Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Užívejte si sluníčka
Autor článku: Dagmar Většina z nás se těší na jaro, zejména kvůli teplu, sluníčku, krásám jarní přírody, práci na zahrádce, radosti z květů, květin, zeleně, zpěvu ptactva a dostatku světla. |
Slunci se vystavujte co nejvíce to jde, neboť jak víme, obsahuje vitamín D, který podporuje paměť, vnímání, myšlení a představivost seniorů, tj. tzv. kognitivní funkce. Nedostatek vitamínu D již byl dán do této souvislosti v několika studiích zabývajících se depresí. Nyní se zdá, že nedostatek této klíčové živiny hraje také roli v tom, že je mozek připravován o schopnost zpracovávat informace správně a jasně. Pokud není dostatek slunce, doplňte vitamín D buď tabletkami nebo jídlem, který tento vitamín obsahuje, a to jsou hovězí a tresčí játra, vaječné žloutky a kakao.
Pozor: Nadměrné dávky vit. D způsobují bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a dezorientaci.
Co ještě udělat pro dobrou náladu kromě jarního sluníčka?
Požívat tu správnou stravu pro správnou dobrou náladu! Strava pro dobrou náladu – potraviny pro radost:
Banány jsou skutečné „ovoce štěstí“: obsahují nejen značné množství tryptofanu, ale také jsou bohaté na sacharidy. Mléčné výrobky, drůbež, vejce, ryby, špalda a ořechy obsahují tryptofan – z toho se přímo „vyrábí“ hormon štěstí, serotonin. Kakaové boby obsahují látky, které mají stimulační účinky a způsobují euforii. Vedle toho se v čokoládě nachází také tryptofan. Je tedy pravda, že čokoláda skutečně přináší štěstí! Sacharid s nejrychlejším účinkem je cukr. Proto také sladkosti přinášejí obzvláště rychle pocity štěstí. Účinek však trvá pouze krátce a brzy je třeba doplnit další sladkosti, což samozřejmě není vůbec dobré pro štíhlou linii. Hořčík, který má protistresové účinky, je obsažen především v celozrnných výrobcích, sójových výhoncích, luštěninách a tmavě zelené listové zelenině (např. špenátu, kapustě). Celer – jak bulvový, tak řapíkatý – obsahuje látku, která uvolňuje, uklidňuje a uvolňuje křeče.
Látka vyskytující se v našem těle, na které v první řadě závisí naše dobrá nálada a náš pocit pohody, se nazývá serotonin. Tento neurotransmiter působí na nervový systém a přináší uvolnění a pocit štěstí. Aby ho tělo mohlo vyrábět, potřebuje jednak tryptofan, který je obsažen v určitých potravinách, a jednak sacharidy. Tělo totiž dokáže správně přijímat tryptofan pouze tehdy, pokud má k dispozici dostatek sacharidů. Musíme tedy obojí přijímat v dostatečném množství, aby hormon štěstí, serotonin, který se nachází v mozku, mohl dostatečně rozvinout svůj účinek.
Také určité vitaminy a minerály mají pozitivní účinek na naši náladu. Vitaminy skupiny B posilují nervy, B6, B9 (kyselina listová) a B12 také přímo podporují produkci serotoninu. Vitamin C a hořčík působí jako takzvané biokatalyzátory a také podporují produkci serotoninu. Hořčík navíc posiluje nervy a tím pomáhá lépe zvládat stres a každodenní zátěž.
Užívejte si všemi smysly
Ať už si připravujete jakékoli jídlo, snažte se, aby bylo pro vás zážitkem. Požitek z jídla se stupňuje, pokud mu věnujete náležitou pozornost.
Ukliďte ze stolu všechny věci odvádějící vaši pozornost od jídla. A Ozdobte stůl ubrusem, soupravou prostírání, svíčkami, květinami nebo mušlemi.
Vytvořte příjemnou atmosféru: uvolnění přinese tlumené světlo a eventuálně tichá hudba jako pozadí.
Snažte se jídlo pěkně naservírovat: posypte je například nasekanými bylinkami, umístěte na okraj talíře plátek citronu nebo použijte jako dekoraci ořechy a ovoce. Je totiž jisté, že příjemný pohled na jídlo stimuluje chuť k jídlu!
Udělejte si čas a soustřeďte se plně na jídlo – nedělejte při tom nic jiného. Pozorně vnímejte chuť jídla, soustřeďte se na každé sousto a vychutnejte si ho.
Kromě toho naše rozpoložení reaguje i na éterické oleje, které jsou obsaženy zejména v bylinkách.
Nezapomeňte jíst pomaličku, sousto dlouho vychutnávat, spotřebujete jednak méně potravin, a tím nemůžete přibývat na váze a jednak máte z jídla větší požitek a zážitek a v neposlední řadě nezatížíte žaludek a střeva najednou a tím si nezpůsobíte bolest břicha či jiné zažívací potíže.
Užívejte si té příjemnější části roku, jak se říká – nejkrásnějšího měsíce v roce – května, s radostí a ve zdraví, o které se starejte ze všech sil, i když už je nemoc či stáří, vždy se dá život užít a žít líp, jen když chceme my sami.
Na svoji metodu, i když je to velmi zdlouhavé a těžké, musí přijít každý víceméně sám, sám chtít a následně mít.
Autor: Dagmar, Foto: internet