Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří, smaží, peče…22

Publikováno: 17.05.11
Počet zobrazení: 1616
Autorka článku: Marcela Nováková
V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí.

Stará známá maďarská kuchyně, kde povětšinou nechybí známá čabajka, dále lečo, hodně papriky, a to pálivé a celkově hodně veškeré zeleniny.

Kdo ji má rád, může vařit podle některého z následné řady receptů, kdo s ní nemá zkušenost, může vyzkoušet něco nového. Pálivá paprika se dá nahradit sladkou, protože na takové množství u nás většinou nejsem zvyklý a na množství soli a koření už záleží na chuti každého.

Polévka ze zelených fazolí se smetanou(5 porcí)

Sádlo 50 g, cibule 25 g, hladká mouka 60 g, pálivá paprika 5 g, česnek 5 g, vývar 1,5 l, krupice 70 g, vejce 1 ks, sůl 5 g, voda 1 dcl, zelená petržel 5 g, sádlo na promaštění 25 g, fazolové lusky 150 g, smetana 12% 1 dcl, sůl 15 g, zelená petržel 50 g.

Ze sádla, drobně krájené zpěněné cibule, mouky, česneku, pálivé mleté papriky a vývaru připravíme bílou polévku.
Z krupice, vajíčka, vody, soli a nadrobno krájené zelené petržele připravíme těsto, z kterého kávovou lžičkou vykrajujeme malé noky, které uvaříme ve slané vodě a promastíme. Sterilizované nebo čerstvé do měkka uvařené fazolové lusky vložíme do bílé polévky, zalijeme vše smetanou a necháme přejít varem.
Před podáním vkládáme do jednotlivých porcí nočky a trochu sekané petržele.
Polévka je krémově zahoustlá a narůžovělé barvy.

Houbová polévka se smetanou(5 porcí)

Sádlo 50 g, cibule 25 g, hladká mouka 60 g, pálivá paprika 5 g, vývar 1,5 l krupice 70 g, vejce 1 ks, sůl 5 g, voda 1 dcl, zelená petržel 5 g, sádlo na prmaštění 25 g, čerstvé houby 175 g nebo sušené houby 25 g, smetana 12% 6 dcl, sůl 15 g, zelená petržel 5 g, máslo 25 g.

Upravujeme obdobným způsobem jako polévku ze zelených fazolí se smetanou, jen s tím rozdílem, že místo zelených fazolí se použije dávka sušených či čerstvých hub na tuku podušených.

Hovězí jazyk po uhersku
(5 porcí)

Jazyk 500 g, sůl 15 g, brambory 1,5 kg, sádlo 100 g, cibule 200 g, paprika 15 g, lečo konzervované 100 g, česnek 10 g, kmín 2 g, sůl 20 g.

Očištěný hovězí jazyk uvaříme ve slané vodě do měkka. Horký jazyk krájíme na plátky a podáváme s maďarskými brambory.

Maďarské brambory
Oloupané a na čtvrtky nakrájené syrové brambory dusíme na světlém cibulo-paprikovém základě. Přidáme lečo, česnek, kmín a sůl, což je mírně zalité vývarem z jazyku.
Před podáváním ukrojíme tři plátky jazyku, posypeme zelenou sekanou petrželí a jako přílohu podáváme nerozvařené maďarské brambory.

Tvarohové halušky – moučník
(5 porcí)

Vejce 2 ks, hrubá mouka 400 g, sůl 20 g, máslo 50 g, tvaroh 250 g, smetana sladká 12% 0,5 l, slanina

Z nudlového těsta vyválíme tenkou placku, kterou rozlámeme na nepravidelné plátky a ty uvaříme ve slané vodě, poté je propláchneme a necháme odkapat.
Potom těstovinu promastíme máslem.
Před podáváním posypeme mírně osoleným měkkým tvarohem a přelijeme sladkou smetanou.
Na pánvi rozpálíme drobné kousky nakrájené slaniny, přelijeme jí pokrm a podáváme.
Vzhledem k tomu, že tvaroh i smetana jsou chladné, je třeba, aby těstovina byla dostatečně horká.

Bramborová polévka s lečem
(5 porcí)

Slanina 50 g, cibule 25 g, hladká mouka 25 g, paprika pálivá 5 g, česnek 10 g, vývar 1 l, brambory 350 g, těstoviny domácí 100 g, lečo konzervované 50 g, sůl 20 g.

Na kostky nakrájené slanině odusíme na drobno krájenou cibuli do růžova. Zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku, do které zamícháme pálivou mletou papriku a česnek.
Z připravené jíšky a vývaru upravíme bílou polévku, do které vložíme na kostky krájené brambory, uvařené trhané fleky nebo makarony – asi půl cm dlouhé a lečo. Polévku dochutíme a podáváme. (Brambory je možno vařit přímo v polévce.)

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: