Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak se žije v domově důchodců

Publikováno: 1.03.11
Počet zobrazení: 3777
  Autor článku: Dagmar
Dnešní domovy důchodců co se týká jejich exteriérů a interiérů působí velmi příjemně, povětšinou jsou to novostavby. Mají pohodlné a moderní zařízení, krásnou dlažbu, koupelny, jídelny s hřejivými barvami, vkusnými a příjemnými doplňky a květinami, tak ochotný personále.

Staví se a postavilo se mnoho krásných staveb pro seniory. Užívají se i staré ne moc vzhledné domy, ale těch je čím dál méně.

Jak se asi člověk cítí v prvních dnech a týdnech svého života zcela vyměněného si asi neumí představit nikdo, kdo sám neprožije. Některý člověk je příliš úzkostlivý a zažívá velmi nepříjemné pocity studu, smutku, prázdnoty… někteří lidé jsou odjakživa společenští a dokonce se do domova důchodců těší na společnost, kterou doma o samotě nemají.
Někteří si zde zvyknou, jsou docela spokojeni a někteří si nezvyknou bohužel nikdy.

Mnozí by tak rádi dožili se svými dětmi, někteří nechtějí obtěžovat a raději zbytek svého života stráví v domově než, aby dali najevo své pravé skutečné přání zůstat doma. Někdo to bere za samozřejmost a věří, že si zvykne. A někdo má to štěstí, že žije v harmonické rodině do konce svých dnů, protože hrdost je až na druhém místě a nakonec zjistí, že děti zase tolik neobtěžují. Ale jsou i rodiny, kde tohle bohužel není možné.

Zařízení a náplň dne:
Pokoje bývají po 1 – 3 obyvatelích (výjimečně více), na patře společně bydlí muži i ženy, v pokojích je toto rozděleno, pokud si nevyžádají společné bydlení, buď manželé nebo později se seznámené dvojice.

Jaký je v domově režim a náplň dne:
Ráno po 6. hodině začíná den úklidem, kdy uklízečky vytřou země, utřou stolky, poklidí odpadky. Poté obyvatelé vstávají z postelí, tu si ustelou na denní stav, to znamená peřiny zasunou dozadu a překryjí dekou, aby zde mohli sedět, odpočívat a polehávat. Pak je jim přinesena snídaně. Většinou je to pečivo se sýrem, marmeládou, medem, máslem, čaj nebo káva. Po snídani přečte některá z pečovatelek noviny, kdo chce si udělá malou rozcvičku opět s pečovatelkou a odchází se na pokoje.

V dopoledních hodinách si důchodci nechají nakoupit drobnosti k jídlu a pití, jsou doprovázeny na procházku nebo k lékaři, čtou si, povídají. V některých dnech bývá společná kulturní akce v rámci budovy – například koncert, divadlo.., v letních měsících bývá pořádán výlet mimo město a na požádání jsou důchodci méně pohybliví doprovázeni na procházku parkem či na nákup. V dopoledních hodinách také probíhá velká hygiena – koupání, která je plánována, na každý den pro někoho jiného – pro ty, kteří ji již sami nezvládnou. Malá hygiena se provádí všem denně, očista obličeje, rukou a čisté oblečení. Tuto činnost provádí ošetřovatelky. Jedná se o obyvatelé, kteří již nejsou soběstační, ti druzí se o sebe samozřejmě starají sami, jako i chodí ven podle svých potřeb.

Dále den pokračuje obědem, kdo má problém s jídlem, postará se o něj pečovatelka a nakrmí jej. Po obědě je asi do 14 hodin odpolední klid, kdy se na pokojích pospává.
Kdo nechce, může čas trávit ve společných prostorách a při televizi.
Potom se roznáší svačina a bývá odpolední program – společné čtení, opět vycházky, doprovod na nákup, kadeřnice, pedikérka, televize, čtení, společné posezení ve společných prostorách.
Nebo samostatný program soběstačných seniorů.

Večeře asi kolem šesté a po ní večerní klid, který může být vyplněn televizním programem nebo svým vlastním. Poté noční klid a spánek.

Jídel se vaří několik, podle druhů různých diet obyvatelů. Pečovatelky dohlíží na léky a na psychickou stránku jednotlivců, stará se o jejich pobavení a rozptýlení.

O víkendech bývají senioři navštěvování rodinou nebo známými. Někteří senioři jezdí na víkendy k rodině.

Pečovatelky a ošetřovatelky jsou vyškolený a patřičně vzdělaný personál, který má svou práci velmi rád, i když je tato práce náročná, je u žen určitého typu velmi oblíbená a žádaná na trhu práce. Ústav zaměstná jen opravdu vzdělanou pečovatelku (střední vzdělání) a pokud možno s co největší praxí, s velkou dávkou empatie.

Výhodou dnešní nezaměstnanosti je, že se každý zaměstnanec snaží, tak se můžeme spolehnout i na kvalitní práci personálu v domově důchodců.. Personál je skutečně ochotný, obětavý a o své svěřence, kteří jsou mu přiděleny se opravdu zajímá, nejen z povinnosti. Většině žen se toto povolání stává posláním jako je tomu u lékařů a svou práci se seniory nebo zdravotně postiženými lidmi opravdu milují a dělají ji velmi dobře. Ale jak moc to pro toho kterého člověka znamená, můžeme posoudit až tam budeme. Jistě se není čeho bát, dá se zde vést plnohodnotný život po několik let, záleží na zdravotním stavu, pokud zdraví slouží, je zde klid, péče, pobavení i svoboda.

Jistě existují i špatné zkušenosti, ale ty jsou třeba raději řešit až se stanou, ne se jimi trápit dříve.

Autor: Dagmar, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 6 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

28.01.2012 16:37  Šéfredaktorka

Vaše dotazy ohledně důchodu nejlépe zodpoví Česká správa sociálníhozabezpečení. Jejich stránky jsou http://www.cssz.cz ,sekce ŽADATELÉ O DŮCHOD nebo DŮCHODCI. Telefonní číslo na call centrum je 257 062 860

28.01.2012 12:05  reznicek (padavky@email.cz)

Dobrý den,prosím o odpověď na dotaz> žena byla postižena mozkovou mrtvicí,nemůže sama zatím chodit,nemluví,potřebuje,Leukopeda.Má manžela který za ní dojíždí do soukromé nemocnice V Ostrově na/Ohří,pobíra její důchod(nemohoucnost tedy se vším všudy),tvrdí že by jeho manželka nemá nárok na sociální příplatek pro nemohoucnost,já tvrdím OPAK.Kde je tedy pravda? - Děkuji za odpověď,přeji hezký den. Jiří Řezníček MOST
http://george

04.03.2011 13:25  dáša

Děkuji za dotaz, pane Polášku, cena v domovech je cca 9000,- Kč. Je v ní pečovatelství, úklid, praní, žehlení, oprava prádla, celodenní strava. Ostatní jako jsou léky, návštěva lékaře 30,- si hradí obyvatel dovoma sám. Domov dbá na to, aby seniorovi zůstalo 15% na vlastní útratu, pokud má děti, tak je zákon (novější), že děti jsou povinny tuto částku hradit. Pokud děti nemá, řeší se situace se sociální pracovnicí. Pokud je člověk nemohoucí, dostává od státu sociální příplatek až 8000,- nebo 11000,- (tu maximální výši nevím, nejsem si jistá), je určeno podle výše nemohoucnosti-dle posudku lékaře), takže i s důchodem by tato částka měla vystačit. Pokud má člověk nemoc, ke které je potřeba pravidelná dávka dražších léků a nemá sociální příplatek za nemohoucnost, musí se postarat děti nebo opět sociální pracovnice věc řešit. Pokud člověk nemá za celý život nic ušetřeno na stáří, nevlastní žádný movitý nebo nemovitý majetek, který mu pomůže lépe prožit stáří, nemá na léky, které potřebuje, ani děti, které přispívají, pak je věc opět řešena sociálním odborem. V každém domově se o tyto problémy stará administrativní pracovnice, někdy i právník. Účelem domova pro seniory je se o ně postarat se vším všudy. Řešit každý problém ať osobní, tak právní, sociální, poradit, pomoci. Tím nechci vyzvedávat, jak je to nejlepší z nejlepších dožít v domově důchodců, aby to tak nevyznělo. Je to v prvé řadě a vždy bude smutné a mnozí lidé se s touto realitou nikdy nesmíří. Jen mě samotnou mile překvapilo, že skončit tam, není až taková katastrofa, ale na domov s stále čekají veliké fronty, několikastovkové, což je horší situace. S pozdravem Dagmar

04.03.2011 13:11  dáša

Dobrý den, paní Maruško, v Ústavě pro přestárlé nemohoucí lidi, pro slepce a o postižené i mentálně jsem pracovala. Popsána v článku je má zkušenost ze strany pečovatelek i ze strany důchodců. Někteří byli velmi spokojeni, někteří od rány, někteří plní studu a strachu, což vše je o povaze jednotlivce jak v mládí tak ve stáří. Co se týká personálu, jsem byla mile překvapena, ženy se opravdu staraly a zajímaly o své svěřené obyvatelé domova, o své práci mluvily kladně a že je velmi náročná. Plat za ni je cca 8000 - 10000,- za běžnou pracovní dobu. Ale jak říkám, jsou lidé k tomu určení a spokojení i s malým platem, a naopak jsou lidé, kteří práci dělají jen že musí, nemají jinou možnost. Jako všude jinde v životě. Ovšem ze strany vedení je chování personálu vyvíjen velký dohled. Článek je určen spíše pro ty, kteří netuší jak to v domově chodí nebo mají nesprávné informace. Potíže jsou a budou všude a v našem státě je nikdo nijak zvlášť neřeší a budoucnost bude jak se zdá horší, poněvadž na zázraky já osobně nevěřím. Ze svého vlatního života vím, že člověk si zvykne i na šibenici a věřte, že jsou i horší věci než je pobyt v domově, kde je veškerá péče, pokud už člověk nemá na to se postarat o sebe sám. Já osobně se toho nebojím, i když vím, že se tam najde i několik nepříjemných lidí ze strany personálu i ze strany obyvatelů, ale kde ne, kde je ráj? S pozdravem a přáním hodně zdraví Vám přeje autorka článku. Dagmar

03.03.2011 16:34  Polášek

Stačí mně na to důchod 10tisíc? Děkuji za odpověď.

02.03.2011 23:58  Stará Maruška (staramaruska@atlas.cz)

Paní Dagmar, nevím co jste chtěla tím článkem všechno seniorům sdělit,ale tak jak jste to popsala,tak to vypadá,ale....Ten program také není všude stejný.Ale pravda je rozhodně v tom,že lidé přijdou se svým způsobem žití,mají velké starosti ve svém stáří se přizpůsobit,věku,návykům svých nových spolubydlících a kolektivnímu životu a řádu,který musí být a co hlavně musí být,to jsou pracovníci,nepíši sociální,nebo zdravotní sestry,protože se jedná i ostatní,kteří uklízejí perou,vyřizují administrativu,pracovníci,pro které je tato práce nejen zaměstnáním ale skutečně posláním,aby cítili tu tíhu zodpovědnosti zato jak se seniory jednají.Je bohužel málo takových.kteří si troufnout říci,že se jim něco nelíbí.Je těch věcí k řešení ještě mnoho a současná situace ve státě není taková,aby byla naděje na řešení problémů.A on někdy nemá Ds hezký kabát ale lidé v něm dovedou mít pro problémy seniorů pochopení.Když chcete poznat doopravdy problémy v některém zařízení,je třeba z blízka poznat žití v něm a ne se ptát,těch které potkáte,jak se mají,mají se všichni dobře a všichni jsou na ně hodní.A někdy je to opravdu pravda. Maruška.
http://nemám

Zanechte komentář: