Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 156

Publikováno: 7.03.11
Počet zobrazení: 3090
Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
Dnes jsem zcela neplánovaně změnil téma. Na dnešek jsem slíbil další příklady o „přestárlých“, jak lidi vyššího věku velmi necitlivě nazývaly za totality ouřady. Jenže „člověk míní a vyšší moc mění“. Aktuálnější se mi zdá téma předsevzetí a jeho plnění.

Navazuji tak na předcházející článek z jiného směru. Jak víte, v něm jsem se také trochu „pochlubil“ tím, že na svůj „kmetský věk“ nevypadám. To „chlubení“, pokud se tak dá nazvat, nebylo samoúčelné. Chtěl jsem tím říci, že „nekáži vodu a sám piji víno“, jak naši předkové označovali kazatele, kteří je vyzývali, aby nehřešili a sami měli „na svém hřbetě hříchů plnou nůši“. To jsem jen dodal druhé moudré rčení na toto téma. Naším současným jazykem chci dodat, že kdo chce být i ve stáří čilý, aktivní a zdravý, nesmí se v žádném případě litovat. A také pro to musí něco dělat! Například zahnat lenost a každý den cvičit. Nemusí chodit do posilovny, stačí doma několik cviků. Třeba těch Pět Tibeťanů, o kterých jsme také již mluvili.
Samozřejmě, ten kdo s cvičením začíná, nesmí si „naložit“ tolik, co světový rekordman. Zátěž si bude zvyšovat postupně a s ohledem na svou kondici. Tady musím uvést, že i já denně cvičím. A to hned po probuzení – ještě na lůžku – nejméně 7-9 krát zdvih dolních končetin sounožmo (je to dobré na svaly nohou i břišní), což doplňuji tzv. „jízdou na kole“. A pak – v průběhu dne – cvičím s gumovými napínači svalů asi tak čtvrt hodinky.A samozřejmě i ty „Tibeťany“.
Přítomný čas z předchozího odstavce ale platil až do nedávna. Nyní jsem musel cvičení omezit stejně jako otužování. Zasáhla „vis maior“. Co se týče otužování, začínal jsem už dvakrát a čeká mne třetí start. Nejprve jsem se každé ráno omýval do půl těla vlažnou a pak studenou vodou Postupně už jsem omýval celé tělo studenou vodou a nakonec jsem se mohl studenou vodou i sprchovat. Prvním zásahem „vyšší moci“ před rokem byla operace. Samozřejmě jsem musel otužování i cvičení přerušit. Po rekonvalescenci jsem tedy pomalu začínal znovu a postupně se dostal zase až k tomu sprchování. Od vlažné až po studenou vodu.
Druhou „vis maior“, která prověřuje mé předsevzetí a jeho plnění, bylo náledí 11. února letošního roku. To jsem jako jeden z mnoha doplatil na „chytrácký“ postup našich komunálních politiků – a zlomil si ruku. Když mi ji na chirurgii „narovnávali“ (tu bolest nikomu nepřeji), tak jsem spolu se skřípěním zubů proklínal starostu a celé zastupitelstvo. Možná, že i vaši radní se v rámci úspor „moudře“ rozhodli, že namísto posypu zledovatělých chodníků si raději zaplatí pojišťovnu. Ušetří i tím, že jen málokdo je po úrazu schopen zadokumentovat, kdy a kde k úrazu došlo a nechat se vyfotografovat ještě vleže na chodníku.
Je jasné, že se sádrou na horní končetině a jen jednou rukou toho člověk moc nenacvičí, o sprchování ani nemluvě. Tak mi zůstal jen „první Tibetˇan“ a výše popsané cvičení na lůžku. Až mi sádru odstraní a kosti srostou, budu tedy začínat potřetí. Opravdu budu. To není předsevzetí typu „novoročního“, na které se po několika dnech s úspěchem zapomene. Už se těším, až se zase ráno budu cítit po sprchování svěží a fit. Proč o tom takto osobně píši? Protože to doporučuji každému a mohu místopřísežně prohlásit, že se rovněž budete cítit výborně a neodradí vás ani ty „vis maior“, které se vám postaví do cesty. Už jsme si říkali, že jsme staří jen tak, jak myslíme. A dodám ještě jedno lidové rčení, které v podstatě z padesáti procent říká to, co dr. Joseph Murphy v předchozí větě: Jsme tak staří, jak se cítíme.“ Příště to budou ty slíbené další příklady o lidech vyššího věku..

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

Dnes se musím se svými čtenářkami a čtenáři částečně rozloučit. To slovo „částečně“ znamená, že se nebudeme na stránkách TŘETÍHO VĚKU setkávat ode dneška každý týden, ale jen jednou měsíčně. Dohodli jsme se tak s jejich provozovatelkou na základě toho, že budu pracovat na své další knize a z časových důvodů jsem proto nucen omezit své další aktivity. Svou poradnu ale neomezuji. Jak už víte, poradna sídlí v Brně a každý klient-ka se musí předem objednat (tel. 549 257 402 nebo 604 158 676 nebo e-mail: drzch@quick.cz). Klientům ze vzdálených míst, kteří nemohou do Brna přijet, radím prostřednictvím e-mailů na podkladě jejich znalosti knihy „Jak využívat moc podvědomí“, kterou si mohou rovněž objednat na uvedených kontaktech.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: