Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Harmonie chutí 2

Publikováno: 11.10.11
Počet zobrazení: 1407
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
PLNĚNÉ LILKY A JINÁ ZELENINA.
Mashi, plněná zelenina, je významnou součástí sefardské kultury, ale je také součástí arabské kuchyně. Většinou to bývají slavnostní a sváteční jídla.

Možná, že by se uplatnila i v naší moderní kuchyni. Lilky, cukety i pórek jsou velmi bohaté na vitamíny i stopové prvky a rozhodně vhodné i pro děti. Jídlo, které popisuji je jemné a chutné. Hodí se jak na sváteční stůl, tak i k běžnému rodinnému stravování.

Všimla jsem si, že mnoho českých domácností nepoužívá lilky k vaření, což je škoda, protože lilky obsahují hodně důležitých lítek pro zdraví našeho organismu. Také pórek a cukety mají hodně látek, organismu tak potřebných, aby nedocházelo k jeho vyčerpání. Zeleninovo masová strava, tak oblíbená v Orientu, se podává na sváteční stoly, ale já se domnívám, že by mohly být dobrou obměnou i jídel. které jíme ve všední dny. Přednostní těchto jídel je, že nejsou příliš kalorická a koření jim dodává zajímavou chuť.

Lilkové závitky plněné masem

Vaříme pro 6 porcí. Jídlo je původně turecké, spíše ho vaří turečtí Židé. Závitky jsou velmi dobré a jednoduché na přípravu.

Připravíme si:

4 polodlouhé lilky. středně velké, každý o váze asi 250 g, 1 kg naloupaných a nasekaných rajčat, 1- 2 lžíce cukru, pepř, 3 lžíce sekané petrželky s plochými listy, 1 najemno nakrájená cibule, 2 krajíce bílé veky namočené ve vodě, 350 g mletého masa hovězího, musí být libové, 1/2 lžičky nového koření, rostlinný olej na smažení

Lilky oloupejte a podélně rozkrájejte na asi 0,75 cm silné plátlky. Posypte je solí a nechte 1 hodinu vyplakat.

Rajčatová omáčka:

Rajčata vložte do rendlíku, oslaďte, osolte a opepřete a 15-20 minut doměkka povařte.

Masová náplň:

V mixéru najemno nasekejte petrželku a cibuli a přidejte namočený a vymačkaný chléb. Potom přidejte maso, 1/2 lžičky soli, pepř a nové koření a rozmixujte na měkkou pastu.

Plátky lilku opláchněte a osušte v kuchyňské utěrce. Krátce osmažte v horkém oleji asi 1 cm hlubokém, z obou stran mírně do hněda. Osušte na papírové utěrce. Pak je potřete olejem, vložte pod gril a během opékání jednou otočte, až jsou z obou stran růžové. Z masové směsi odebírejte hrudky velké jako vlašský ořech, uválejte z nich kuličky a každou omotejte plátkem lilku. Závitek zajistěte párátkem, propíchnutým skrz.

Rajčatovou omáčku rozdělte do 2 kastrolů, do nichž se závitky vejdou v jedné vrstvě. Závitky vládejte opatrně, potom 25 minut mírně povařte.

Plněné závitky z pórku

Asi 22 kusů. vaříme pro 6 porcí. Toto jídlo je určeno na sváteční stoly.

Připravíme si:

4 velmi silné pórky, 500 g mletého hovězího masa. 1 lžička mleté slkořice. 1/4 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky tamarindové pasty, 1 1/2 lžičky cukru.

Z pórků odřízněte zelené listy, nechte si jen bílé válce asi 15 cm dlouhé. Ty pak ostrým nožem z boku opatrně nařízněte, řez veďte jen do středu, ne skrz, pórky pak otevřete ve slané vodě doměkka. Slijte je a potom odřízněte konec s kořenem, aby se jednotlivé vrstvy uvolnily. Tím získáte široké obdélníkové pásy.

Mleté maso osolte. opepřete, přidejte skořici a nové koření a rukou vypracujte měkkou hmotu. Jednu vrchovatou lžíci směsi rozložte podél delší strany obdélníku, asi 2,5 cm od konců, a pruh pórku zarolujte do dlouhého doutníku. Takto zpracujte všechny listy. Když se dostanete na vnitřní, úzké, závitek udělejte ze dvou listů. Naplněné listy naskládejte spojem dolů těsně k sobě, aby se nerozmotaly – do velkého mělkého kastrolu se silným dnem. V 600 ml vroucí vody rozpusťte tamarind a cukr s ochucenou vodou a zalijte póry. Zakryjte poklicí a na velmi mírném ohni duste asi 1/4 hodiny. Před koncem sejměte poklici, aby se šťáva odvařila. Podávejte horké nebo studené.

Plněné cukety

Připravíme si:

12 středně velkých cuket

Na náplň:

250 g libového hovězího masa, 150 g krátkozrnné nebo dlouhozrnné rýže, sůl a pepř, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mletého nového koření.

Na omáčku

4 rozdrcené stroužky česneku, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 kg oloupaných rajčat a nasekaných, nebo 800 g loupaných rajčat z konzervy, sůl a pepř, 1/2 lžičky cukru podle chuti

Z cuket odřízněte stopky. Vykrajovačem jádřinců na jablka vydlabejte ze středu cuket dřeň. Dejte pozor, abyste neporušili slupku. Vydlabané vnitřky se do tohoto pokrmu nepoužijí. Všechny přísady do náplně smíchejte v míse a rukou důkladně prohněťte. Náplň nacptěte prsty do cuket, ale jenom do tří čtvrtin, aby rýže mohla při vaření nabotnant, jinak může cuketa prasknout.

Ve velkém kastrolu připravte omáčku. Česnek osmažte na oleji, až začne chytat barvu. Přidejte rajčata, sůl a pepř, cukr a 10 minut mírně povařte. Potom do omáčky vložte naplněné cukety. Pokud je omáčka nezakryje, dolijte vodou. Zakryjte poklicí a 1 hodinu mírně vařte, až cukety hodně změknou. Před dovařením sejměte poklici a omáčku nechte odpařit.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: