Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří, smaží, peče…19

Publikováno: 5.05.11
Počet zobrazení: 2296
Autorka článku: Marcela Nováková
V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí.

RECEPTY RUSKÉ KUCHYNĚ 1
Bitočky ve smetanové omáčce se žampiony
(5 porcí)
Telecí plec 700 g, žemle 120 g, mléko 1 dcl. sůl 1 dcl, muškátový květ čtvrt g, žloutky dva, smetana sladká 12 %, sádlo 70 g, žampiony 150 g, hladká mouka 25 g, smetana kyselá 12 % 2,5 dcl, vývar 1 dcl citron 50 g, máslo 25 g.

Maso umeleme na masovém strojku se žemlí máčenou v mléce, ochutíme solí, muškátem, přidáme žloutky a vše propracujeme. Z jednotlivých porcí formujeme dva malé bitočky – asi jako karbanátky nebo silnější, které opečeme na pánvi nebo na roštu. Po opečení bitočky vyjmeme a připravíme přírodní smetanovou omáčku se žampiony.
Na zbylém tuku osmahneme na plátky krájené žampiony, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme smetanou, přidáme vývar, podusíme, vložíme opečené bitočky a znovu krátce podusíme a přichutíme citronovou šťávou a kouskem čerstvého másla.
Pokrm je možno připravovat jako hotové jidlo i minutku.

Vesna salát
(5 porcí)
Hlávkový salát 1 velký kus, rajčata 250 g, salátové okurky 250 g, ředkvičky 120 g, cibule zelenačka 120 g, sůl 15 g, kopr 50 g, vejce 3 ks.

Zeleninu nakrájíme na plátky nebo nudličky. Každou odděleně, osolíme, promícháme se sekaným koprem a rozložíme na skleněnou plochou mísu. Zelenou cibulovou nať nakrájíme na větší kousky, dáme do středu mísy a vše zdobíme na čtvrtky krájenými vařenými vejci.
V omáčníku podáváme kyselou smetanu a ve druhém omáčníku citronovu šťávu s olejem.
Smetana kyselá 12%, nebo citronová šťáva 1 dcl, cukr 25 g, vývar bez tuku 1 dcl, sůl 1 g, olej 50 g.

Borščok – polévka
(5 porcí)
Hovězí přední, vepřové včetně kostí asi 1,5 kg, mrkev a celer po 26O g, cibule 30 g, voda 3 litry, sůl 15 g, pepř celý půl g, šťáva z nakládané červené řepy půl dcl, citron 50 g.
Na sýrové trojúhelníčky – veka bíla 150 g, ementál 100 g, žloutek, máslo 50 g.

Hovězí maso a kosti uvaříme společně s nakrájenou zeleninou a celým pepřem. Procedíme a ochutíme šťávou z citronu. K borščoku podáváme malé zapečené sýrové trojúhelníčky. Před podáváním přidáme do každého talíře šťávu z červené řepy.
Sýrové trojúhelníčky – z veky nakrájíme slabší řezy asi půl cm silné, ze kterých nakrájíme malé trojúhelníčky – asi šest na jednu porci. Tyto potřeme směsí strouhaného ementálského sýra promíchaného se žloutkem a zepečeme. Před zapečením pokapeme máslem. Vývar je narůžovělé barvy, jemně nákyslý, průzračný.

Brezol – hovězí na roštu plněné
(5 porcí)
Maso hovězí necelé kg, sůl 15 g, pepř mletý 1 g, cibule 200 g, olej 70 g, okurky kyselé 250 g, máslo 70 g, rajčata půl kg.

Z roštěnce nebo z kýty nakrájíme plátky, vyklepeme, osolíme opepříme a opečeme na roštu nebo na pánvi, po opečení se í plátky naplní, a to nakrájenou cibuli a kouskem okurky. Přelejeme vlastní šťávou a rozpuštěným máslem. Obkládáme na másle opečenými rajčaty. Příloha rýže nebo brambory.

Azu po tatarsku
(5 porcí)
Hovězí zadní necelé kg, pepř půl g, cibule 180 g, olej 70 g, hladká mouka 25 g, vývar 3 dcl, bobkový list půl g, sůl 15 g, rajský protlak 50 g, okurky nakládané 150 g.

Maso nakrájíme na hrubší nudle, opepříme a osolíme a opečeme na oleji s hrubě krájenou cibulí, po opečení zaprášíme moukou, osmahneme přidáme trochu vývaru, bobkový list a mírně podusíme. Přidáme rajský protlak a na nudličky krájené a loupané kyselé okurky a vše znovu mírně povaříme. Šťáva nemusí být příliš hustá. Hodí se smažené nebo opečené brambory.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: