Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Okořeňte si život
Autorka článku: Marcela Nováková Umíte správně užívat koření, nebo se mu raději vyhýbáte a používáte jen základní čtyři druhy, abyste něco nepokazili? Možná je to škoda, více pro své zdraví uděláte, když si rozšíříte repertoár. |
KARI
povzbuzuje činnost střev
Žlutou barvu má díky kurkuminu. Ten je přírodní protizánětlivá látka, která ochraňuje před rakovinou tlustého střeva a zabraňuje tvoření vrásek, protože snižuje interakci mezi tkání a glukózou.
Tip: sendvič s kořeněným steakem
Potřete steak směsí jedné lžičky kari, lžičky kmínu a lžičky práškového cukru a nechte 20 minut uležet. Potom steak osmahněte z každé strany 5 minut na pánvi. Podávejte arabském chlebu pita společně s míchaným salátem, bílým jogurtem a nasekaným koriandrem.
SKOŘICE
ničí bakterie
Špetka skořice na syrovém mase usměrňuje množení škodlivých bakterií včetně salmonely. Pomáhá také regulovat hladinu cukru u diabetiků a podporuje produkci enzymů spalujících glukózu, a posiluje tak účinky inzulinu.
Tip: ovesná kaše
350 ml jablečné šťávy přiveďte do varu a přidejte 150 g ovesných vloček. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Přidejte lžičku mleté skořice, hrst rozinek, lžičku medu, promíchejte a nechte dvě minuty odstát.
KURKUMA
působí proti Alzheimerově chorobě
V jedné indiánské vesnici, kde jedí každý den pokrmy kořeněné kurkumou, se vyskytuje pouze 1% osob s touto chorobou.
Tip: mušlová polévka
Osmahněte na oleji 2 stroužky prolisovaného česneku, najemno nakrájenou cibulku, pórek a nastrouhanou mrkev. Chvilku poduste, osolte, okořeňte pepřem a kurkumou, Přidejte mušle a spolu se zeleninou orestujte. Po pěti minutách přidejte kuřecí vývar a zahustěte zakysanou smetanou a maizenou. Nejlepší je druhý den.
ZÁZVOR
pomáhá proti nevolnosti
Zázvor zmírňuje nevolnost o více u více než padesáti procent lidí. Je účinný při kinetóze ( nemoci z pohybu). Má rovněž protizánětlivé účinky, zmírňuje artiritické bolesti a působí proti poruchám trávení.
Tip:Zázvorový koktejl
Smíchejte 1 lžičku zázvoru, 120 g malin, půlku banánu, 60 ml pomerančové šťávy a 2 lžičky nízkotučného bílého jogurtu.
KARDAMONČistí dech
Jedná se o výkonné antiseptikum, které čistí dech. V případě nouze se doporučuje žvýkat 30 vteřin několik zrníček kardamomu nebo si dejte tureckou kávu s trochou kardamonu.
Tip: ovesné tyčinky s rozinkami a kardamonem
Smíchejte 30 g ovesných vloček, 120 g rozinek, 75 gramů lískových oříšků a 1 lžičku kardamomu. Rozpusťte 200 g másla, 80 g hnědého cukru a 3 lžičky medu na pánvi, rozmíchejte a přiveďte k varu.
Tuto směs pak nalijte na ovesné vločky s rozinkami, promíchejte a nalijte do vymaštěného pekáče. Zapékejte při teplotě 180 stupňů 30 minut, pak nechejte 15 minut vychladnout.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet