Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravotnictví: Poptávka, nabídka a cena – logika trhu, ne?

Publikováno: 18.02.11
Počet zobrazení: 1114
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Opravdu, když začnete nad něčím hloubat a ne jen nadávat, seženete si nějaké nosné dokumenty, můžete docházet k závěrům, na které málokdy pomyslíte. Tedy druhý díl k Zdravotnictví a tentokrát jsem přemýšlela o privatizaci a tržním způsobu uspořádání zdravotní péče.

Položila jsem několik otázek, které mi vyplynuly ze studia problematiky a v průběhu jejich řešení jsem chtěla dojít k odpovědi, jak je to vlastně s platy lékařů.

 První otázka se týká průběhu samotné privatizace a trhu

 Druhá otázka se týká nákladů na zdravotní péči a přístupu ke zdravotní péči v České republice

 Třetí otázka se týká státem podporovaného zdravotního pojištění

 Čtvrtá otázka se týká nákladů na zdravotní péči a zásadního vlivu privatizace na strukturu systému zdravotní péče

 Pátá otázka stojí před účelem privatizace

Česká republika se na reformu systému zdravotní péče připravovala a započala ji v roce 1989 do dnešní doby, tedy zatím do roku 2011. Reformy směřovaly k dosažení solidarity, decentralizaci a privatizaci prostřednictvím tří hlavních prvků: vytvoření národního fondu pojištění zdraví, pohybu lékařů do soukromé praxe a převod některých nemocnic decentralizací do soukromé sféry a vytvoření veřejného zdravotního pojištění.

 Prvky české zdravotní péče jako reformy zdravotnictví

Podle reformního plánu je zdravotní péče obsažena v národních zdravotních pojišťovnách. Zaměstnanci hradí 4,5 procenta z mezd a zaměstnavatelé platí 9,0 procenta ze mzdy do státního fondu zdravotního pojištění. To záleží na zákonech. Tyto fondy byly zřízeny státem. zákony,  pro zdravotní péči.  V dřívějších dobách nemělo nikdy zdravotnictví vlastní rozpočet. Platby pro seniory, děti a nezaměstnané se platily z Fondu pojištění zdraví. V návaznosti na německý model, česká vláda zřídila pluralitní systém zdravotních pojišťoven, které měly působit i v soukromém sektoru. Při privatizaci zdravotnického systému nebyla však vyhotovena a projednána jasná koncepce, jak převést zdravotnictví zavedené jako centralizované a má být převedeno na soukromé  osoby a na instituce.

 Systém sociální podpory v péči o zdraví

Klíčová součást systému sociální podpory – péče o zdraví  - byla privatizována rychle a bez jasné představy o roli soukromého sektoru. Ačkoli probíhaly také diskuse o privatizaci školství a důchodového systému, nebylo tomu nikdy věnováno žádné vážné úsilí. Zdravotní péče byla na privatizaci zralá jen zčásti, a to ve stavu nadměrné nabídky. Podle všech mezinárodních norem, které je možné si ověřit, má Česká republika výrazně vysokou úroveň lékařů a zařízení. Česká republika má více než o 50 procent lékařů a nemocničních lůžek na jednoho obyvatele než Spojené státy, které bylo v té době také v situaci nadměrné nabídky. Tento nadbytek, znamenal, že platy lékařů byly a dosud jsou poměrně nízké.

Ráda bych své milé čtenáře upozornila, že jsem právník a nepůsobím ve zdravotnictví jinak, než ten, který stojí na straně poptávky. A tak to studuji podle svých schopností přijít některým věcem, které mne zajímají, na kloub. Ale to neznamená, že o tom nemůže přemýšlet každý, zase podle svého zaměření, logiky a také přesvědčení.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: