Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak stárnout důstojně 14

Publikováno: 7.03.11
Počet zobrazení: 2134
Autor článku: Zdeněk Vohradník
DOPŘEJTE SI OBČAS MALOU VÝSTŘEDNOST 3.
Vedle řešení vážnějších otázek, o kterých jsem dosud psal, je si potřeba i v seniorském věku občas dopřát krátkodobé rozptýlení od všedních starostí.

Nejde o výstřednosti v pravém slova smyslu. Spíše se jen jedná o neobvyklosti vzhledem k našemu věku. Některé z popisovaných věci jsou totiž pro mladší generaci dosti běžnou záležitostí, ale ve věku +70 již vyžadují i trochu odvahy.

Třírozměrné kino
V roce 2009 jsem zařadil mezi naše výstřednosti návštěvu multikina. Protože do kina již mnoho nechodíme, byli jsme překvapeni, že multikino není obrovský sál, ale soustava menších kin plných zařízení pro pohodlí diváků. Šlo o premiéru velkofilmu Juraje Jakubiska „Bathory“, takže i z hlediska obsahu jsme byli spokojeni.

Pokrok však postupuje stále rychleji a v roce následujícím to bylo rovněž kino, co nás překvapilo. Tentokrát šlo o novou technologii promítání ve formátu 3D. To umožňuje, s pomocí speciálních brýlí, spatřit natočené scény nikoli na ploše, ale v celé jejich hloubce. Šlo o fantastický film Avatar. Výstřednost však nespočívala jen v promítací technice, ale i tom, že šlo o noční představení a kolem nás byla téměř samá mládež. Ale nikomu to nevadilo a my jsme byli nadšeni.

Senior v síti pro mladé
Řečí o facebooku již bylo všude kolem tolik, že jsem neodolal a do této největší sociální sítě se také přihlásil. Vím, že ji využívá převážně generace našich vnoučat. Neměl jsem také potřebu se seznamovat s někým novým, ani hledat nové formy komunikace. Mobil, maily, případně Skype mi úplně stačí. Byl jsem jen zvědav, o čem se tam mladá generace baví.
Baví se, tak jak jsem předpokládal. Pro nás seniory to již příliš není. Ale nebudu toto nové spojení ani rušit, protože zde postupně objevuji i řadu zajímavosti. Zatím Vás seznámím jen s jedním překvapením, které mě tam potkalo:
Před časem jsem hledal po internetu jmenovce (Vohradník-ová). Krátce po přihlášení na facebook se mi přihlásil jeden Slovák žijící v Kanadě, aby mi poradil, jak sehnat jmenovce v Maďarsku. Tak jsem se stal přítelem (friend) na facebooku i s mladým mužem jménem Vohradnyik. Teď sleduji, jak se baví mládež v Maďarsku. S „Kanadou“ si také občas napíšeme.

Na 3 měsíce milionářem
Lidové noviny přišly koncem minulého roku s projektem, ve kterém si každý mohl vyzkoušet svoje schopnosti obchodovat na burze. Účastníci hry měli za úkol co nejlépe investovat virtuální jeden milion Kč na tři měsíce do akcií na pražské burze a pak sledovat, jak se jim daří ve srovnání s ostatními účastníky.
Nejúspěšnější investor si odnesl výhru ve výši 50 tisíc korun. Já jsem skončil docela úspěšně – v první padesátce z 3500 účastníku hry, se ziskem necelých virtuálních 200 000 Kč. Byl jsem spokojen. Reálné peníze bych však asi investoval jinak.

Předchozí výstřednosti
Články se stejným podtitulkem „Dopřejte si občas malou výstřednost“ jsem měl již v přechozích dvou seriálech. Když jsem se díval do statistiky, jaký byl o ně zájem, zjistil jsem, že patřily k nejvyhledávanějším. Proto jsem napsal ještě toto třetí pokračování.

V předchozích seriálech jsem jako výstřednosti vybral: vyhlídkový let malým letadlem, návštěvu multikina, bruslení na rybníku, návštěvu venkovských seniorů v Praze, napsání článku o rodné obci do encyklopedie Wikipedie, hledání příbuzných pomocí internetu, oběd důchodců v jídelně rychlého občerstvení KFC. Můžete si to připomenout na těchto adresách:
http://vohradnik.webnode.cz/news/a15-doprejte-si-obcas-malou-vystrednost/
http://vohradnik.webnode.cz/news/a8-doprejte-si-obcas-malou-vystrednost/

Příští a zároveň poslední článek se jmenuje: CO ČTENÁŘE NEJVÍC ZAUJALO

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

13.03.2011 11:37  Josef Klier (jos.klier@seznam.cz)

Připojuji se,jsem zase naladěn na stejná témata.Hledám,pokouším se a někdy nacházím.Kromě běžných pomůcek mladých i já hledám.Odpověď dětí je,na co Ti to bude,nikam nejezdíte.Na internetu jsem studoval všechny možné GPS.Našel jsem jeden přístroj,který ukazuje cesty i pro pěší,polní i lesní cesty,MHD i vlakové spoje a mnoho dalšího.O tuto techniku jsem se teoreticky zajímal.Nyní ji mám před sebou a seznamuji se a hladám.Dětí se nechci ptát-odpověď již znám.Nastavil jsem vše jak jsem z manuálu zvládl.Vydal jsem se na ptrvní cestu autem po městě,div a div.Teď jsem nastavil pěší program a plánuji první procházku.Další čeká na zkoumání.Je to pošetilost,která zabere čas a dá pocit jistého uspokojení. tak nashle někde na cestách s GPS.Josef Klier
http://www.kliernábytek.cz

Zanechte komentář: