Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ale všichni věděli, že být lékařem není legrace …

Publikováno: 4.01.11
Počet zobrazení: 1943
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Podle mého názoru, být lékařem je řemeslo, na které musí mít člověk nadání. Není to jen tak! Je to i ohromné schopnosti mít trpělivost s každým pacientem a přimět ho, aby akceptoval léčbu, choval se k sobě slušně, dodržoval nařízený léčebný režim atd.atd.

Je to také o lékařské etice a o osobní morálce. Tak, jako v každém povolání. Dříve, hlavně na malých městech lékaři patřili k elitě. I dnes by k ní mohli patřit, kdyby pod pojmem „elita“ společnost chápala lidi mravné, vzdělané, slušné a schopné altruismu. Jejich pocit, že ztratili vážnost a prestižní, je evidentní. Dříve na ně lidé hleděli jako na polobohy, dnes jsou zaměstnanci jako každý jiný. A bojují o platy a slušný životní standard, stejně jako všichni ostatní, ale v jejich případech každý zpozorní, protože se ho to týká osobně v tom nejcitlivějším bodě. Totiž jde o jeho zdraví …

Bude z tebe doktor
Mít syna lékaře, to je už něco! Hned rodina nabude vážnosti. Lidé si ji předchází a mnohá dívka by chtěla být „paní doktorová“. Pracovala jsem v nemocnici pár let a naprosto mne to vyléčilo z iluzí. Myslím, že není snad horší místo, než místo bolesti a často i smrti. Rozhodně bych nechtěla trávit život stále potřísněná krví cizích lidí, snášet zvratky, pach moči a fekálií a nakonec, po několika letech dojít k názoru, že člověk = pytel páchnoucího odpadu zabalený v kůži. Mnohokrát jsem viděla, hned ráno, když jsem vešla do výtahu, jak leží na vozíku v pytli mrtvý člověk. Nechtěla bych nikdy získat tu otrlost si toho už ani nevšímat a koukat smrti stále do očí. A proto jsem nikdy po svém synovi nechtěla, aby byl lékařem. Ztratit veškeré iluze o životě a stát se nádeníkem, který každý den vidí strach v očích druhých lidí, zmar a musí jim říkat ty strašné zprávy o smrti, to bych svému dítěti nepřála. Protože být lékařem není jen chodit v bílém plášti a vypadat romanticky, sem tam prožít fatální milostný vztah na nočních službách a pak jít z toho všeho domů. Být celé dny a noci mezi lidmi, kteří naříkají a nebo jen tak tupě leží, projevovat soucit, který pomalu, po letech vyhasíná a nakonec sám cítit pomalou vyčerpanost, která přechází ke stavu vyhoření. A proto ne každý může být skutečně lékařem! To všechno, co jsem vyjmenovala, musí mít v sobě, to se nedá naučit. Určitě jsou lidé, kteří na to nemají, ale z takového povolání není úniku. Právník může dělat cokoliv, učitel také, ale lékařina je řehole, v které ne každý, i když věří v medicínu, obstojí. Proto žádnému nepomůže, když uteče do jiné země, pokud si tyto vlastnosti neponese s sebou a nechtěla bych být v kůži těch, kteří narazí na silnou konkurenci lidí v medicíně, kteří ji berou, z tradice, naprosto vážně.

Proč je tolik filmů o lékařích?
Připadá mi to jako křivda, když ve filmech předvádějí lékaři coby lovce krásných sester a pacientek, bydlících v krásných vilách, rovni filmovým hvězdám, které je občas hrají na filmovém plátně. A také různé seriály z poslední doby jim na vážnosti nepřidaly. Ordinace v růžové zahradě byl ten nejhorší, jaký jsem kdy zahlédla. Že měli být předváděni jako ostatní „obyčejní lidé“? Oni nejsou obyčejní lidé, ale ti, kteří rozhodují o životě a smrti. Jsou mezi jistě lajdáci, lidé nemravní a chamtiví, jako všude. Ale pokud má mít člověk skutečně nejvyšší zájem na svém zdraví, nesmí hledět s despektem na lékaře a medicínu. Zdravotnictví je instituce, lékaři a zdravotnický personál jsou zaměstnanci, od kterých se čeká něco vyššího, než od obyčejných úředníků. Nesou velké riziko za své rozhodování a často se musí umět rozhodnout bleskově. Na základě svých znalostí, které získávají neustálým vzděláváním se. Musí být připraveni na důsledky svých špatných rozhodnutí a musí umět vnitřně bojovat se svým okolím a sami se sebou.

Německá medicína má tradici
Na Internetu najdete mnoho odborných stránek, na kterých se předvádějí lékařské týmy v nejrůznějších specializovaných oborech. Jenomže, zatímco po dobu od revoluce se naše zdravotnictví stále zmítá v krizi a lékaři a sestry také, německá medicína i přesto, že není otřesů ušetřena, má v Evropě jméno a lékaři jsou za svou práci, za to, že si dokáží vybudovat a udržet prestiž, odměňováni. Jak kteří, ovšem. Nikdo si nemůže představovat, že uvolní svá místa kvůli českým lékařům, že je vezmou mezi sebe jako rovné. Němci většinou na rovnostářství netrpí a pak stačí jedna chyba, jedno špatné rozhodnutí a nejen že se náš lékař vrátí s ostudou, ale také s tučnou pokutou, kterou bude dlouho splácet, pokud nezačne ovšem rozprodávat majetek. A nechci ani vidět ty titulky v německých bulvárních časopisech na adresu Čechů. Protože v Německu jsou úplně jiné poměry, tam se nikdo s nikým nemaže.

Myslím, že to není nejlepší nápad odsud utíkat, ale přemýšlet o svém uplatnění, o vzdělávání se a o tom, zda jsem skutečně dobrý a nebo nemohu být lepší. Jako v ostatních povoláních, neméně riskantních, neméně významných a neméně často špatně honorovaných. Škoda těch špitálů, vybavených pracovišť, drahých ordinací. A máte, páni doktoři, peníze na to, aby jste si zařídili v Německu praxi? Máte naději na to, že za vámi budou chodit němečtí pacienti? Nebudou z vás nakonec lepší sanitáři a zdravotní sestry, s protivným, komandujícím modrookým šéfem, který vás bude od rána do večera honit? Myslíte si, že vás vezmou mezi sebe? Dělejte, jak myslíte.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

13.01.2011 17:02  JUDr. Irena Novotná.

Pane doktorem vy jste si ten článek špatně vysvětlil, nezlobte se, já jsem naopak napsala, že lidé mají na lékaře mylný pohled, protože neví, co vlastně vykonávají a že seriály o lékařích jen zkreslují realitu na život v nemocnicích a že je to chyba, každý v tom vidí lukrativní pozici, ale nikdo už nedohlédne dál. Já, pane doktore, jsem daleka toho, abych urazila jediného lékaře i z osobních důvodů O)). Naopak, strašně mi vadí, že jim lidé tupě závidí, chovají se k nim opovržlivě, k jejich problému a necítí, že jsou jejich spoluobčané a že je to vážná věc. A protože znám velmi dobře poměry v Německu (mám tam odsunuté příbuzenstvo i jejich potomstvo, tak se mi nezdá, že by to bylo pro českého lékaře vhodné prostředí, protože i když zdravotnictví má tržní charakter, naši doktoři jsou pořád stejní LIDÉ a LÉKAŘI zároveň.Já Vám přeji všechno to nejlepší, hlavně zdraví a trpělivosti a doufám, že jsem vám to dobře vysvětlila - tedy . v žádném případě to nebylo proti vám jako lékařům. Díky a krásný celý rok!!!!

04.01.2011 16:19  fryda52

Tak by mě zajímalo jak dlouhou dobu má redakce na schválení příspěvku. Chtěla jsem si ten jeden příspěvek co tu čeká na schválení od rána přečíst, ale zřejmě bude schválen až se tento článek ztratí z plochy a nikdo ho už nikde nebude v archivu hledat.

04.01.2011 11:27  R.Zezula

Vážená panní doktorko,vubec nechápu co vás opravňuje k výše napsanému blábolu. Vúbec nechápete co jako lékař pro ty lidi dělám! Naposledy jsem byl ve službě a operovali jsme 22 hodin kuse mezitím ještě práce na ARO cekem v kuse 28 hodin - nešlo hned odejít.Náš odchod je protest proti tomuto přetrvávajícímu totalitnímu sytému práce v našich nemocnicích.Pokud o tomto nevíte tak se vůbec radši nevyjadřujte s pozdravem -doktor,kterého budete možná potřebovat.

Zanechte komentář: