Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří, smaží, peče…21
Autorka článku: Marcela Nováková V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí. |
Stará známá maďarská kuchyně, kde povětšinou nechybí známá čabajka, dále lečo, hodně papriky, a to pálivé a celkově hodně veškeré zeleniny.
Kdo ji má rád, může vařit podle některého z následné řady receptů, kdo s ní nemá zkušenost, může vyzkoušet něco nového. Pálivá paprika se dá nahradit sladkou, protože na takové množství u nás většinou nejsem zvyklý a na množství soli a koření už záleží na chuti každého.
Řeznický vepřový tokáň(5 porcí)
Vepřové plecko 700 g, sádlo 50 g, cibule 125 g, česnek 10 g, rajský protlak 25 g, vývar ¾ l, hladká mouka 25 g, slanina 70 g, okurky nakládané 100 g, pepř mletý 1 g, sůl 15 g.
Do udušené růžové drobně nakrájené cibule přidáme třený česnek a na tomto podusíme rajský protlak, zalijeme trochou vývaru a vložíme na nudličky nakrájené maso a opepříme. Když se šťáva vydusila zaprášíme moukou orestujeme a za stálého míchaní zalejeme zbytkem vývaru a přidáme na nudličky krájenou slaninu a okurky. Štáva nesmí být příliš hustá.
Příloha – brambory v různé úpravě nebo maďarské houskové knedlíčky.
Knedlíčky: jsou jako naše houskové knedlíky s tím rozdílem, že se na sádle zpění nadrobno krájená cibulka, která se zamíchá do těsta, do kterého se rovněž osmaží na sádle kostky krájené žemle. Z těsta se formují menší kulaté knedlíčky cca 2 nebo 3 na 1 porci.
Roštěná Hortobágy (Roštěná s lečem a noky)(5 porcí)
Roštěnec 700 g, sádlo 100 g, cibule 200 g, paprika pálivá 15 g, vývar ¾ l, hl. mouka 25 g, lečo konzervované 150 g, kmín 1 g, sůl 20 g, zelená petržel 25 g.
Na části sádla zpěníme krájenou cibuli, přidáme pálivou papriku a sekaný-drcený kmín – tento základ zalijeme vývarem.
Naklepané a opečené roštěnky vložíme do připraveného základu a dusíme do měkka. Z části sádla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zahustíme základ, ve kterém se udusily roštěnky. Do vzniklé řidší omáčky přidáme lečo a povaříme.
Příloha – opékané brambory, na které položíme roštěnku a vše přelijeme omáčkou. Na povrch roštěnky položíme ještě větší krupicový nok a přelejeme omastkem ze šťávy, posypeme zelenou sekanou petrželí a podáváme.
Krupicové noky: sádlo škvařené 30 g, 1 vejce, dcl mléka, krupice 100 g, sůl 5 g, sádlo na promaštění po uvaření.
Roštěná SCÁKI (roštěná s vejcem a slaninou)
(5 porcí)
Roštěnec 700 g, sádlo 100 g, cibule 200 g, pálivá paprika 15 g, kmín 1 g, vývar ¾ l, hladká mouka 25 g, lečo konzervované 150 g, sůl 25 g, zelená petržel 25 g, vejce 5 ks, slanina s kůží 100 g.
Postup je stejný jako u roštěné Hortobágy s tím rozdílem, že povrch zdobíme smaženým nebo sázeným vejcem a hřebínkem slaniny.
Příloha – opékané brambory.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet