hladkou a jednu sypanou cukrem.
Mandlové oválky s čokoládovou náplní
Suroviny : 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g strouhaných oloupa-ných mandlí, 3 žloutky, 200 g másla, špetka soli, půl lžičky mleté skořice, citrónová kůra.
Náplň: 200 g změklé čokolády, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g piškotových drobečků, podle chuti mandlový likér nebo rum – promícháme a uložíme na chladné místo.
Poleva z bílé čokolády, ozdoby z modelovací hmoty, cukrové ozdoby a bílo zlatý cukrový máček.
Na válu vypracujeme z uvedených surovin těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout. Vychlazené těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme hladké oválky. Pečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení při 170°C po dobu asi 7 minut. Upečené zchladlé oválky spojíme po dvou čokoládovou náplní, přelijeme polevou a ozdobíme.
Skořicové lístečky s rynglovou marmeládou
Rozpočet: 400 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 3 žloutky, 250 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, citrónová kůra a 1 rovná lžička mleté skořice.
Domácí rynglová marmeláda na slepení, citrónová poleva bílá a zelená a bílo zlatý cukrový máček.
Z uvedených surovin vypracujeme linecké těsto, zabalíme je do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm a formičkou vykrájíme lístečky. Pečeme je na plechu s papírem na pečení po dobu 6-7 minut při 170°C. Upečené zchladlé lístečky slepíme po dvou rynglovou marmeládou, potřeme bílou citrónovou polevou, do které ihned kápneme trošku zelené polevy a roztáhneme ji párátkem. Nakonec lístečky posypeme několika zrnky cukrového máčku.
Oříškové podkůvky s jahodovým džemem Suroviny : 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných pražených lískových oříšků, 2 vejce, 250 g Hery, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, špetka tlučeného hřebíčku, kůra z poloviny menšího pomeranče.
Jahodový džem na slepení, rozpuštěná bílá čokoláda na polití a sekané pistáciové oříšky na ozdobení.
Z uvedených surovin vypracujeme na válu těsto, zabalíme je do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Potom těsto rozválíme na sílu 2-3 mm, formičkou vykrájíme podkůvky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Pečeme při 170°C po dobu 6-7 minut. Upečené zchladlé podkůvky po dvou slepíme jahodovým džemem, přelijeme rozpuštěnou bílou čokoládou a ozdobíme nadrobno nasekanými pistáciovými oříšky.
Limetkové koláčky s ořechy
Suroviny : 300 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 100 g moučkového cukru, limet-ková kůra a šťáva, špetka soli, 2-3 žloutky, 2 balíčky vanilkového cukru.
Ořechová hmota: 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g meruňkové marmelády, 50 g moučkového cukru, 50 g piškotových drobečků, 1 bílek.
Půlky vlašských ořechů na ozdobení.
Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Z uvedených surovin umícháme tužší hmotu.
Na válu vypracujeme obvyklým způsobem linecké těsto, necháme je odpočinout, rozválíme na sílu 4 mm a vykrájíme ozoubkovaná kolečka. Na střed každého kolečka dáme trochu ořechové hmoty a do ní přitiskneme půlku vlašského ořechu. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme je při 160°C asi 10 minut. Dále již nezdobíme.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet