Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří, smaží, peče…13

Publikováno: 26.03.11
Počet zobrazení: 1437
Autorka článku: Marcela Nováková
V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí.

Námořnický biftek (Švédsko)
(Sjomansbif)

40 dkg hovězího masa, kilo brambor, sůl, pepř, 1 ½ lžíce sádla, 1 cibule, ½ l vody nebo slabého černého piva.

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okořeníme a opečeme na pánvi na horkém tuku. Cibuli nakrájíme a osmažíme. Pekáček vymažeme a poklademe brambory pokrájenými na kolečka. Maso, cibuli a brambory klademe vrstvovitě tak, aby nahoře byly brambory, zalijeme a pečeme v troubě přikryté pokličkou, až je maso měkké.

Kapusta zapečená se smetanou (Rumunsko)
(Varza creata cu smantana)

1 kapusta asi kilogram, 10 dkg másla, strouhaná houska, ¼ l husté smetany, ¼ l mléka, sůl, cukr.

Tvrdou hlávku kapusty očistíme, překrojíme na polovinu, vložíme do vařící osolené vody a vaříme téměř do měkka. Scedíme a nechápe okapat. Kastrol vymažeme máslem, vysypeme houskou, vložíme vrstvu kapusty nakrájené na proužky, polijeme smetanou, posypeme, houskou a trochou cukru, zase dáme vrstvu kapusty, až vše spotřebujeme. Nakonec zalijeme mlékem a pečeme v troubě do červena. Podáváme s chlebem.

Palačinky se žampiony (Francie)
(Crepes aux chapignons)

8 palačinek, dvě lžíce másla, 10 mladých žampionů, lžíce hladké mouky, lžička petrželové natě ½ šálku mléka, 5 dkg strouhaného ementálu.

Upečeme slané palačinky a uchováme v teple. Žampiony očistíme a omyjeme. Nožičky nadrobno rozsekáme a dusíme na másle na mírném ohni deset minut. Přidáme na plátky rozkrájené hlavičky a společně dusíme do měkka. Zasypeme moukou, okořeníme petrželovou natí, zalijeme teplým mlékem a přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Na každou palačinku dáme trochu této náplně, svineme je a narovnáme na ohnivzdornou mísu vymazanou máslem. Posypeme zbylým sýrem, pokropíme rozpuštěným máslem a dáme zapéci do zlatova do horké trouby.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: