Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Byly by přínosem

Publikováno: 30.06.11
Počet zobrazení: 1000
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná

V Bille je hned u vchodu velká cedule s výzvou, aby lidé kupovali české výrobky. A mně se to líbí, protože výhradně kupuji české máslo, mléko, maso i vejce a chodím každý týden na trh pro zeleninu, kterou prodávají čerstvou a ne dováženou ze skladů a velkoobchodů.

A vzhledem k tomu, že se stále žehrá na obezitu a rubriky o zdraví lidi straší s nemocemi, pocházející z obezity, ráda bych se nyní trochu rozepsala o nabídkách potravin na trhu a skladbě jídelníčku.

Rozpor mezi radami o zdraví a nabídkou potravin

Snažím se, abych dostála požadavkům zdravého stravování a razím filozofii, která se mi líbí v celém rozsahu, že chci jíst uměřeně. Ale nad tím člověk musí trochu přemýšlet, protože na trhu je tak obrovská nabídka potravin, dovážená ze zahraničí, která nabízí své přednosti, že člověk se obává, když nesní to či ono, že se ochudí o nějaké důležité výživné prvky. Abych řekla pravdu, já se v těch nabídkách nemám čas orientovat a chci přitom kupovat sobě i rodině kvalitní výrobky pokud možno české výroby, u kterých je jasné, že prochází kontrolou a přitom na první pohled i po ochutnání jsou výborné.

… nabídka potravin má sice dobrou reklamu, ale …

A vycházeje z tohoto přesvědčení se mi nezdá dost fér, že z jedné strany se náš trh prohýbá obrovskou, až přehnanou nabídkou potravin a z druhé strany se lidem laje, ze stran lékařů, že jsou tlustí a zaviňují si nezdravým stravováním různé choroby, které jsou někdy označovány jako civilizační. Ale proč tedy ti lékaři, kteří pronášejí své závěry o dost vážných nemocech pocházející většinou ze stravy, rovnou nepíší o potravinových výrobcích, které by lidé měli jen omezeně nakupovat? Je to jednoduché – nechtějí se zaplétat s velkými firmami a nejsou zvědaví, aby na ně někdo podával žaloby.

… spíš jde jen o marketingový tah

Ten problém nastal v Americe, kde se specialisté, kteří se zabývají problémem obezity, vyjadřovali k některým metodám přípravy polotovarů a přípravy potravin, které se prodávají jako rychlé občerstvení, jež způsobují obezitu a vážné nemoci přídavnými látkami, ať již ovlivňující chuť potravin nebo používání tuků, které působí škodlivě na kardiovaskulární systém a způsobují vážné poruchy lidského zdraví. Ale já si myslím, že je to u nás zařízeno jako ze vším. Supermarkety jsou ohromnými skladišti potravin z nejrůznějších koutů světa, některé druhy potravin jsou prostě – in, lidé je nakupují a požívají je, protože je to cool a pak se nestačí divit, když za nějakou dobu někdo napíše článek o tom, že se právě v tom vychvalovaném výrobku našly karcinogenní látky a dusičnany atd. a vrhnou se zase na něco jiného.

Ale já bych hodně uvítala …

a nejsem sama, kdyby se více rozvinul v naší zemi řetězec spotřebních družstev s českými, čerstvými a garantovanými výrobky, pocházející od našich farmářů a zemědělců, kteří by nabízeli své kvalitní produkty a výrobky pro tradiční české vaření, protože hluboce věřím tomu, že jen tradiční česká kuchyně dokáže spasit naše zdraví. Docela postrádám nabídku čerstvého slepičího masa, jehněčího masa, ryb od českých chovatelů, jablka českých odrůd, která jsou chuťově nesrovnatelná se zahraničními, vejce, telecí maso, které z trhu téměř vymizelo, krůtí maso od našich chovatelů, povidla nejen švestková, ale i například hrušková, zeleninové zavařeniny podle tradičních receptur, kompoty a marmelády podle tradičních receptur, protože kompoty v plechovkách v sirupech rozhodně nejsou zdravé a jsou preslazené a chuti mdlé, jakož i sirupy z ovoce, které se pěstuje v Čechách a med, který je nesrovnatelně lepší než z dovozu. Určitě by si lidé rádi kupovali kompot z černého rybízu, který na trhu není a nebo jsou ho už léta neviděla a černý rybíz i červený rybíz a angrešt bych prosazovala rozhodně vedle ananasu a jiných cizokrajných ovocí, které jsou víceméně jen chuťově zajímavé, ale nemají tak vysokou hodnotu pro naše zdraví.

Vím, že je to výkřik do tmy …

Jistě, že k tomuto požadavku se nepřipojí mnoho lidí, protože jsou zvyklí jíst italská, mexická a nevím jaká jídla. Ale kupodivu, když vařím někdy orientální jídlo, najdu na trhu všechny potřebné ingredience, ale kdybych chtěla udělat slepici na paprice s noky, tak mi budou v obchodě vnucovat kuře a nebo zmrzlou slepici, která to má už bůhví jak dlouho za sebou.

Nejsem staromilská …

Nejsem staromilská a rozhodně nechci říci, že by bylo na trhu všechno špatně, ale jestliže zjistím, například, že tuky light mají stejnou kalorickou hodnotu jako máslo, tak si radši koupím čerstvé jihočeské máslo a nebudu reflektovat ani na margariny, které jsou určitě podle všeho kvalitní, ale vedle nabídky řady olejů raději zvolím olej třeba z dovozu, ale vím, že je kvalitní a že výrobce za něho ručí. Všeho s mírou. Myslím, že v každém případě by nabídka českých potravinových výrobků měla odezvu. A taky vím, že je moudré rčení, že lidé mají jíst to, co roste v jejich zemi, kde se narodili a jíst uměřeně. Myslím si, že tak ohromná nabídka potravin v supermarketech lidi táhne k tomu, aby si kupovali víc jídla, než spotřebují, mají doma v lednicích velké zásoby a nemyslím si, že mražené potraviny jakož i konzervy, jsou pro běžné stravování to pravé ořechové.

Asi bychom měli pomalu přehodnocovat způsob našeho života a hledat rovnováhu mezi skutečnou potřebou a nabídkou.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: