Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

ČSSZ varuje před podvodníky

Publikováno: 25.01.11
Počet zobrazení: 1328
  PŘÍPADNÉ PŘEPLATKY DÁVEK SE NIKDY NEVYBÍRAJÍ OSOBNĚ. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) varuje před podvodníkem, který se vydává za jejího zaměstnance a zneužívá důvěřivé seniory.

V Praze byl zaznamenán případ, kdy se zatím neznámý muž vydával za zástupce oddělení důchodového pojištění jednoho z územních pracovišť Pražské správy sociálního zabezpečení.

Podvodník kontaktoval klientku s tím, že byl u ní zjištěn údajný přeplatek na důchodu
(ve výši asi 40 000 Kč), který klientka musí neprodleně vrátit, jinak že to bude řešit přes exekutory. Navrhl rovnou termín schůzky a místo předání peněz. Klientce se to ale nezdálo a seznámila se svými pochybami zaměstnankyni oddělení důchodového pojištění, jejíž nadřízení neprodleně informovali policii, která po podvodníkovi pátrá.

ČSSZ upozorňuje, že o povinnosti vrátit přeplatek na dávce je vždy nejprve vydáno rozhodnutí, v němž je mimo jiné vyčíslena přesná výše přeplatku a stanovena lhůta pro jeho dobrovolné uhrazení. Dále je zde uvedeno číslo účtu ČSSZ, na nějž má být přeplatek poukázán buď bezhotovostním převodem, nebo přiloženou poštovní poukázkou.

Teprve v případě, že přeplatek není ve stanovené lhůtě uhrazen, přistupuje ČSSZ k jeho vymáhání (např. srážkami z důchodu). V žádném případě však pracovníci ČSSZ klienty osobně nekontaktují za účelem inkasování přeplatku v hotovosti.
ČSSZ vyzývá všechny, kteří se s uvedeným mužem či jinými podobnými podvodníky setkali, aby neprodleně kontaktovali přímo Policii ČR.

Zdroj: ČSSZ, Mgr. Pavel Gejdoš,ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: