Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak stárnout důstojně 12

Publikováno: 21.02.11
Počet zobrazení: 1658
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
POMÁHEJTE SVÉ PAMĚTI .
Podle odborníků přibližně každý pátý senior trpí lehkým stupněm zapomínání. Tato porucha, pokud nejde o nemoc, však prý neovlivňuje nijak výrazně normální fungování člověka.

Podle Honoré de Balzaka to má i své výhody. Řekl: „Vzpomínky nám zkrášlují život, ale jen zapomínání ho činí snesitelným.“ Spisovatel Francois de la Rochefoucauld si zas postěžoval: „Kdekdo si naříká na slabou paměť, ale nikdo na slabou inteligenci.“

O zapomnětlivosti seniorů koluje i mnoho historek. Z vlastní zkušenosti vím, že se těmito historkami výtečně baví i postižení. Pověstné jsou návraty domů, když si hned na schodech nebo před domem vzpomeneme, co jsme zapomněli. Protože s přibývajícím věkem se to nelepší, přemýšlel jsem jak si pomoci.

Pomůcky pro zapomětlivé

  • Můj nápad se jmenuje SEDM. Spočítal jsem si, že když odcházím z domů do garáže, musím mít sebou sedm věcí. Jsou to: peněženka, pouzdro s doklady, klíče od bytu, klíče od auta, dálkové ovládání od garáže, brýle na dálku a mobil. Dokud jich není sedm, neodejdu. Velmi se mi to osvědčilo.
  • Často také zapomínáme vzít si léky. Já beru jen jeden na tlak. Dal jsem si ho v koupelně vedle holicího strojku. Holit se zatím nezapomínám. Manželka bere léků víc – používá krabičku s přihrádkami podle dní. Také to pomáhá.
  • Rád čtu detektivky. Zejména u cizojazyčných se na počátku knihy objevuje na scéně hodně postav se jmény, které často neumím ani vyslovit, natož si je pamatovat. Napíšu si je proto na záložku s krátkou charakteristikou (komisař, zloděj, milenka.…) a při čtení dalších kapitol se podívám, o koho jde. V polovině knihy si to již obvykle zapamatuji.

I počítač může pomoci naší paměti

Dobrým pomocníkem proti zapomínání může být i počítač. Po jednoduchém nastavení nás např. upozorní, kdy máme jít na povinnou lékařskou prohlídku řidičů, termín splátky stavebního spoření, preventivní prohlídku u zubaře, technickou kontrola auta, kdy stříkat stromy proti škůdcům atd. Můžeme si také určit, s jakým předstihem chceme být upozorněni.

Stejně tak nás bude program po jednorázovém nastavení každý rok upozorňovat na výročí svatby, svátků a narozenin příbuzných a známých. Můžete tam vložit i další termínované úkoly z různých oborů. Tato pomůcka je v programu Microsoft Outlook, který se jinak používá především pro příjem a odesílání e-mailů. Uvedené informace jsou v části „Úkoly“.

Internetové bankovnictví

Nepříjemným důsledkem zapomnětlivosti je také to, že nezaplatíme včas různé platby, které souvisejí s chodem domácnosti. Zde se nám osvědčilo internetové bankovnictví. Tam lze založit trvalé příkazy a souhlasy s inkasem. Spočítal jsem si, že naše dvoučlenná domácnost má těchto plateb měsíčně přes deset. Když si to správně zavedeme, počítač to udělá za nás. Ve výpisech z banky si to pak můžete zkontrolovat.

Kurzy na trénování paměti nebo hádanky

Existují také různé příručky a kurzy na trénování paměť. S tím nemám zkušenosti. Mozek si trénují tím, že luštím Sudoku. Tyto japonské hádanky také mozek pěkně zaměstnají. Manželka je již léta aktivní členkou místního hádankářského kroužku. Také jí to pomáhá.

Jaké pomůcky používáte Vy?

Napište nám to do komentáře nebo na mail vohradnik@hlinecko.cz

Příští článek se jmenuje: S POČÍTAČEM STÁRNEME DŮSTOJNĚJI

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: