Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří, smaží, peče…12
Autorka článku: Marcela Nováková V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí. |
Gulášová polévka (Maďarsko)
(Guliásleves)
30 dkg předního hovězího masa, velká cibule, lžíce tuku, rovná lžička sladké papriky, rajče, dvě brambory a sůl.
Na tuku osmahneme drobně pokrájenou cibuli do zlatova a vložíme omyté maso pokrájené na menší kostky, osolíme, přidáme papriku a maso po všech stranách osmahneme. Pak dusíme podlité téměř do měkka, přidáme syrové brambory pokrájené na kostičky a podle potřeby přilijeme vodu a vaříme až jsou brambory měkké. Ke konci přípravy přidáme oloupané a drobné pokrájené rajče a krátce povaříme a odstavíme. Do polévky můžeme přidat ještě malé nočky.
Ukrajinský boršč (Ukrajina)
(Boršč ukrajinskij)
30 dkg vepřového nebo hovězího masa na vývar, 15 dkg červené řepy, 25 dkg čerstvého zelí, 20 dkg brambor, 5 dkg mrkve, 3 dkg petržele, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 8 dkg rajčat nebo 3 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce másla, 1 lžíce octa, bobkový list, pepř, sůl, petrželová nať, pažitka nebo kopr, kyselá smetana.
Připravíme vývar z masa, Zelí pokrájíme nahrubo, brambory na kostky, zeleninu a cibuli na nudličky, vše osmažíme na másle a přidáme do vařícího procezeného vývaru. Přidáme vařenou červenou řepu, bobkový list a pepř. Do uvařeného boršče přidáme pokrájená rajčata, utřený česnek a petrželovou nať. Okyselíme octem a přidáme nakrájené maso. Do hotové polévky přidáme kyselou smetanu a podáváme s pirožky nebo chlebem.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet