Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Čemu se věnovat po dlouhé zimní večery

Publikováno: 15.02.11
Počet zobrazení: 1151
Autor článku: Dagmar
…vyzkoušejte jógu pro 50+. Pohob prospěje Vašemu tělu i duši, budete mít lepší náladu a den bude krásnější i s nedostatkem slunce v tomto období.

Ukazuje se, že jóga je vhodná v každém věku, a je-li praktikována pod odborným vedením, prospívá našemu fyzickému i psychickému stavu. Mezi hlavní význam cvičení jógy pro seniory je zlepšení pohyblivosti, uvolnění tuhnoucích svalů, lepší mobilita velkých kloubů a zlepšené dýchání. Nelze opomenout ani pozitivní vliv na lymfatický systém. Velmi účinně dokáže jóga pro seniory díky práci s pánevním dnem řešit problémy s inkontinencí. Mezi jedny z největších výhod jógy pro seniory patří psychické uvolnění, pozitivní naladění a sociální přínos – lidé se na lekce těší nejen kvůli cvičení a závěrečné relaxaci, ale i kvůli ostatním, kteří na lekce docházejí.

Často tam vzniknou nová přátelství založená na podobných zájmech a to je v pokročilejším věku velmi důležité. Velkou roli hraje u starších lidí také dotyk a bezprostřední kontakt. Nikdy není pozdě. Lekce jsou sestaveny citlivě a s respektem k věku a zdravotnímu stavu těch, kdo je navštěvují.U lidí, kteří chodí jen jednou týdně na lekce, je vidět patrný rozdíl – v držení těla, dýchání, pohyblivosti, celkovém pocitu. Jóga nám dá tolik, kolik my dáme jí. A na co si dát pozor? Pozor si je potřeba dát především na soutěžení samých se sebou nebo s ostatními. Pokud nasloucháme vlastnímu tělu a cvičíme v souladu s momentálními pocity tak, abychom mu prospěli, a ne uškodili, neublížíme si. Každý z nás by se rád dožil co nejvyššího věku a zároveň chceme být vitální a odolnější. Bojíme se vážných onemocnění, jako je rakovina, nemoci srdce, hypertenze a další nemoci ohrožující nás na životě. A každodenně se stejně tak – ne-li více – zabýváme prevencí virových a bakteriálních infekcí, které na nás zvlášť na podzim a v zimě útočí na každém kroku.

Naše tělo je vybaveno širokou škálou obranných mechanismů určených k tomu, aby nám poskytly určitou imunitu před škodlivými vnějšími vlivy, a to včetně bakterií, virů, chemikálií apod.

Druhý, i když nepravidelný tip pro blaho duše a těla je:

MASÁŽ – alespoň jedenkrát do roka, právě v tomto nečase bychom si mohli dopřát ke zdraví těla, ale i duše a k celkové regeneraci organismu masáž, kterých je sice mnoho druhů, ale pro seniory je z nich nejvhodnější relaxační aromaterapeutická masáž.
Masáž je ideální a nejstarší formou celkové terapie a regenerace. Účinek na tělesnou stránku se projevuje jednak na pokožce, která se stává vláčnou, pevnější a pružnější, ale zřejmý účinek má masáž zejména na ztuhlá místa svalové tkáně. Masáž působí blahodárně i na nervovou soustavu. Pomalá a lehce prováděná masáž má uklidňující účinek. Při masáži také dochází k uvolňování neurohormonů ,dobré nálady‘, které stimulují obranyschopnost těla.
Relaxační účinky
- dochází k uvolnění těla i mysli.
- vynikajícím druhem relaxační masáže působícím na psychiku je antistresová masáž kombinovaná s aromaterapií – je soustava velmi jemných doteků a hlazení celého těla, která maximálně uvolní vnitřní napětí. Rostlinné silice patří mezi látky aromatické, které působí na organismus vjemem vůně.

Masáž spustí v organismu ozdravné reakce, uvolní svalové napětí, přispěje ke zlepšení imunity, odstraňuje únavu, povzbuzuje psychiku, regeneruje pokožku, svaly a klouby celého těla, působí preventivně proti infekcím a zánětům.

Autor: Dagmar, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: