Dnes je 24.11.2024, Svátek má Emílie, zítra Kateřina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Děvčata, naučte se pečovat o domácnost

Publikováno: 18.10.11
Počet zobrazení: 1089
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Přichází doba, kdy budeme musít být velmi opatrní na výrobky, které se k nám dovážejí ze zahraničí, protože nikdo se netají s faktem, že nebudou stoprocentně kvalitní. A protože v našich domácnostech, v kterých obvykle žije několik lidí hrozí též mnohá nebezpečí, je dobré se více soustředit na péči o čistotu, snažit si zjednodušit prostředí a také se soustředit na vaření.

Silné antibakteriální prostředky mohou způsobit ztrátu odolnosti

Na trhu je mnoho prostředků nejrůznějších značek, které se nazývají čistící a mycí prostředky a mají tu vlastnost, že domácnosti dokáží zbavit velmi rychle nečistot a i takových, které pouhým okem nevidíme. Jsou to chemikálie, které spolu se vzduchem dýcháme, které působí na naši pokožku a také svým pachem na naši psychiku. A na to nikdy nesmíme zapomínat! A pokud jsou v domácnosti děti, nemusí to být zrovna nejvhodnější s nimi pracovat. Mnohé rodiny jsou spokojené, že se byt provoní citrónovou osvěžující vůní a tím je uklizeno až do příštího úklidu. Ano, tyto prostředky jsou vyráběny pro zvládnutí našeho příliš a zbytečně hektického života. Jde to s nimi poměrně rychle! Domácnost, takto vycíděná je zbavena baktérií, s kterými se však setkáváme v prostředí mimo domácnost a organismus nemusí být pak k nim odolný. Je to také o malých dětech! Je sice opravdu pýchou mnohé ženy, že její domácnost září jak z reklamy, ale nikdy jsem neslyšela, že by tako v reklamě zaznělo varování proti látkám, které tento zázrak obsahuje. Lidé, v mysli ovlivněni reklamou, se snaží dosáhnout nabízenými výrobky na trhu toho zrcadlového efektu a mají pocit, že kdyby uklízeli jinými prostředky, že by nedosáhli stejného výsledku a druzí, kteří je přijdou navštívit, by je pomluvili. Ale jde přeci o zdraví a také o odolnost, jde o návyk na určité látky, které mohou tyto moderní prostředky v sobě obsahovat. A to také není nezanedbatelný prvek. Protože víme, že některé chemikálie jsou návykové! Proto je třeba pečlivě vybírat a zamýšlet se nad tím, že je lépe domácnost uklízet každý den, ovšem nemyslím tím gruntování, ale očištění ploch, zbavení povrchů nábytku prachu, vyluxování a provětrání přikrývek a polštářů, než ji nechat zanést a pak se na ni vrhnout s těmi zázraky které nám nabízejí, protože je to lákavé, ony mají opravdu takový efekt, ale víme to dobře – oko za oko.

Zdravé vaření

Naši předkové používali dřevěné náčiní na vaření, jako jsou prkénka na krájení, válečky na nudle, paličky na maso, vařečky apod. Myslím si, že bychom měli vybírat takové kuchyňské náčiní, které se dá dokonale umývat a vymývat, aby na něm nezbyla žádná stopa po použití a nemnožily se škodlivé bakterie, nepodléhat módě a pečlivě vybírat hrnce na vaření, které se dobře umývají a současně se i zbytečně v nich jídlo nepřipaluje a seznámit se deitalně, před nákupem s jejich vlastnostmi. Také elektrické prostředky, které používáme v kuchyni by měly být snadno použitelné, snadno omyvatelné a uskladnitelné, aby na ně nedosáhly děti, které by si to také chtěly s nimi vyzkoušet. O mycích prostředcích na nádobí platí to, co výše. Naádobí musíme dobře oplachovat a pečlivě utírat. Já zásadně používám papírové utěrky, které vyhazuji, protože si myslím, že látkové utěrky nejsou vhodné, když člověk nemá čas je stále prát.

Umíte vařit?

Domácí jídlo by mělo být jednoduché, promyšlené, aby se naši strávníci zbytečně necpali, mělo by se skládat ze stravitelných a dobře uvařených ingrediencí. Spíš vyhledávat původní recepty, než se řídit televizním vařením, které je sice efektivní, ale obsahuje tolik ingrediencí, že je člověk na pochybách, zda je schopen jídlo strávit. Jednoduché recepty, které již používali naši předkové, protože také neměli čas na vyváření, jsou nejen chutné a přirozené, ale také vrací člověku pravé chutě, aby se osvobodil od všelijakých dobrot, které nabízí ulice a jejichž chuť není záskávána jen a pouze potravinami použitými. Také všelijaké diety, které jsou spíš propagací potravin než skutečnou pomocí k dietě, způsobují v člověku návyk na různé chutě a odvykají od potravin, které by měl člověk skutečně jíst a které jsou těmito recepturami za naprosto nevhodné. Jedná se o ořechy, semena, mandarinky, ovoce rostoucí v Čechcách, které má samozřejmě úplně jinou chuť a i látky, než dovážené, které se skladováním ztrácejí a člověk jí pak mrtvé potraviny za drahé peníze. Je to čerstvá petrželová nať, která patří do mnohých jídel a také česnek a cibule, které se pěstuje v Čechách mnoho druhů. Pečivo si můžeme také sami udělat, nemusíme čekat na nějaké polotovary. Chléb, rohlíky, dalamánky lze napéci na několik dní, pak uložit do mrazničky a rozmrazovat. Mně děší představa, že se někde povaluje neupečené pečivo, které se pak někde dopéká. A já si myslím, že my české hospodyňky, přijdeme na to, abychom mohly nejen zastávat svá povolání, ale také snadno ovládnout naše domácnosti a rodiny, které je nutné zapojit! Protože tu filozofii znáte – děláme to, rodino, pro sebe.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: