Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří, smaží, peče…7

Publikováno: 12.02.11
Počet zobrazení: 1518
  Autorka článku: Marcela Nováková
V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí.

AMERICKÉ KOLÁČE – „páje“ (USA)
(Pastry Case for Pies)

Z křehkého neslazeného těsta:
20 dkg hladké mouky, ½ lžičky soli, 8 dkg másla, 8 dkg sádla, 1 lžička cukru, 1 žloutek

Do proseté mouky se solí zamícháme máslo a sádlo nakrájené na kousky, přidáme cukr a uděláme důlek. Žloutek rozmícháme se 2 lžícemi vody, nalijeme do důlku v mouce a přiléváme po částech tolik vody, aby vzniklo tužší těsto. Vyválíme je na placku o něco větší než je dno ohnivzdorného skleného talíře nebo nízké zapékací misky. Vložíme do talíře a těsto propícháme vidličkou, aby se při pečení nevytvořily bubliny. Pečeme v předehřáté troubě.
Upečené koláče plníme různými sladkými nebo slanými náplněmi. Podáváme je teplé nebo studené. Koláče bez náplně lze uchovat i delší dobu v chladnu, zabalené do celofánu. Před podáváním je ohřejeme a naplníme.

Náplň sladká
18 dkg cukru, ¼ lžičky soli, 2 šálky horkého mléka, 2 lžíce mouky, 3 vejce, 3 lžíce másla, vanilka.
Mléko, polovinu cukru, mouku a sůl dáme do kotlíku, postavíme jej do nádoby s horkou vodou a vaříme za stálého šlehání, až krém zhoustne. Pak kotlík vyjmeme a do zchladlého krému zamícháme 3 žloutky. Krém znovu postavíme do horké vody a na plotnu a opět mícháme až zhoustne. Pak přidáme máslo a krém dáme vychladnout. Studeným krémem naplníme koláč. Ušleháme bílky a zašleháme do nich druhou polovinu cukru. Sněhem lehce přikryjeme koláč a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 10 minut Vanilku přidáme buď do mléka nebo do cukru.

Studená náplň ovocná
2 lžíce marmelády 1/2 ovoce, cukr podle chuti, ¼ l smetany ke šlehání , 1 lžíce moučkového cukru nebo ½ šálku ovocné šťávy, 1 dkg želatiny.
Upečený koláč potřeme tence zavařeninou, poklademe čerstvým nebo dobře okapaným zavařeným ovocem a na ně navršíme ušlehanou oslazenou smetanu nebo je zalijeme rosolem z ovocné šťávy a želatiny (v ½ šálku ovocné šťávy rozpustíme 1 dkg želatiny).

Náplň slaná – sýrová

2 velké oloupané cibule, 6 dkg másla, 2 lžíce hladké mouky, ¼ l vlažného mléka sůl, pepř,
10 dkg strouhaného sýra, ½ lžičky hořčice, sekané petrželová nať.
Na másle osmažíme jemně rozsekanou cibuli do světle žluta a přidáme mouku Za stálého míchání přilijeme mléko a uvaříme hladkou kaši Pak přidáme strouhaný sýr, sůl, pepř a hořčici. Jakmile se sýr rozpustí, nalijeme horkou hmotu na teplý koláč a posypeme jemně sekanou petrželkou.

Náplň slaná – masová
3 tenké plátky prorostlé slaniny, 2 šálky mletého vařeného masa, 1 malá cibule, 2 rajčata,
Petrželová nať, sůl, pepř
Rozkrájenou slaninu vyškvaříme a škvarky vidličkou vyjmeme. Na vypečeném tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme umleté vařené maso, škvarečky a koření. Směsí naplníme koláč a dáme ohřát do trouby. Zdobíme rajčaty rozkrájenými na kolečka a zelenou natí.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: