Dnes je 25.11.2024, Svátek má Kateřina, zítra Artur

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Užívejte si sluníčka

Publikováno: 7.06.11
Počet zobrazení: 1087
Autor článku: Dagmar
Většina z nás se těší na jaro, zejména kvůli teplu, sluníčku, krásám jarní přírody, práci na zahrádce, radosti z květů, květin, zeleně, zpěvu ptactva a dostatku světla.

Slunci se vystavujte co nejvíce to jde, neboť jak víme, obsahuje vitamín D, který podporuje paměť, vnímání, myšlení a představivost seniorů, tj. tzv. kognitivní funkce. Nedostatek vitamínu D již byl dán do této souvislosti v několika studiích zabývajících se depresí. Nyní se zdá, že nedostatek této klíčové živiny hraje také roli v tom, že je mozek připravován o schopnost zpracovávat informace správně a jasně. Pokud není dostatek slunce, doplňte vitamín D buď tabletkami nebo jídlem, který tento vitamín obsahuje, a to jsou hovězí a tresčí játra, vaječné žloutky a kakao.

Pozor: Nadměrné dávky vit. D způsobují bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a dezorientaci.

Co ještě udělat pro dobrou náladu kromě jarního sluníčka?

Požívat tu správnou stravu pro správnou dobrou náladu! Strava pro dobrou náladu – potraviny pro radost:
Banány jsou skutečné „ovoce štěstí“: obsahují nejen značné množství tryptofanu, ale také jsou bohaté na sacharidy. Mléčné výrobky, drůbež, vejce, ryby, špalda a ořechy obsahují tryptofan – z toho se přímo „vyrábí“ hormon štěstí, serotonin. Kakaové boby obsahují látky, které mají stimulační účinky a způsobují euforii. Vedle toho se v čokoládě nachází také tryptofan. Je tedy pravda, že čokoláda skutečně přináší štěstí! Sacharid s nejrychlejším účinkem je cukr. Proto také sladkosti přinášejí obzvláště rychle pocity štěstí. Účinek však trvá pouze krátce a brzy je třeba doplnit další sladkosti, což samozřejmě není vůbec dobré pro štíhlou linii. Hořčík, který má protistresové účinky, je obsažen především v celozrnných výrobcích, sójových výhoncích, luštěninách a tmavě zelené listové zelenině (např. špenátu, kapustě). Celer – jak bulvový, tak řapíkatý – obsahuje látku, která uvolňuje, uklidňuje a uvolňuje křeče.
Látka vyskytující se v našem těle, na které v první řadě závisí naše dobrá nálada a náš pocit pohody, se nazývá serotonin. Tento neurotransmiter působí na nervový systém a přináší uvolnění a pocit štěstí. Aby ho tělo mohlo vyrábět, potřebuje jednak tryptofan, který je obsažen v určitých potravinách, a jednak sacharidy. Tělo totiž dokáže správně přijímat tryptofan pouze tehdy, pokud má k dispozici dostatek sacharidů. Musíme tedy obojí přijímat v dostatečném množství, aby hormon štěstí, serotonin, který se nachází v mozku, mohl dostatečně rozvinout svůj účinek.
Také určité vitaminy a minerály mají pozitivní účinek na naši náladu. Vitaminy skupiny B posilují nervy, B6, B9 (kyselina listová) a B12 také přímo podporují produkci serotoninu. Vitamin C a hořčík působí jako takzvané biokatalyzátory a také podporují produkci serotoninu. Hořčík navíc posiluje nervy a tím pomáhá lépe zvládat stres a každodenní zátěž.

Užívejte si všemi smysly
Ať už si připravujete jakékoli jídlo, snažte se, aby bylo pro vás zážitkem. Požitek z jídla se stupňuje, pokud mu věnujete náležitou pozornost.

Ukliďte ze stolu všechny věci odvádějící vaši pozornost od jídla. A Ozdobte stůl ubrusem, soupravou prostírání, svíčkami, květinami nebo mušlemi.
Vytvořte příjemnou atmosféru: uvolnění přinese tlumené světlo a eventuálně tichá hudba jako pozadí.
Snažte se jídlo pěkně naservírovat: posypte je například nasekanými bylinkami, umístěte na okraj talíře plátek citronu nebo použijte jako dekoraci ořechy a ovoce. Je totiž jisté, že příjemný pohled na jídlo stimuluje chuť k jídlu!

Udělejte si čas a soustřeďte se plně na jídlo – nedělejte při tom nic jiného. Pozorně vnímejte chuť jídla, soustřeďte se na každé sousto a vychutnejte si ho.
Kromě toho naše rozpoložení reaguje i na éterické oleje, které jsou obsaženy zejména v bylinkách.

Nezapomeňte jíst pomaličku, sousto dlouho vychutnávat, spotřebujete jednak méně potravin, a tím nemůžete přibývat na váze a jednak máte z jídla větší požitek a zážitek a v neposlední řadě nezatížíte žaludek a střeva najednou a tím si nezpůsobíte bolest břicha či jiné zažívací potíže.

Užívejte si té příjemnější části roku, jak se říká – nejkrásnějšího měsíce v roce – května, s radostí a ve zdraví, o které se starejte ze všech sil, i když už je nemoc či stáří, vždy se dá život užít a žít líp, jen když chceme my sami.
Na svoji metodu, i když je to velmi zdlouhavé a těžké, musí přijít každý víceméně sám, sám chtít a následně mít.

Autor: Dagmar, Foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: