Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak stárnout důstojně 5

Publikováno: 3.01.11
Počet zobrazení: 1512
Autor článku: Zdeněk Vohradník
DBEJTE O SEBE I V POZDNÍM VĚKU.
Někteří lidé po ukončení zaměstnání přestávají o sebe dbát. Jako by si řekli „na mně již nezáleží“ a čím dál tím víc si povolují. To na důstojnosti nepřidá. Upozorním jen na některé časté problémy.

Dívejte se do oken v prvním poschodí
Všimněte si, že někteří senioři chodí sehnuti, jako by stále něco hledali. Nejde většinou o nemoc páteře, ale o stav mysli. Jako by se báli dívat lidem do očí. Mám pro to jednu radu – dívejte se do okem v první poschodí. Rázem si narovnáte shrbená záda a rozjasní se vám i myšlenky. Zjistíte, že vás nikdo nesleduje, naopak někdo se na vás občas usměje, pozdraví, prohodí pár slov.

Nebojte se špacírky
Vztyčení hlavy se projeví i na vaší chůzi. Přestanete šoupat nohama a prodlouží se vám krok. Pokud máte nějaké zdravotní potíže neoddalujte chození s hůlkou. Dříve to byly špacírky. Módní i praktické jsou hole skládací, francouzské, trekingové, apod. Záhy zjistíte, že to není nic ponižujícího, ale velká úleva při chůzi, zvláště na špatném terénu a v zimě.

Holte se pravidelně
Vzhled seniorů může pokazit i to, když se např. muži přestanou pravidelně holit a stříhat, nebo ženy navštěvovat kadeřníka. Nelze zanedbávat ani manikúru a pedikúru. Také zašpiněná košile a pomačkaný oděv na kráse nepřidá. Základní hygienické návyky jsou v seniorském věku ještě důležitější než v mládí. Nebojte se používat deodoranty – dnes již je to nezbytnost.

Šaty dělají člověka
Občas se stává, že to někteří senioři přeženou s módními doplňky a strojí se jako podstatně mladší lidé. To mi nevadí, ale chci to dát do protikladu s tím, když někdo nosí oblečení, které bylo v módě před desítkami let. Často jen proto, že je to ještě zachovalé. To důstojnosti rozhodně nepřidá. Nebojte se prodejen s levnými oděvy a obuví. Jsou rozhodně lepší než obnošené svršky.

Příští článek se jmenuje MŮJ DŮM – MŮJ HRAD

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: