Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Všichni to známe, všichni tím procházíme.

Publikováno: 12.02.11
Počet zobrazení: 1289
  Autorka článku: Ina
Relativita životních etap.Jak dlouho jsem mladý, od kdy jsem starý?

Vše je tak důvěrně známé .Sladký čas bezstarostného dětství prožitého v mírových dobách. Ještě sladší čas zamilovaného mládí, prvních sňatků, prvních dětí, dychtivost manželského života, prvních rozvodů, prvních a všech dalších zaměstnání, naplnění snů a prvních zklamání.Tak život plyne a jsme tam.Ve stáří.

Připlížilo se tak rychle a nečekaně.A přineslo , kromě nemocí a různých zklamání , i jiný pohled okolí na nás. Zvláště toho mladého okolí. To mladé okolí se na nás začne dívat zvláštním pohledem. Znechuceným, nechápavým, odsuzujícím.Jenže, všichni my staří , jsme byli i mladí.A všichni vy mladí budete jednou staří.Takový je neúprosný koloběh života. Mládí se nedá zastavit a stáří je neúprosné.Ale cožpak ten starý pán o holi, který ztěžka nastupuje do tramvaje,nebyl kdysi mladý ?

Je to možná profesor , který předával vědění po mnoho let svým žákům anebo vědec, který pracoval na důležitých projektech. A le může to být docela prostý dělník, pracovník, který načerpal životní moudrost a už ví, o čem je život.Pomíjivost mládí. Mládí je silné, seběvědomé a často bezohledné.Vůči stáří. Sebevědomé mládí se nezaobírá myšlenkou své pomíjivosti.Ani myšlenkou úcty ke stáří.V naší kultuře ne.Mládí je krásné a opojné.Přejme mu to.Není pravdou rčení, že každý je tak mladý, jak se cítí.Mládí je dané věkem, zdravotním stavem, duševní pohodou, vztahem k lidem.

A stáří je shovívavé.

Chápe mládí.Taky si tím prošlo.

A už dobře ví :Co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy.

Přeji krásné mládí a spokojené stáří všem.

Autor: Ina, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

14.02.2011 14:55  Z. Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Děkuji za pěknou úvahu o mládí a stáří. Zajímá mě to – počátkem roku 2009 jsem napsal do 3V sérii článků na téma Jak člověk zůstane v duchu stále mladý. Chtěl jsem mít výhradu k Vašemu názoru, že „Není pravdou rčení, že každý je tak mladý, jak se cítí.“ Máte však hlubokou pravdu v tom, že stáří je shovívavé a chápe mládí. Děkuji.
http://www.vohradnik.webnode.cz

Zanechte komentář: