Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří, smaží, peče…13
Autorka článku: Marcela Nováková V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí. |
Námořnický biftek (Švédsko)
(Sjomansbif)
40 dkg hovězího masa, kilo brambor, sůl, pepř, 1 ½ lžíce sádla, 1 cibule, ½ l vody nebo slabého černého piva.
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okořeníme a opečeme na pánvi na horkém tuku. Cibuli nakrájíme a osmažíme. Pekáček vymažeme a poklademe brambory pokrájenými na kolečka. Maso, cibuli a brambory klademe vrstvovitě tak, aby nahoře byly brambory, zalijeme a pečeme v troubě přikryté pokličkou, až je maso měkké.
Kapusta zapečená se smetanou (Rumunsko)
(Varza creata cu smantana)
1 kapusta asi kilogram, 10 dkg másla, strouhaná houska, ¼ l husté smetany, ¼ l mléka, sůl, cukr.
Tvrdou hlávku kapusty očistíme, překrojíme na polovinu, vložíme do vařící osolené vody a vaříme téměř do měkka. Scedíme a nechápe okapat. Kastrol vymažeme máslem, vysypeme houskou, vložíme vrstvu kapusty nakrájené na proužky, polijeme smetanou, posypeme, houskou a trochou cukru, zase dáme vrstvu kapusty, až vše spotřebujeme. Nakonec zalijeme mlékem a pečeme v troubě do červena. Podáváme s chlebem.
Palačinky se žampiony (Francie)
(Crepes aux chapignons)
8 palačinek, dvě lžíce másla, 10 mladých žampionů, lžíce hladké mouky, lžička petrželové natě ½ šálku mléka, 5 dkg strouhaného ementálu.
Upečeme slané palačinky a uchováme v teple. Žampiony očistíme a omyjeme. Nožičky nadrobno rozsekáme a dusíme na másle na mírném ohni deset minut. Přidáme na plátky rozkrájené hlavičky a společně dusíme do měkka. Zasypeme moukou, okořeníme petrželovou natí, zalijeme teplým mlékem a přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Na každou palačinku dáme trochu této náplně, svineme je a narovnáme na ohnivzdornou mísu vymazanou máslem. Posypeme zbylým sýrem, pokropíme rozpuštěným máslem a dáme zapéci do zlatova do horké trouby.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet