Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vaříme, povídáme a relaxujeme

Publikováno: 26.08.11
Počet zobrazení: 1419
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Zvu Vás na zahradní pohoštění. V horkém počasí je vhodná ovocná limonáda a lehká strava. Doporučuji buď jablečný džus, je nakyslý a zahání žízeň. Ale také specialitu, kterou připravuji pro sebe. Původní recept je z Indie.

Kokosové mléko nebo kokosová voda

Nevíte, jak využít kokos? Zkuste si z něho vyrobit chutná a osvěžující nápoj.

Kokosové mléko je častou ingredienci v orientální kuchyni, přidává se do některých jídel. Můžeme ho vyrobit buď z dužiny nebo z kokosové moučky. Připravíte si 200 ml mléka a 250 g dužiny. Pokud použíjete kokosovou moučku, pak v poměru 150 g kokosové moučky na 40 ml mléka. Kokosovou vodu si můžete udělat tak, že místo mléka použijete vodu. Příprava je jednoduchá: Čerstvou dužinu kokosového ořechu nastrouháte do mléka, dobře promícháte a necháte chvíli rozležet. Místo mléka můžete použít i vodu. Pak protlačíte kapalinu přes síto nebo utěrku (lze použít i silonovou tkaninu) do nádoby. Tento postup několikrát opakujte až teče jenom voda. Místo dužiny kokosového ořechu použijte snadno dostupnou kokosovou moučku. Necháte ji namočenou o něco déle než dužinu (30 – 45 minut) a další postup je stejný jako v předešlém případě.

Americká limonáda

Vynikající chladivý nápoje, který obsahuje ovoce. Můžete přidat i led. Na jednu porci použijte:

3 cl malinového sirupu,
50 g anansového kompotu,
2 cl citronové šťávy,
3 cl pomerančové šťávy,
15 cl sodové vody,
50 g ledu,
30 g plátku citronu na ozdobu.
Do vysoké sklenice dejte několik kostek ledu. Pak přilijte malinový sirup. Dále přidejte rozkrájené kolečko ananasu, přilijte pomerančovou šťávu a opatrně dolejte vodou tak, abyste zachovali barevné odstínění nápoje. Nápoj ozdobte třemi tenkými plátky citronu. A každému položte ke skleničce limonádovou lžičku.

Pohostila jsem rodinu i hosty

Ne, žádné grilování! Sáhla jsem ke svým osvědčeným receptů, tradiční kuchyně. K jemným jídlům, s příchutí čerstvé zeleniny, bohatými na vlákniny. A také, jako ingredience nechybí – bílé víno.

Kuře s jablky

Kuře s jablky je lehké jídlo a vyznačuje se harmonickou chutí. Jablky nic nezkazíte, naopak, jsou bohaté na vlákninu a to pomáhá dobrému trávení. Připravíte si jedno kuře, 4 lžíce oleje, sůl, 500 g jablek, 0,2 l bílého vína a 2 mladé póry. Očištěné a omyté kuře rozporcujete, opečete na rozehřátém oleji. Až potom osolíte, podlijete vodou nebo vývarem a dusíte do měkka. Šťávu vydusíte do tuku, přidáte oloupaná jablka zbavená jádřinců a nakrájená na kolečka, podlijete bílým vínem a dusíte do měkka. Potom přidáte póry nakrájené na kolečka a dodusíte. K tomu můžete podávat buď rýži ozdobenou praženými mandlemi, nebo s rozinkami. Jsou vhodné i brambory či bílý chléb. Výhodou této přípravy je její nenáročnost, jídlo můžete připravit těsně před jejich příchodem a podávat čerstvé. Je vhodné, když kuře, které použijeme k přípravě, není mražené.

Plněná sekaná v lístkovém těstě

Pokud nemáte na chalupě troubu na pečení, nezbude, než abyste si připravili následující pokrm doma. Dá se jíst samozřejmě za studena. Vypadá na stole dobře, zvláště když ho vkusně ozdobíte na tento nakrájenou zeleninou. Plněnou sekanou v lístkovém těstě si připravíte z 250 g hovězího masa, 250 g vepřového masa, 2 housek, 2 lžic mléka, 1 vejce, sůl, mletý pepř, strouhanky, 4 vajec uvařených na tvrdo, tuk na vymazání pekáče, masového vývaru, 1 balíčku lístkového těsta, 1 vejce na potření.

Oba druhy dobře očištěného masa semelete na masovém mlýnku anebo koupíte už umleté. Do mletého masa přidáte na kostky nakrájené a vařícím mlékem spařené housky, vejce, sůl, mletý pepř, podle potřeby strouhanku a promícháte. Směs pak rozvrstvíte na čistou utěrku, do středu uložíte vejce uvařená na tvrdo, svinete, vložíte do pekáče, který jste před tím vymazali tukem, podlijete vývarem a upečeme do měkka. Pak upečenou sekanou vyjmete a necháte vychladnout, Mezitím rozválíte lístkové těsto na pomoučeném vále, zabalíte do něho vychladlou sekanou, povrch ozdobíte odřezky těsta, potřete rozšlehaným vejcem a zapečete ve vyhřáté troubě 20 minut. Před podáváním nakrájíte na kousky podobně jako závin a můžete ozdobit hráškem, na tenko nakrájených rajčatech a kolečky pórku.

Hovězí perkelt se zelenou paprikou a rajčaty

Následující recept je vhodný k pohoštění těch, kteří neodmítají jíst hovězí maso. Zdá se, že z jídelníčku se trochu vytěsnilo spíše masem drůbežím, které mají lidé více v oblibě. Nicméně, hovězí perkelt bývalo jídlo běžné a chuťově oblíbené. Připravíte si ho tak, že vezmete 600 g hovězího masa, které nakrájíte na nudličky, osmažíte je na rozehřátém oleji, přidáte drobně nasekanou očistěnou cibuli a osmahnete. Pak zaprášíte mletou červenou paprikou., osolíte, podlijete bílým vínem, masovým vývarem a krátce podusíte. Potom přidáte nakrájenou zelenou papriku a později i nakrájená rajčata a dusíte do měkka. Nakonec zjemníte lahůdkovou smetanou, ale těsně před podáváním. Přílohou může být i chléb, ale samozřejmě rýže nebo pečené brambory.

Předpokládejme, že se hosté nechodí k nám pouze najíst, tudíž uvedené recepty spíš slouží k nenáročnému pohoštění, jsou snadné k přípravě a chuťově vyvážené, nevtíravé. Podle možností, které vám poskytuje vybavenost kuchyně na chalupě, si můžete jídlo připravit doma a pak ho dokončit až před příchodem hostů anebo pouze ozdobit čerstvou zeleninou. Nezapomínejte i na zelené snítky petrželky, pokud ji pěstujete. Jídlu přidá pikantní příchuť.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: