Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Gurmánské zážitky na svátky i všední dny

Publikováno: 22.12.11
Počet zobrazení: 1660
  Autor článku: Tereza Hrušková
Stella Extra na pečení a ztužené tuky Ceres soft a Omega dostanete běžně v maloobchodní síti a za pomoci těchto nepostradatelných pomocníků do kuchyně vykouzlíte pochoutky na vánoční stůl i dobroty na všední dny.

Nabízíme vám krátký přehled některých z nich.

 Badyánové cukroví

 Ingredience:

180 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 2 lžíce Stelly Extra, 1-2 lžíce mletých ořechů, 1 vejce, 1 hvězdička mletého badyánu, 1 lžička prášku do pečiva

 Příprava receptu:

Stellu utřeme s cukrem a vajíčkem, přidáme mleté ořechy a mletý badyán. Do této směsi vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. Vyválíme je na plát a vykrájíme různé tvary. Kousky cukroví narovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme dorůžova.

 
 Tradiční (a nesmrtelnéJ) linecké

Ingredience:

1 vanilkový cukr, marmeláda, 3 žloutky, 1 (250 g) Stella Extra, 350 g hladké mouky, 120 g cukru moučka

 Příprava receptu:

Na vál dáme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutku zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout, nejlépe do druhého dne, a potom na pomoučněném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme nejrůznější tvary a klademe na suchý plech. Z poloviny kousků cukroví na plechu vypíchneme kovovou trubičkou střed. Tato můžeme potřít vejcem a posypat rozsekanými ořechovými jádry nebo mandlemi. Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme pikantní zavařeninou.

 Vánoční štola

 Ingredience:  

500 g hladké mouky, 4 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru krupice, 2 vejce, vanilkový cukr, půl balení Stella Extra, 50 g ztuženého tuku Omega, 1 vanička měkkého tvarohu, 120 g rozinek, 120 g sekaných ořechů a mandlí

 Příprava receptu: 

Na vále dáme dohromady všechny ingredience a vytvoříme z nich těsto. Z toho potom tvoříme dva úzké válce, které jsou zhruba stejně dlouhé jako plech na kterém budete péct. Pečeme na 180°C předehřáté troubě asi 40 minut. Po dopečení a vyjmutí z trouby je ještě horké potíráme rozpuštěným máslem a vyválíme je v moučkovém cukru s vanilkou. Nakonec vystydlé štoly obalíme na těsno do alobalu a necháme odležet minimálně týden, lépe 14 dní až 3 týdny.

 
Vánoční kapr trochu jinak – kapr s houbami a cibulí

 Očištěné, omyté porce kapra osolíme, opepříme, okmínujeme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Pak je po obou stranách obalíme v mouce a na Ceres soft dozlatova osmahneme. Kapra vyjmeme a dáme na talíř. Na zbylém Ceresu osmahneme červenou cibuli a nakrájené houby, osolíme, přidáme porce kapra, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec dle chuti dosolíme.

 Sváteční obalovaný kapr

 Ingredience:

4 porce kapra, 1-2 stroužky česneku, citronová šťáva, mletá paprika, mletý pepř, sůl, ztužený tuk Omega. Na obalení: hladká mouka, 1-2 vejce, trochu mléka, strouhanka, 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 1 lžíce nudliček mandlí

 Příprava receptu:  

Porce kapra potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme citronovou šťávou a necháme krátce odležet. Okořeníme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Pak řízky namočíme do rozšlehaných vajec s mlékem a nakonec obalíme ve strouhance, do které jsme přimíchali strouhaný sýr a nudličky spařených a oloupaných mandlí. Vkládáme je do rozehřáté Omegy a smažíme po obou stranách dozlatova.

Steak se zelenými fazolkami a žampiony

 Ingredience + postup při přípravě:

4 plátky pravé svíčkové, vysoké asi 4 cm, 4 lžíce Ceres softu, sůl, pepř. Omyté a osušené plátky masa mírně naklepeme, osolíme a opepříme drceným pepřem z obou stran. Pepř k masu hodně přitiskneme. Takto připravené maso prudce opečeme na rozpáleném Ceresu z každé strany asi 4 minuty.

Fazolky ponoříme zhruba na minutu do vařící vody a poté je prudce zchladíme ve studené vodě. Na pánvi orestujeme na Ceres softu česnek nakrájený na plátky, na kostičky pokrájenou slaninu a žampiony, nakonec přidáme zelené fazolky. Chvilku vše restujeme, poté je osolíme, opepříme a můžeme podávat.

      

   Jablečný páj

        Ingredience:

1 (250 g) Stella Extra,150 g cukru, 1 vejce, 400 g hladké mouky, špetka soli, 1 kg jablek,1 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky skořice

Příprava receptu:

Stellu Extra smícháme s cukrem a vejcem, přidáme hladkou mouku, špetku soli a vytvoříme těsto. Hotové těsto necháme odpočinout v ledničce a mezitím si připravíme jablečnou náplň. Oloupaná jablka rozpůlíme a vykrojíme jádřinec. Půlky nakrájíme  kostky a promícháme je s cukrem, citrónovou šťávou a skořicí. Formu vymažeme Stellou a vysypeme polohrubou moukou. Z odpočinutého těsta vyválíme na válu placku o síle zhruba 1 cm, vložíme ji do formy a vytvoříme okraj vysoký asi 4 cm. Jablečnou náplň rozprostřeme na těsto a pečeme v troubě při 190 °C asi 45 minut. Koláč můžeme podávat jak teplý, tak i studený.

 

Čokoládové sušenky (cookies)

 Ingredience:

1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 1 (250 g) Stella Extra, 2 vejce, 40 g vlašských ořechů, 350 g čokolády na vaření, špetka soli, 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice

 

Příprava receptu:

Stellu Extra utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a přidáme je do těsta. Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek. Americké čokoládové cookies pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 200 °C zhruba 20 minut.

Autor:Tereza Hrušková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: