Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Co se již o potravinách nemusíme dozvědět!

Publikováno: 3.03.11
Počet zobrazení: 1391
  Autor článku: Tomáš Iľko
Situace kolem zdravotních tvrzení a jejich procesu posuzování Evropským úřadem pro bezpečnost potravin je již řadu let nejasná a může mít negativní dopad na výrobce potravin, doplňků stravy a především na koncové spotřebitele.

Právě široká veřejnost se o potravinách a jejich vlivu na lidské zdraví nebude moci téměř nic konkrétního dozvědět, v případě, že se bude vývoj procesu posuzování ubírat stejným směrem, jako tomu je doposud.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin nezohledňuje výsledky klinických studií na pacientech a rovněž tzv. doloženou tradici používání. Přitom u některých rostlinných léčiv je možné prokázat jejich bezpečnost a účinnost pouze na základě dlouhodobých zkušeností s jejich užíváním.

Evropská komise již 12. prosince 2008 zaslala seznam se 4200 zdravotními tvrzeními sesbíranými ze všech členských států Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k jeho posouzení. Na základě stanovisek EFSA měla Evropská komise vydat konečný seznam povolených tvrzení do 31. ledna 2010. K tomu však stále nedošlo a v současnosti se koncem roku 2011 očekává publikace první poloviny seznamu, který bude obsahovat schválená tvrzení pouze na vitaminy, minerály a všechny další látky kromě těch rostlinného původu.

 „Celý proces posuzování jednotlivých zdravotních tvrzení je kritizován výrobci a v poslední době rovněž i odbornou vědeckou veřejností. Tato problematika vzbudila pozornost také u řady poslanců v Evropském parlamentu, včetně některých českých zástupců,“ říká předsedkyně představenstva České asociace pro speciální potraviny Mgr. Martina Šímová a dodává: „Hlavním důvodem je současný přístup EFSA k posuzování zdravotních tvrzení, který není vhodný pro potraviny ale spíše pro léčiva.“

V případě, že posuzování jednotlivých tvrzení bude probíhat tak, jako v současnosti, hrozí, že se již spotřebitel nedozví z běžných materiálů a informačních zdrojů (např. obal výrobku, příbalový leták, reklama) o pozitivních účincích některých potravin a jejich složek na lidský organismus.

Od roku 2009 byly vydány tři balíčky se stanovisky EFSA k 1750 zdravotním tvrzením, z tohoto počtu jich bylo 1470 posouzeno negativně. Jednalo se např. o tvrzení týkající se antioxidačních vlastností ovoce a zeleniny, příznivých účinků probiotických mikroorganismů na trávení a imunitní systém, ale také o všeobecně známá tvrzení vztahující se k medu, který je odborníky doporučován při běžném nachlazení.

Co už se o potravinách naše děti z veřejných zdrojů nemusí dozvědět: 

  • Ovoce a zelenina – antioxidační vlastnosti (ochrana před poškozením volnými radikály)
  • Sušené švestky – podpora pravidelného vyměšování
  • Med – podpora imunitního systému
  • Beta karoten – ochrana před UV zářením
  • Probiotika – podpora trávení a imunity

 
 

 „Díky nevhodnému způsobu posuzování zdravotních tvrzení můžeme dospět do situace, kdy bude díky tomuto nařízení EU zpochybněn obecně uznávaný pozitivní vliv správného stravování na lidský organismus.  V konečném důsledku budou poškozeni spotřebitelé, kteří nebudou mít možnost získat dostatek informací, aby se mohli sami rozhodnout, jaké potraviny nebo doplňky stravy jsou pro ně vhodné,“ shrnuje situaci Martina Šímová.

Autor:Tomáš Iľko, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: