Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Lékaři neodcházejí jen kvůli platům

Publikováno: 11.01.11
Počet zobrazení: 1255
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Po dobu své dvouměsíční pracovní neschopnosti jsem byla a ještě budu ve styku s lékaři a odbornými zdravotnickými pracovníky na naší malé poliklinice. Většina z nich jsou poměrně mladí lidé, kteří prošli klinickou praxí ve Fakultních nemocnicích.

Při našich rozhovorech jsem zjistila, že jsou všestranně vzdělaní, neboť jsme zavadili různá témata, chápaví a hlavně jako profesionálové na vysoké úrovni. V celé poliklinice vládne pořádek, čistota, pozornost k pacientům, ochota vyřešit problém. Pamatuji se velmi dobře na zdravotnictví za socialismu, které bylo také na slušné úrovni, ale lékaři a sestry i zdravotnický personál se chovali odtažitě a někdy i dost ostře, nemocnice nebyly v tak dobrém stavu, často spíš volaly po opravách a rekonstrukci. Té se dočkaly až po roce 1989, kdy se stavěly nové pavilóny, modernizovala se lůžková oddělení a přicházeli noví lékaři a s nimi i moderní způsob léčení. Čeští lékaři jsou vysoce profesionální, vzdělaní, odborně zdatní a většinou slušní lidé, kteří mají rádi svou profesi.

Lékař má velkou odpovědnost za výkon svých služeb, které poskytuje veřejnosti. Je současně odpovědný za plnění celé řady zákonů, vyhlášek a nařízení, které musí také ovládat a které se mění, mění a mění. Na lékaře je tedy veden tlak jednak ze strany výkonu jejich profese, jednak ze strany úředníků, kteří je řídí, ovšem ne po stránce jejich profese a celé řady manažerů, kteří řídí zdravotnictví. Nehledě na ohromně rozbujelou sféru zdravotních pojišťoven, která na ně také působí ne vždy harmonicky. Kromě toho i unijní předpisy, které se také stále mění, vyžadují činnosti, které mohou být v rozporu s aktuálními možnostmi. Nehledě na to, že lékaři se stále musí vzdělávat ve své profesi, současně sloužit, současně léčit, jezdit na semináře, přednášet a ještě být trpěliví, laskaví, slušní, úslužní. Střední zdravotnický personál je též profesionálně zdatný a také na něho působí změny ze všech stran. A protože většinu tvoří ženy, potýkají se i s problémy svého osobního života, což se promítá do celkové atmosféry vztahů, které ve zdravotnictví existují. Ale, podle mého názoru, nelze nemocnici řídit stejně jako firmu, protože v činnosti lékařů se promítá něco víc, než jen ekonomika má dáti – dal. I mně, laikovi, je jasné, že lékař musí mít především podmínky, a to nejen finanční, aby mohl vykonávat svou riskantní a vysoce náročnou práci s nemocnými lidmi, buď duševně anebo tělesně. A to všechno pod tlakem, že každá chyba mu bude osudnou. I chyby, za které odpovídá. A čím více na něho doléhá osobní a profesionální odpovědnost, tím vyžaduje lepší platové podmínky. Ale lékaři nemohou vykonávat svou profesi manažerským způsobem. Jsou lékaři, ne úředníci, lidé, kteří by měli ovládat manažerské prvky řízení a ještě ke všemu – v podmínkách, v kterých jsou (neustálé reformy, propouštění, rušení nemocnic nebo jejich privatizování, neustálé změny v jejich práci a přístupech k jejich práci).

Budeme všichni naříkat
Odchod českých lékařů do zahraničí sníží úroveň české medicíny. Neboť budou odcházet odborníci, kteří pro moderní českou medicínu něco znamenají. Kdo je nahradí?

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

15.01.2011 20:58  JUDr. Irena Novotná.

No,to teda ne.Jenomže je to taky tím, že spousta lidí se pořád přeobjednává, nedodržují co dodržovat mají a já zkrátka řeknu, bych tu práci nechtěla dělat ani za trojnásobný plat.Ale jsem vděčná, když můžu chodit do dobrého prostředí ke slušnému doktorovi.

15.01.2011 10:27  Miroslav Stránský

Jednostranný, ale zajímavý pohled na práci lékařů. Co třeba říci na dvou až tříhodinová čekání v ambulancích, byť byl pacient objednán na určitou dobu. Dodržení stanovené doby patří k manažerským prvkům řízení, které nezvládají.

Zanechte komentář: