Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří, smaží, peče…23

Publikováno: 23.05.11
Počet zobrazení: 1483
Autorka článku: Marcela Nováková
V uspěchané době stíhají lidé jen rychlá občerstvení nebo bagetu zakoupenou v lahůdkářství na rohu. Zkuste připravit jídlo, které je připraveno doma, ze zdravých surovin a s láskou a péčí.

Klasická bulharská kuchyně pro seniory, kteří rádi v obědovém jídle zeleninu a pro bulhary klasický rajský protlak, rajčata, zelí a pro kyselost kysanou smetanu nebo mléko.

Vepřové dušené v zelí (na 5 porcí)

Plec ¾ kg plecka, sůl 20 g, pepř 1g, olej 70 g, slanina 50 g, hlávkové zelí 1 kg, cibule 250 g, paprika mletá 10g, rajský protlak 50g, vývar ¾ l, rajčata 100g.

Zelí na nudličky prosolíme a necháme odležet. Pak podusíme na části oleje a polovině dávky rajského protlaku. Plec nakrájíme na větší kousky a opečeme na zbylé dávce oleje – opečené maso vyjmeme a přidáme nakrájenou slaninu a na ni osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, přidáme druhou polovinu rajského protlaku a zalijeme vývarem. Vložíme opečené maso a dusíme. Před dodušením přidáme podušené zelí a oloupaná rajčata, vše dusíme doměkka. Pokrm ochutíme solí. Vhodná příloha je chléb.
Pokrm je řidší, mírně pikantní po použitém rajské protlaku s barvou dorůžova, s příchutí zelí.

Mléčná polévka – letní – studená (5 porcí)
Smetana kyselá 12% 1,4 l, jogurt 0,25 l, okurky salátové 350 g, sůl 15 g, ocet 2 cl, česnek 15 g, kopr 25 g, vlašské ořechy 25 g, olej 50 g.

Kyselou smetanu promícháme s jogurtem a přidáme na kostičky nakrájené nebo nastrouhané salátové okurky. Osolíme, opepříme a podle potřeby možno přikyselit octem, přidáme česnek třený a nadrobno sekaný kopr a vše znovu promícháme.
Dle chuti můžeme přidat strouhané vlašské ořechy a pro zvláčnění olej.

Zelenina se sýrem a vejci (na 5 porcí)Červené nebo zelené paprikové lusky 250 g, cibule 150 g, olej 100 g, rajčata 400 g, sýr 250 g, vejce 5 ks, petržel 25 g, sůl 10 g.

Osmažíme paprikové nakrájené lusky bez jader a cibuli na drobnou krájenou. Přidáme oloupaná a na nudličky nakrájená rajčata a vše krátce podusíme.
Přidá se krájený sýr, krájená vejce a sekaná zelená petržel. Jemně promícháme, přisolíme a necháme ztuhnout. Podáváme s chlebem nebo brambory. Pokud dáváme sýr Nivu, tak spíše části bez plísně.

Bulharský guláš (na 5 porcí)
Skopové nebo jiné maso ¾ kg, sádlo 100 g, cibule 120 g, paprika mletá 15 g, čerstvé hlávkové zelí 300 g, květák 100 g, rajčata 100 g, hříbky v octě 50 g, brambory neloupané 400 g, sůl 15 g, pepř 1 g, bobkový list 0,5 g, zázvor 0,5 g.

Na kolečka nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova, přidáme papriku a zalejeme vodou a pak přidáme sůl, pepř, bobkový list a zázvor. Nakrájené maso na vše vložíme a dusíme. Když je zpola udušené, přidáme na silnější nudle krájené hlávkové zelí a na čtvrtky krájená rajčata a na kostky krájené syrové oloupané brambory a dusíme. Do hotového přidáme česnek, nakrájené hříbky a guláš zahustíme hladkou moukou. Příloha krupicové noky.

Bulharský eliš (5 porcí)
Skopové nebo vepřové maso 500 g, sádlo 70 g, pepř celý 0,5 g, sůl 15 g, brambory 700 g neloupané, špenát 500 g, citronová šťáva 20 g, paprika mletá 7g, mouka hladká 15 g.

Maso na kostky zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř necháme vařit na mírném ohni. Když je maso polouvařené přidáme oloupané a na větší kostky nakrájené brambory a asi po 15 min. vaření přidáme obraný listový špenát a necháme provařit. Pak zahustíme jíškou ze sádla mouky a papriky.
Omáčka má být řidší, jelikož ještě dodušením částečně zhoustne. Dochutíme citronovou šťávou a solí.
Pokrm má být ostřejší chuti a podáváme s brambory.

Polévka zeleninová s masovými knedlíčky (na 5 porcí)
Vývar 1,4 l, hovězí maso přední 50 g, mouka hladká 10 g, cibule 25 g, vejce 1 ks, pepř mletý 0,5 g, sůl 5 g, strouhaná houska 25 g, mrkev 50 g, celer 25 g, petržel 15 g, cibule 25 g, kapusta 25 g, máslo 25 g, mléko kyselé 4 dcl, vejce 1-2 ks, mouka hladká 25 g, zelená petržel 15 g.

Z masa, cibule, vajec, strouhané housky a mouky, pepře soli a petrželky připravíme masové knedlíčky.
Kořenovou zeleninu, cibuli, kapustu – vše na menší kousky krájené – osmahneme na másle a dáme vařit s připravenými masovými knedlíčky do vývaru do měkka. V kyselém mléku rozšleháme vejce a hladkou mouku, přidáme trochu vývaru a na okraji plotny mírně převaříme. Po převaření vlijeme tuto směs do vývaru – a rozmícháme a podáváme.
Posypeme petrželkou. Polévka je mírně nakyslé chuti.

Pilav z hovězího (na 5 porcí)
Hovězí maso 500 g, sůl 15 g, pepř mletý 1 g, olej 70 g, cibule100 g, rajský protlak 50 g, paprika mletá 10 g, rýže 400 g, vývar ¾ l.

Hovězí maso po dvou menších plátcích osolíme, opepříme a opečeme na části oleje. Pak přidáme olej a nadrobno krájenou cibuli a osmahneme. Přidáme rajský protlak a vše trochu podusíme.
Zaprášíme ml. paprikou, zalejeme vývarem, přidáme spařenou opranou rýži a přisolíme. Vše v troubě dusíme doměkka.
Pokrm je řidší konzistence než rizoto a mírně růžové barvy po rajské protlaku.

Plovdivské maso (na 5 porcí)
Vepřová kýta ½ kg, cibule 200 g, olej 100 g, rajský protlak 50 g, hladká mouka 25 g, sůl 10g, česnek 10 g, mletá paprika 7 g.

Maso nakrájíme na kostičky a vložíme na drobně nakrájenou a osmaženou cibulku, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě až se tato vydusí znovu do tuku. Vysmahnuté maso zaprášíme moukou, opražíme, přimícháme papriku, třený česnek, rajský protlak a zalejeme vývarem a dodusíme doměkka. Takto udušené maso vyjmeme a šťávu přecedíme přes jemný cedník zpět na maso a necháme přejít varem. Potom podáváme.
Vhodné jsou jako příloha makarony nebo špagety.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: