Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Gurmánské zážitky na svátky i všední dny
Autor článku: Tereza Hrušková Stella Extra na pečení a ztužené tuky Ceres soft a Omega dostanete běžně v maloobchodní síti a za pomoci těchto nepostradatelných pomocníků do kuchyně vykouzlíte pochoutky na vánoční stůl i dobroty na všední dny. |
Nabízíme vám krátký přehled některých z nich.
Badyánové cukroví
Ingredience:
180 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 2 lžíce Stelly Extra, 1-2 lžíce mletých ořechů, 1 vejce, 1 hvězdička mletého badyánu, 1 lžička prášku do pečiva
Příprava receptu:
Stellu utřeme s cukrem a vajíčkem, přidáme mleté ořechy a mletý badyán. Do této směsi vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. Vyválíme je na plát a vykrájíme různé tvary. Kousky cukroví narovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme dorůžova.
Tradiční (a nesmrtelnéJ) linecké
Ingredience:
1 vanilkový cukr, marmeláda, 3 žloutky, 1 (250 g) Stella Extra, 350 g hladké mouky, 120 g cukru moučka
Příprava receptu:
Na vál dáme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutku zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout, nejlépe do druhého dne, a potom na pomoučněném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme nejrůznější tvary a klademe na suchý plech. Z poloviny kousků cukroví na plechu vypíchneme kovovou trubičkou střed. Tato můžeme potřít vejcem a posypat rozsekanými ořechovými jádry nebo mandlemi. Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme pikantní zavařeninou.
Vánoční štola
Ingredience:
500 g hladké mouky, 4 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru krupice, 2 vejce, vanilkový cukr, půl balení Stella Extra, 50 g ztuženého tuku Omega, 1 vanička měkkého tvarohu, 120 g rozinek, 120 g sekaných ořechů a mandlí
Příprava receptu:
Na vále dáme dohromady všechny ingredience a vytvoříme z nich těsto. Z toho potom tvoříme dva úzké válce, které jsou zhruba stejně dlouhé jako plech na kterém budete péct. Pečeme na 180°C předehřáté troubě asi 40 minut. Po dopečení a vyjmutí z trouby je ještě horké potíráme rozpuštěným máslem a vyválíme je v moučkovém cukru s vanilkou. Nakonec vystydlé štoly obalíme na těsno do alobalu a necháme odležet minimálně týden, lépe 14 dní až 3 týdny.
Vánoční kapr trochu jinak – kapr s houbami a cibulí
Očištěné, omyté porce kapra osolíme, opepříme, okmínujeme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Pak je po obou stranách obalíme v mouce a na Ceres soft dozlatova osmahneme. Kapra vyjmeme a dáme na talíř. Na zbylém Ceresu osmahneme červenou cibuli a nakrájené houby, osolíme, přidáme porce kapra, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec dle chuti dosolíme.
Sváteční obalovaný kapr
Ingredience:
4 porce kapra, 1-2 stroužky česneku, citronová šťáva, mletá paprika, mletý pepř, sůl, ztužený tuk Omega. Na obalení: hladká mouka, 1-2 vejce, trochu mléka, strouhanka, 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 1 lžíce nudliček mandlí
Příprava receptu:
Porce kapra potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme citronovou šťávou a necháme krátce odležet. Okořeníme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Pak řízky namočíme do rozšlehaných vajec s mlékem a nakonec obalíme ve strouhance, do které jsme přimíchali strouhaný sýr a nudličky spařených a oloupaných mandlí. Vkládáme je do rozehřáté Omegy a smažíme po obou stranách dozlatova.
Steak se zelenými fazolkami a žampiony
Ingredience + postup při přípravě:
4 plátky pravé svíčkové, vysoké asi 4 cm, 4 lžíce Ceres softu, sůl, pepř. Omyté a osušené plátky masa mírně naklepeme, osolíme a opepříme drceným pepřem z obou stran. Pepř k masu hodně přitiskneme. Takto připravené maso prudce opečeme na rozpáleném Ceresu z každé strany asi 4 minuty.
Fazolky ponoříme zhruba na minutu do vařící vody a poté je prudce zchladíme ve studené vodě. Na pánvi orestujeme na Ceres softu česnek nakrájený na plátky, na kostičky pokrájenou slaninu a žampiony, nakonec přidáme zelené fazolky. Chvilku vše restujeme, poté je osolíme, opepříme a můžeme podávat.
Jablečný páj
Ingredience:
1 (250 g) Stella Extra,150 g cukru, 1 vejce, 400 g hladké mouky, špetka soli, 1 kg jablek,1 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky skořice
Příprava receptu:
Stellu Extra smícháme s cukrem a vejcem, přidáme hladkou mouku, špetku soli a vytvoříme těsto. Hotové těsto necháme odpočinout v ledničce a mezitím si připravíme jablečnou náplň. Oloupaná jablka rozpůlíme a vykrojíme jádřinec. Půlky nakrájíme kostky a promícháme je s cukrem, citrónovou šťávou a skořicí. Formu vymažeme Stellou a vysypeme polohrubou moukou. Z odpočinutého těsta vyválíme na válu placku o síle zhruba 1 cm, vložíme ji do formy a vytvoříme okraj vysoký asi 4 cm. Jablečnou náplň rozprostřeme na těsto a pečeme v troubě při 190 °C asi 45 minut. Koláč můžeme podávat jak teplý, tak i studený.
Čokoládové sušenky (cookies)
Ingredience:
1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 1 (250 g) Stella Extra, 2 vejce, 40 g vlašských ořechů, 350 g čokolády na vaření, špetka soli, 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice
Příprava receptu:
Stellu Extra utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a přidáme je do těsta. Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek. Americké čokoládové cookies pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 200 °C zhruba 20 minut.
Autor:Tereza Hrušková, Foto: Internet