Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří, smaží, peče…6
Autorka článku: Marcela Nováková V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí. |
BAREVNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE (Polská kuchyně)
(Ziemniaki, piure kolorowe)
Hotovou bramborovou kaši rozdělíme na 3 části:
1. díl utřeme se žloutkem
2. díl utřeme s hustým dušeným prolisovaným špenátem
3. díl zbarvíme 1 – 2 lžícemi rajského protlaku.
Utřené části upravíme na mísu do tří trojúhelníků. Ozdobíme lístky hlávkového salátu či jiné zeleniny, kterou máme a polijeme rozpuštěným máslem.
Hodí se jako slavnostní příloha k jakémukoliv jídlu.
CELER (Francie)
(Céleris a la créme)
1 větší celer, trochu mléka, 5 dkg ementálu, 5 dkg, másla 4 lžíce smetany čerstvé, vývar z celeru, 2 žloutky 1 citron, sůl, pepř.
Větší očištěný celer rozkrájíme na kolečka a uvaříme v osolené vodě s trochou mléka. Pak ho rozložíme do vymaštěné ohnivzdorné mísy a posypeme nastrouhaným sýrem. Uchováme v teple. Ve vodní lázni rozšleháme 5 kg másla a za stálého míchání přidáme 4 lžíce husté smetany a přilijeme trochu odvaru z celeru s 2 rozkvedlanými žloutky. Osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou. Omáčku nalijeme na teplý celer a krátce opečeme (gratinujeme). Podáváme k bílému masu.
BANÁNY V ŽUPANU (Čína)
(Žuan-ča siang-ťiao)
4 vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce hrubé mouky, máslo na smažení 4 – 5 banánů.
Banány nakrájíme po oloupání na podélné řezy. Připravíme si omeletové těstíčko: utřeme žloutky s cukrem, pak vmícháme mouku a nakonec sníh z bílků. Na pánvi rozpustíme kousek másla a opečeme v něm banány namočené v těstíčku. Ocukrujeme a podáváme teplé.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet