Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Opatrný a poučený senior se nemá čeho bát

Publikováno: 1.02.11
Počet zobrazení: 1185
  Autor článku: Dagmar
Jelikož senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin, co se týče přepadení, krádeží a nejrůznějších podvodů, rádi bychom tímto článkem znovu a znovu připomněli, jak nezbytná je neustálá opatrnost.

Také chceme příbuzným seniorů sdělit, aby stále známým či svým babičkám a dědečkům připomínali a vrývali tyto rady.

Znovu si zopakujeme to, na co Policie České republiky neustále poukazuje a radí seniorům – NIKOHO, KOHO NEZNÁTE NEVPOUŠTĚJTE DO DOMU ANI DO BYTU, NEBUĎTE K NIKOMU DŮVĚŘIVÍ, AŤ VÁS TO SEBEVÍCE LÁKÁ A ZDÁ SE VÁM SITUACE OBVYKLÁ A NIKOLIV NEBEZPEČNÁ.

Nejznámější situace se vyskytují v podobě zvonících zlodějů, kteří se vydávají za plynaře, vodaře, nabízí odečty či vrácení přeplatků všech energií, za nejrůznější úředníky -např. pojišťoven nebo podvodníky hledající své příbuzné nebo známé bydlící ve stejné ulici a hlavně podvodníci vydávající se za prodejci levného zboží, či ty, kteří chtějí předat nejrůznější letáčky. Dokonce se objevili zloději vydávající se za lékaře a vydávající tzv. příspěvky na léky, rovněž se podvodníci vydávali za zástupce Evropské unie s tím, že občanům, kteří přežili druhou světovou válku posílá Evropská unie malý finanční dar. Dále se objevují řemeslníci s výměnou bezpečnostních zámků a naúčtují si vysokou částku i desetkrát vyšší – to vše a mnohem více různých výmyslů, například, potřeba zatelefonování si, potřeba tužky k vyplnění čehokoliv vede k tomu, že tito tipaři si hledají vhodný byt pro vykradení anebo při vpuštění do bytu rovnou zločin – okradení provedou.

Jak se tedy případnému okradení vyhnout?
PODÍVEJTE SE KUKÁTKEM NEŽ DVEŘE OTEVŘETE, POKUD TAM STOJÍ CIZÍ ČLOVĚK, NEOTVÍREJTE NEBO OTEVŘETE POMOCÍ POJISTNÉHO ŘETÍZKU, KTERÝ JE LEVNÝ A BEZPEČNÝ A ZJISTĚTE SITUACI, ALE ANI TAK SE NENECHTE UMLUVIT, PODVODNÍKŮM JDE O TO NAVÁZAT DELŠÍ ROZHOVOR A ZAJISTIT SI TAK DŮVĚRYHODNOST.
DO BYTU NECHŤ VSTOUPÍ JEN ZNÁMÉ OSOBY ANEBO SE PROKÁŽÍ PRŮKAZEM- NAPŘÍKLAD PLYNAŘE. NEJLEPŠÍ JE ZNÁT TELEFON SOUSEDŮ – RADĚJI NEJEDNOHO A PŘIVOLAT JEJ, TO PODVODNÍKY ZCELA JISTĚ ODEŽENE PRYČ. NEDÁVEJTE NAJEVO, ŽE JSTE SAMI DOMA. ŘEKNĚTE – NE.
POKUD MÁTE PODEZŘENÍ, VYTOČTE BEZPLATNOU TÍSŇOVOU LINKU 158 – POLICIE ČR.

Proto policisté pořádají besedy na téma „Bezpečí pro seniory“, kde jednak představují policejní složky obecně, jejich výzbroj, výstroj a činnost hlavně z důvodu, že se již v minulosti objevil případ podvodníka převlečeného právě za policistu. Dále ze učí seniory povšimnout si výrazných znaků člověka, tzn. něčeho neobvyklého, například tetování, hustého obočí, zvláštního znamení, velkého nosu, oblečení a vlasy nejsou důležité.

Příklady způsobů okradení – seniorku požádala v jejím bytě žena o zapůjčení papíru a tužky na napsání vzkazu pro souseda, dostala se do bytu druhá žena a prohledala pokoj a ze skříně odcizila finanční hotovost.
Na zastávce MHD odcizili peněženku seniorovi s finanční hotovostí pod záminkou rozměnění dvacetikoruny..
Před pražskou poštou si zloději vytipovali babičku, která si z úřadu právě odnášela důchod, který ji po odvedení její pozornosti celý odcizili.

Seniorka si sedla na lavičku s kabelkou v klíně za účelem odpočinku a pachatelé využili okamžiku, přisedli a poprosili o cestu. Rozložili mapu přes kabelku a nepozorovaně tak mohli prohledat její obsah a ukořistit jej.
NENECHTE SE OKRÁDAT, NEBUĎTE NAIVNÍ, NECHOĎTE SAMI PO OPUŠTĚNÝCH MÍSTECH, VE VEČERNÍCH HODINÁCH, OD LIDÍ, KTERÉ SE KOLEM VÁS VYSKYTNOU A ZDAJÍ SE PODEZŘELÍ – IHNED ODEJDĚTE NA BEZPEČNÉ MÍSTO S VÍCE LIDMI, NIKOHO CIZÍHO NEPOUŠTĚJTE DO SVÉHO DOMOVA.
UŠETŘETE SE NEPŘÍJEMNÉHO ZÁŽITKU, ZÁLEŽÍ VE VĚTŠÍM PŘÍPADĚ JEN NA VÁŠÍ OBEZPŘETNOSTI A OPATRNOSTI, KTERÉ BOHUŽEL NENÍ NIKDY DOST.

Autor: Dagmar, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: