Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří, smaží, peče…7
Autorka článku: Marcela Nováková V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí. |
AMERICKÉ KOLÁČE – „páje“ (USA)
(Pastry Case for Pies)
Z křehkého neslazeného těsta:
20 dkg hladké mouky, ½ lžičky soli, 8 dkg másla, 8 dkg sádla, 1 lžička cukru, 1 žloutek
Do proseté mouky se solí zamícháme máslo a sádlo nakrájené na kousky, přidáme cukr a uděláme důlek. Žloutek rozmícháme se 2 lžícemi vody, nalijeme do důlku v mouce a přiléváme po částech tolik vody, aby vzniklo tužší těsto. Vyválíme je na placku o něco větší než je dno ohnivzdorného skleného talíře nebo nízké zapékací misky. Vložíme do talíře a těsto propícháme vidličkou, aby se při pečení nevytvořily bubliny. Pečeme v předehřáté troubě.
Upečené koláče plníme různými sladkými nebo slanými náplněmi. Podáváme je teplé nebo studené. Koláče bez náplně lze uchovat i delší dobu v chladnu, zabalené do celofánu. Před podáváním je ohřejeme a naplníme.
Náplň sladká
18 dkg cukru, ¼ lžičky soli, 2 šálky horkého mléka, 2 lžíce mouky, 3 vejce, 3 lžíce másla, vanilka.
Mléko, polovinu cukru, mouku a sůl dáme do kotlíku, postavíme jej do nádoby s horkou vodou a vaříme za stálého šlehání, až krém zhoustne. Pak kotlík vyjmeme a do zchladlého krému zamícháme 3 žloutky. Krém znovu postavíme do horké vody a na plotnu a opět mícháme až zhoustne. Pak přidáme máslo a krém dáme vychladnout. Studeným krémem naplníme koláč. Ušleháme bílky a zašleháme do nich druhou polovinu cukru. Sněhem lehce přikryjeme koláč a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 10 minut Vanilku přidáme buď do mléka nebo do cukru.
Studená náplň ovocná
2 lžíce marmelády 1/2 ovoce, cukr podle chuti, ¼ l smetany ke šlehání , 1 lžíce moučkového cukru nebo ½ šálku ovocné šťávy, 1 dkg želatiny.
Upečený koláč potřeme tence zavařeninou, poklademe čerstvým nebo dobře okapaným zavařeným ovocem a na ně navršíme ušlehanou oslazenou smetanu nebo je zalijeme rosolem z ovocné šťávy a želatiny (v ½ šálku ovocné šťávy rozpustíme 1 dkg želatiny).
Náplň slaná – sýrová
2 velké oloupané cibule, 6 dkg másla, 2 lžíce hladké mouky, ¼ l vlažného mléka sůl, pepř,
10 dkg strouhaného sýra, ½ lžičky hořčice, sekané petrželová nať.
Na másle osmažíme jemně rozsekanou cibuli do světle žluta a přidáme mouku Za stálého míchání přilijeme mléko a uvaříme hladkou kaši Pak přidáme strouhaný sýr, sůl, pepř a hořčici. Jakmile se sýr rozpustí, nalijeme horkou hmotu na teplý koláč a posypeme jemně sekanou petrželkou.
Náplň slaná – masová
3 tenké plátky prorostlé slaniny, 2 šálky mletého vařeného masa, 1 malá cibule, 2 rajčata,
Petrželová nať, sůl, pepř
Rozkrájenou slaninu vyškvaříme a škvarky vidličkou vyjmeme. Na vypečeném tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme umleté vařené maso, škvarečky a koření. Směsí naplníme koláč a dáme ohřát do trouby. Zdobíme rajčaty rozkrájenými na kolečka a zelenou natí.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet