Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří, smaží, peče…21

Publikováno: 12.05.11
Počet zobrazení: 1693
Autorka článku: Marcela Nováková
V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí.

Stará známá maďarská kuchyně, kde povětšinou nechybí známá čabajka, dále lečo, hodně papriky, a to pálivé a celkově hodně veškeré zeleniny.

Kdo ji má rád, může vařit podle některého z následné řady receptů, kdo s ní nemá zkušenost, může vyzkoušet něco nového. Pálivá paprika se dá nahradit sladkou, protože na takové množství u nás většinou nejsem zvyklý a na množství soli a koření už záleží na chuti každého.

Řeznický vepřový tokáň(5 porcí)

Vepřové plecko 700 g, sádlo 50 g, cibule 125 g, česnek 10 g, rajský protlak 25 g, vývar ¾ l, hladká mouka 25 g, slanina 70 g, okurky nakládané 100 g, pepř mletý 1 g, sůl 15 g.

Do udušené růžové drobně nakrájené cibule přidáme třený česnek a na tomto podusíme rajský protlak, zalijeme trochou vývaru a vložíme na nudličky nakrájené maso a opepříme. Když se šťáva vydusila zaprášíme moukou orestujeme a za stálého míchaní zalejeme zbytkem vývaru a přidáme na nudličky krájenou slaninu a okurky. Štáva nesmí být příliš hustá.
Příloha – brambory v různé úpravě nebo maďarské houskové knedlíčky.

Knedlíčky: jsou jako naše houskové knedlíky s tím rozdílem, že se na sádle zpění nadrobno krájená cibulka, která se zamíchá do těsta, do kterého se rovněž osmaží na sádle kostky krájené žemle. Z těsta se formují menší kulaté knedlíčky cca 2 nebo 3 na 1 porci.

Roštěná Hortobágy (Roštěná s lečem a noky)(5 porcí)

Roštěnec 700 g, sádlo 100 g, cibule 200 g, paprika pálivá 15 g, vývar ¾ l, hl. mouka 25 g, lečo konzervované 150 g, kmín 1 g, sůl 20 g, zelená petržel 25 g.

Na části sádla zpěníme krájenou cibuli, přidáme pálivou papriku a sekaný-drcený kmín – tento základ zalijeme vývarem.

Naklepané a opečené roštěnky vložíme do připraveného základu a dusíme do měkka. Z části sádla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zahustíme základ, ve kterém se udusily roštěnky. Do vzniklé řidší omáčky přidáme lečo a povaříme.

Příloha – opékané brambory, na které položíme roštěnku a vše přelijeme omáčkou. Na povrch roštěnky položíme ještě větší krupicový nok a přelejeme omastkem ze šťávy, posypeme zelenou sekanou petrželí a podáváme.

Krupicové noky: sádlo škvařené 30 g, 1 vejce, dcl mléka, krupice 100 g, sůl 5 g, sádlo na promaštění po uvaření.

Roštěná SCÁKI (roštěná s vejcem a slaninou)
(5 porcí)

Roštěnec 700 g, sádlo 100 g, cibule 200 g, pálivá paprika 15 g, kmín 1 g, vývar ¾ l, hladká mouka 25 g, lečo konzervované 150 g, sůl 25 g, zelená petržel 25 g, vejce 5 ks, slanina s kůží 100 g.

Postup je stejný jako u roštěné Hortobágy s tím rozdílem, že povrch zdobíme smaženým nebo sázeným vejcem a hřebínkem slaniny.
Příloha – opékané brambory.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: