Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří, smaží, peče…11
Autorka článku: Marcela Nováková V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí. |
Máslový řízek se sýrem (Francie)
(Steaks hakés au gruyere)
50 dkg mletého telecího nebo hovězího masa, 4 tenké plátky ementálu, 10 dkg másla nebo oleje, sůl a pepř.
Maso umeleme, osolíme, opepříme a utvoříme ploché bochánky po šířce je překrojíme a mezi obě půlky vložíme plátek sýra. Pevně spojíme a smažíme namále nebo oleji po každé straně 5 minut a podáváme se salátem.
Špenátové kroketky s tvarohem (Itálie)
(Polpettine di spinaci alla ricotta)
40 dkg uvařeného a vymačkaného špenátu, 30 dkg tvarohu, 4 lžíce strouhaného sýra – parmazán, ementál nebo čedar do kroketek, sůl, 2 žloutky, polohrubá mouka na obalení, 5 dkg másla na osmažení, 2 lžíce strouhaného sýra na posypání hotového pokrmu.
Opraný špenát uvaříme v malém množství vody, pak jej vložíme na chvíli do studené vody, vyjmeme, důkladně vymačkáme a nasekáme. Tvaroh utřeme v míse do hladka a vmícháme do něho žloutky, špenát, sůl a strouhaný sýr. V kastrole uvedeme do varu větší množství vody a pak zmírníme oheň, aby byl var sotva patrný. Špenátovou směs nabíráme lžící, na pomoučeném vále obalujeme moukou a zaoblujeme do tvaru kroketek. Vkládáme je postupně do vařící vody. Za chvilku vyplavou na povrch, necháme je asi 3 – 4 minuty dovařit, pak je vyjmeme dírkovanou sběračkou a když okapou, opečeme je na pánvi na horkém másle.
Podáváme je horké, pokapané máslem, v němž se vysmažily a posypané strouhaným sýrem.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet