Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Biologické hodiny v našem těle

Publikováno: 25.01.11
Počet zobrazení: 2235
  Autorka článku: Dagmar
V průběhu 24 hodin denně se v našem těle probouzí – aktivizují určité orgány v těle. Máme tzv. biologické hodiny v našem těle, které jsou přesné.

Kdo se podle nich alespoň z poloviny může a dokáže řídit, jistě si zajistí zdraví a dlouhověkost.

Co a kdy se v našem těle děje:
1 h. – 3 h. se aktivují  JÁTRA – probíhá útlum a nejnižší okysličení mozku. Nemá se pít káva, alkohol, jíst tuky a kouřit.

3 h. – 5 h. aktivují se PLÍCE – vyskytuje se největší strach a úzkost. V této době se budí kuřáci astmatici, lidé se zdravotními problémy s cestami dýchacími.

5 h. – 7 h. aktivní je tlusté STŘEVO – zde bývá návyk na vyprazdňování. Nemocní lidé se cítí v tyto hodiny špatně a doporučuje se pít hodně čaje.

7 h. – 9 h. začíná fungovat ŽALUDEK, tělo potřebuje být v teple, takže nepít studenou vodu, v této době jíst vitamíny, mají největší vstřebávací účinek v tuto dobu.

9 h. – 11 h. se aktivuje  SLINIVKA A SLEZINA – v 11 hodin nastává dopolední výkonnostní vrchol. V této době je vhodné jíst sladkosti, ovoce a med. Nepít alkohol.

11 h.-13 h. je aktivní SRDCE – není vhodné zatěžovat tělo velkým množstvím potravy, přichází útlum, je vhodný krátký spánek nebo procházka.

13 h.-15 h. aktivuje se TENKÉ STŘEVO – v tuto dobu se snižuje citlivost zubů – takže je vhodné chodit k zubaři právě v tyto hodiny. Zvyšuje se fyzická aktivita.

15 h.-17 h. aktivuje se MOČOVÝ MĚCHÝŘ. V tuto hodinu dochází ke druhému výkonnostnímu stupni. Mají se pít bylinkové čaje, doporučuje se sport. Lze jíst vydatné jídlo.

17 h.-19 h. aktivují se LEDVINY – nesmí se jíst tuky, cukry. Nepožívat sůl, alkohol, chemikálie. Nepít limonády, kávu. Nepobývat v chladu a nebýt ve stresu.

19 h.-21 h. aktivuje se OBAL SRDCE a KREV – v těchto hodinách dochází k dobrému vnímání – je vhodné divadlo, hudba, film, četba i vzdělávání se. Také mají nejvyšší účinek antibiotika a krémy na bolest.

21 h.-23 h. tělo se připravuje na spánek, nemá se jíst, kouřit a nijak aktivovat tělo.

23 h.- 1 h. aktivuje se ŽLUČNÍK – kdo má problém se žlučníkem budí se v tuto dobu.

Pro zdravý životní rytmus je vhodné dříve vstávat, pomalu a v klidu se nasnídat, pít bylinkové čaje, nejíst ovoce a zeleninu.

 Žaludek by se měl po probuzení snídaní zatížit až asi po jedné hodině, protože není ihned po probuzení v takové akci, aby správně zpracovával potravu, je dobré ho nechat probudit a nezatížit ihned.

 Není vhodné vstávat dřív než v pět hodin, protože se dočišťuje důležitý orgán –  játra, který by pravidelným vstáváním v tuto brzkou hodinu neměl prostor pro správné čištění a aktivizování a tím by mohl onemocnět. Při vstávání po páté hodině,nejlépe později, předejdeme ranní úzkosti, zvláště lidé náchýlní na úzkost a nemocní s dýchacími cestami. Ranní studená sprcha je pro tělo šokem, nikoliv vzpruhou.

Zapojit mozek na maximum je nejvhodnější v dopoledních hodinách a pro fyzickou práci jsou vhodné odpolední hodiny.

Vana nebo sprcha?
Pokud upřednostňujeme vanu, udělejme si pohodu, tj. nekoupejme se v příliš horké vodě, silně unaví organismus. Použijme uvolňující esence na zklidňující mysl, popřípadě zapálenou svíčku pro klid a pohodu.

Doporučená doba koupele je maximálně dvacet minut. Po koupeli je dobré použít tělové mléko, kůže je příliš vysušena a mlékem ji zvláčníme a zregenerujeme a bráníme proti rychlému stárnutí.

Sprchování je účinnější, zdravější – sprchují se spíše aktivnější lidé, jak psychicky, tak fyzicky.
Nejvhodnější pro zdraví je ranní sprcha. Ve spánku naše tělo uvolňovalo toxiny z předešlého dne – z jídla, pití, ovzduší, chemie, a to vše ulpělo v pórech naší kůže. Začíná se masáží levého lýtka a postupuje se nahoru. S použitím houbiček a jemných kartáčků se odstraní zbytky odumřelé kůže a póry mohou opět naplno „dýchat“.

Kdo se ale nekoupe večer, nýbrž ráno, je vhodné si alespoň umýt nohy, které za celý den nasbíraly negativní energie všude tam, kam došláply.

Kdo se svému tělu nevěnuje, jistě mu to vrátí. V dnešní době se o této problematice zdravé psychiky a životního stylu hodně mluví a píše, radí. Důvodem je, že doba je natolik rychlá, že se lidé nestíhají věnovat svému zdraví a odpočinku. V dřívějších dobách jsme žili v nesrovnatelně větším klidu, v minimálním stresu a tím se organismus stačil regenerovat v podstatě sám, protože měl na to dostatek času. Proto dnes, kdy honba za přežitím či za majetkem, což už záleží na jednotlivcích, zabere tolik času, že na sebe lidé nemají čas a svůj organismu neustále přetěžují, čímž pochopitelně dochází k reakci, že organismu je častěji nemocný nebo dokonce kolabuje. Jednoduše vrací nám zpětnou vazbou přesně to, co mu dáváme. Asi zákon přirozena a přírody.

Autor:Dagmar, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: