Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři nezahálí – psaní všemi deseti

Publikováno: 5.01.11
Počet zobrazení: 1698
  Autor článku: Alena Moravcová
Jde spíše o zábavu a o radost, že se naučíte něco nového, procvičíte paměť a zaženete nudu. Rovněž můžete tohle učení, kterému je třeba se věnovat jen patnáct minut denně.

Koho baví i více, čím více, tím se naučí lépe a později rychleji a kdo vydrží všechny lekce, může se za tři až čtyři měsíce naučit psát zcela zpaměti, a to 200 až 400 úhozů za minutu. Čím budete začínat pomaleji, tím budete dělat méně chyb, tím se naučíte rychleji a správně psát nazpaměť.

Rychlost se procvičuje až po zvládnutí celé klávesnice, zpočátku nikdy nesmí jít o rychlost, protože by celé učení vedlo špatný směrem. Je to opravdu zábava a kdo se nudí, zkuste se pobavit, a kdo vydrží, nemusí hledat písmenka a píše a může u toho mluvit, dívat se na televizi a píše automaticky a bez dívání se na klávesnici. Chce to jen trpělivost, chuť, nenechat se odradit počáteční neohrabaností prstů, věnovat se této činnosti alespoň hodinu nebo dvě týdně, podle toho kdy máte chuť na toto učení a kdy se nudíte, určitě Vám to odvede myšlenky a problémy někam jinam a budete mít ze své snahy a dobrých výsledků, které jsou přímo úměrné času a snaze, opravdu radost.
Co se naučíte sami, můžete poslat dál svým vnukům, kteří to, pokud to nemají jako předmět ve školy, velmi ocení, i když pochopitelně jako každé mládeži se jim do toho chtít nebude, ale když uvidí Vaše výsledky, třeba je to motivuje a třeba to zkusí i sami od sebe a budou cvičit. Co to jen chce, tak pravidelnost a nevracet se k tomu třeba za měsíc, nýbrž nejdéle za týden, ale nejvhodnější je každý druhý až třetí den věnovat třeba jen čtvrt hodinky, jde o cvik a vrytí si do mozku, který prst patří na které písmeno a to je jen a jen o cviku, není k tomu potřeba ani vzdělání, ani intelekt, jde jen o cvik, a to zejména o pravidelnost.
Takže zvládnout to může jak dítě na ZŠ, tak člověk v pokročilém věku.

Kdo se naučí, každopádně to ocení v zaměstnání, v dopisování, dnes je prostě počítač neoddělitelnou součástí a bude i nadále absolutně nepostradatelný. Tyto kursy se pořádají a trvají cca čtvrt roku a stojí několik tisíc, zde se psaní můžete naučit zdarma a ještě v pohodlí domova. Takže záleží na Vás, zda chcete umět něco nového, co třeba buď potřebujete anebo co Vás pobaví a potěší, zvláště teď v tomhle počasí. Opravdu stačí i hodinka rozdělená na čtyři díly týdně, což není moc. Pak už záleží na Vás, jak moc budete chtít být dobří. Někdo má k tomuto přirozenou vlohu, někomu to jde těžkopádněji, ale naučit se to umí každý, kdo chce a věnuje trošku času.

Protrénujte své odpočinuté mozkové buňky, procvičte paměť a zkuste, čeho jste schopni i ve svém věku, kdy už učení nejde až tak lehounce. Když se to naučil můj líný patnáctiletý syn přes veškerou nechuť a vzpouru, naučí se snad každý a potom na střední a nyní vysoké škole oceňuje svoji rychlost v psaní, což není jen ztráta času, ale je věcí, kterou neumí úplně každý, ale spíše menší část lidí a opravdu v životě přijde velmi často vhod, nejen v zaměstnání. Dá se sice rychle psát i jedním dvěma prsty, ale rozhodně se to nedá srovnat s touto rychlostí a pohodlím při psaní zpaměti.
Takže přejeme, aby Vás něco nového pobavilo a hlavně ocenili svou vlastní snahu
a později svůj um.

První lekci uvedeme 9. ledna 2011 a další budeme vydávat každou středu a neděli.

Pokud vynecháte z nedostatku času, můžete se vrátit druhý den, jen je třeba nevynechat několik lekcí a nenechat učení ležet delší dobu. Ideální je věnovat se tomuto učení každý den pravidelně, a to 15 minut, což úplně stačí a mozek si postupně zapisuje co kterým prstem, je to lepší než třeba hodinu za tři dny.

Pokud Vám v kterékoliv lekci nebude něco jasný nebo budete mít jakýkoliv dotaz, tak napište, budeme snad ještě ten den reagovat s odpovědí.

Pozn.: červené vlnovky znamenají, že je ve slově pravopisná chyba nebo že jej počítač nezná, rovněž se dá nastavit, že počítač píše automaticky na začátku dalšího řádku po ENTERu VELKÉ PÍSMENO, což se dá také nastavit, toho si prozatím není třeba všímat, kdo již nezná, jde nyní jen o vysvětlení.

Přejeme chuť a snahu i pobavení a věříme, že se alespoň někdo z Vás psát naučí a bude tomu rád a ještě i někdy v životě mu přijde tento um vhod.

Autor: Alena Moravcová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: