Dnes je 24.11.2024, Svátek má Emílie, zítra Kateřina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pověry a věčné otázky kolem vajec

Publikováno: 14.04.11
Počet zobrazení: 1408
Autor článku: Pavel Pillár
Vejce jsou tradiční součástí české kuchyně. Právě pro jejich nepostradatelnost jsou však opředena množstvím mýtů a polopravd, které mohou spotřebitele od jejich konzumace odradit.

Některé z těch nejčastějších uvádí na pravou míru odbornice na slovo vzatá – předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie, ing. Dagmar Tůmová.

1. Jsou nosnice krmeny hormony a antibiotiky, jež přecházejí do vajec?
Tento názor je mezi lidmi široce rozšířen a bohužel zhusta podporován různými nekompetentními články a diskusemi na internetu. Používání hormonů do krmných směsí pro nosnice a pro brojlery je u nás i v Evropské unii zakázáno. Porušování zákazu a užívání drahých hormonálních preparátů by pro chovatele navíc znamenalo výrazné zvýšení nákladů, které by se negativně promítlo do ceny a prodejnosti vajec. Rychlý růst brojlerů a vysoká snáška vajec, na něž často poukazují spotřebitelé, jsou výsledkem šlechtění a vybalancování krmných směsí, v žádném případě podáváním hormonů nebo antibiotik. Konzumace vajec a drůbežího masa je z tohoto pohledu naprosto bezpečná.

2. Vejce a salmonela
Mnoho lidí vejce vnímá jako hlavní, často i jediný zdroj salmonel. Je pravdou, že v chovech drůbeže se salmonely vyskytovaly poměrně často a z nemocné nosnice nebo z prostředí se mohly dostat i do vajec. Již několik let je však zaveden Národní program tlumení Salmonel v prostředí, který zabezpečuje velké snížení výskytu v prostředí chovných farem. Do tržní sítě se dostanou pouze vejce ze zdravých chovů, proto může být zákazník klidný. V tomto okamžiku je důležité říci, že při práci s vejci je důležitá hygiena. Vejce v EU je například díky kutikule na povrchu skořápky a její ochranné funkci zakázáno mýt. Obavy z konzumace vajec kvůli riziku salmonelózy jsou přehnané. V USA se uvádí (US Department of Agriculture), že pouze jedno vejce z 20 000 obsahuje Salmonellu enteritidis, která ohrožuje zdraví. U nás sice nejsou známy přesné údaje, ale lze předpokládat, že situace bude podobná. Riziko onemocnění z vajec je srovnatelné s nákazami způsobenými uzeninami, rybami, lahůdkami a cukrářskými výrobky. Není proto důvod bát se konzumace vajec kvůli obavám z onemocnění salmonelózou.

3. Vejce a cholesterol
Mnoho spotřebitelů považuje vejce za nezdravá kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Dnes existuje mnoho vědeckých výzkumů, které ukazují, že jednostranný a zjednodušený pohled na cholesterol není správný. Cholesterol je v určité míře nezbytný pro řadu funkcí organismu (je součástí buněčných membrán a je potřebný pro tvorbu vitaminu D, některých hormonů a žlučových kyselin). Cholesterol se váže na lipoproteiny (LDL s nízkou hustotou a HDL s vysokou hustotou). S frakcí LDL je přenášen do cév, kde se usazuje a ucpává je („zlý cholesterol“). Naopak s frakcí HDL je přenášen do jater a vylučován z organismu („hodný cholesterol“). Z tohoto hlediska vejce sice obsahují poměrně hodně cholesterolu (126 – 250 mg/vejce), ale obsahují zároveň i další složky, které přispívají k převaze HDL cholesterolu. Bylo prokázáno, že vaječný cholesterol má klinicky nevýznamný vliv na sérový cholesterol člověka. U zdravých jedinců tak konzumace 1-2 vajec denně je naprosto bezpečná.

4. Jsou domácí vejce lepší než vejce z velkochovů?
Domácí vejce se zdají být řadě konzumentů chutnější než vejce z velkochovů, což je dáno především tím, že se obvykle konzumují brzy po snesení. Vejce z velkochovů by byla stejně chutná, ale cesta k zákazníkům je poněkud delší. Složením se příliš neliší, domácí vejce však mívají více nasycených mastných kyselin a cholesterolu než vejce z velkochovu. Barva žloutku, kterou se často argumentuje, nesouvisí se způsobem chovu, ale závisí na složení krmiva a může kolísat od světle žluté po oranžovou jak u domácích vajec, tak i u těch z velkochovů. Hlavním problémem u domácích vajec je výrazně vyšší mikrobiální kontaminace včetně salmonel, která roste se stářím nosnic. Riziko onemocnění je u domácích vajec vyšší, zejména pokud jsou starší a nevhodně skladovaná.

5. Jsou Bio vejce kvalitnější než vejce z klecových chovů?
Nelze tvrdit, že bio vejce jsou lepší. Z hlediska složení nejsou významné rozdíly, pouze obsah cholesterolu je nižší, avšak srovnatelně nízký obsah cholesterolu mají i vejce z klecových chovů, pokud jsou nosnice krmeny pouze cereáliemi. Vejce z bio chovů mají větší podíl vnitřních vad (krevních a masových skvrn) a špinavější skořápky. To představuje vyšší riziko mikrobiální kontaminace a možného onemocnění. Naopak vejce z bio chovů jsou bezpečnější pokud jde o chemickou kontaminaci, neboť nosnice jsou krmeny krmivy z ekologického zemědělství.

6. Mají křepelčí vejce lepší nutriční hodnotu než vejce slepičí?
Reklama vyzdvihuje u křepelčích vajec nízký obsah cholesterolu a přítomnost vitaminů, jež působí pozitivně na zdraví. Pokud jde o nízký obsah cholesterolu, je dán tím, že křepelčí vejce je 6x menší než vejce slepičí. Pokud se obsah cholesterolu přepočítá na 100 g žloutku, je stejně vysoký, mnohdy i vyšší než u vajec slepičích. Křepelčí vejce sice obsahují řadu vitaminů a minerálních látek, ale stejné vitaminy i minerální látky obsahují i vejce slepičí, a to i ve větší míře vzhledem ke své velikosti.

Autor: Pavel Pillár, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: