Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři nezahálí – psaní všemi deseti 12

Publikováno: 16.02.11
Počet zobrazení: 1644
Autor článku: Alena Moravcová
Senioři, chcete se pobavit a naučit se něco nového a užitečného? Psaní na klávesnici všemi deseti na počítači nebo notebooku se Vám určitě bude hodit a zrychlí psaní e-mailů Vašim přátelům a příbuzným. Tak s chutí do toho!

Lekce 12
V této lekci písmeno „O“, které píšeme prsteníčkem pravé ruky, opět lehce zvedneme prst o patro výše než nám leží na l.:

o o o o o
ou ou ou
io io io
oi oi oi
ui ui ui
o l o l o l
k o k o
oů oů oů
kolo
kuko
koko
kilo
klik
hluk
kluk
lok
důl
kůl
los
laso
daso dasa daso dasa
lid dil lid dil
lod důl lod důl
ukol kilo ukol kilo

pište hodně pomaličku jinak tam bude hodně chyb, i já je dělám, a to píšu už více než dvě desítky let. Chce to výdrž a přijdete na jiné myšlenky jako já a je Vaše činnost i k něčemu dobrá, když né pracovně, tak pro radost ze sebe samých.

Autor: Alena Moravcová, foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

18.02.2011 10:50  dáša

Dobrý den, když na těchto stránkách v pravo nahoře dáte do HLEDEJ "Senioři nezahálí" zobrazí se Vám celý seznam všech dosavadních lekcí (bude jich ještě asi 20). K Vašemu dotazu je prstoklad takový: Základní položení prstů než začnete psát z paměti - bez čehož to nejde je: Pravá ruka - ukazováček na J, prostředníček na K, prsteníček na L, malíček na ů. Levá ruka – ukazováček na F, prostředníček na D, prsteníček na S, malíček A. Ukazováčkem pravým píšeme tedy písmena: j,u,á,m,ý,h,b,z,n. Prostředníčkem pravým: k,i,í, a čárku dole, Prsteníčkem pravým: l,o,é, a tečku .Malíčkem pravým: ů,p,ú,- . LEVÁ RUKA: prsteníček: f,r ř,v,g,b,ž,t. Prostředníček: d,e,č,c. Prsteníček: s,w,š,x, malíček: a,q,ě,y. Ale takhle se učit nazpamět psát nedá. Jde to jen tréninkem postupným,jak je popsáno v jednotlivých lekcích. Až se ovládne tímto způsobem celá klávesnice, můžeme si nalevo dát text a zpaměti opisovat, dívat se jen na text a na klávesnici vůbec, sami cítíme chybu, tak se podíváme a opravíme. Nebo píšeme co nás napadne (dopis) aniž bychom se dívali na klávesnici, po těchto lekcích - po všech, píšeme automaticky zpaměti, kdo dobře trénoval,nedělá chyby. Nedá se to nikdy zapomenout, ani po létech, i když člověk už nepíše, je to jako jízda na kole. Zase začnete a píšete, možná zpočátku pomalu, ale za chvíli to jde naporosto bez problémů a rychle. Záleží jen na tom, jak dobře se to člověk naučí, je k tomu třeba minimálně dva, nejvíce tři měsíce tréninku, pár minut denně. Pokud se to chcete naučit, tak vydržte pravidelně u lekcí jak je popsáno. S pozdravem Dáša

16.02.2011 20:52  Pavel Šnajdr

Dobrý večer, náhodou jsem objevil váš seriál "Psaní všemi deseti," bohužel pozdě. Mohli byste mi, prosím, poslat prstoklad české klávesnice? Myslím to, jakým prstem psát která písmena? Nebo alespoň návod, kde bych jej sehnal. Během prezenční vojenské služby 1959 - 61 jsem trochu psal, ale už se mi to vykouřilo z hlavy. Děkuji předem za zprávu.

Zanechte komentář: