Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří, smaží, peče…6

Publikováno: 5.02.11
Počet zobrazení: 1270
Autorka článku: Marcela Nováková
V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí.

BAREVNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE (Polská kuchyně)
(Ziemniaki, piure kolorowe)

Hotovou bramborovou kaši rozdělíme na 3 části:

1. díl utřeme se žloutkem
2. díl utřeme s hustým dušeným prolisovaným špenátem
3. díl zbarvíme 1 – 2 lžícemi rajského protlaku.

Utřené části upravíme na mísu do tří trojúhelníků. Ozdobíme lístky hlávkového salátu či jiné zeleniny, kterou máme a polijeme rozpuštěným máslem.

Hodí se jako slavnostní příloha k jakémukoliv jídlu.

CELER (Francie)
(Céleris a la créme)

1 větší celer, trochu mléka, 5 dkg ementálu, 5 dkg, másla 4 lžíce smetany čerstvé, vývar z celeru, 2 žloutky 1 citron, sůl, pepř.

Větší očištěný celer rozkrájíme na kolečka a uvaříme v osolené vodě s trochou mléka. Pak ho rozložíme do vymaštěné ohnivzdorné mísy a posypeme nastrouhaným sýrem. Uchováme v teple. Ve vodní lázni rozšleháme 5 kg másla a za stálého míchání přidáme 4 lžíce husté smetany a přilijeme trochu odvaru z celeru s 2 rozkvedlanými žloutky. Osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou. Omáčku nalijeme na teplý celer a krátce opečeme (gratinujeme). Podáváme k bílému masu.

BANÁNY V ŽUPANU (Čína)
(Žuan-ča siang-ťiao)

4 vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce hrubé mouky, máslo na smažení 4 – 5 banánů.

Banány nakrájíme po oloupání na podélné řezy. Připravíme si omeletové těstíčko: utřeme žloutky s cukrem, pak vmícháme mouku a nakonec sníh z bílků. Na pánvi rozpustíme kousek másla a opečeme v něm banány namočené v těstíčku. Ocukrujeme a podáváme teplé.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: